10 tips om sneller te sparen

10 tips om sneller te sparen

26 december 2018 20 Door Marìs

10 tips om sneller te sparen. Soms gaat sparen gewoon echt te langzaam! Maar daar kun je iets aan doen! Daarom geef ik jullie vandaag 10 tips om sneller te sparen. Waar wacht je nog op? Sparen maar!

10 tips om sneller te sparen

10 tips om sneller te sparen

10 tips om sneller te sparen. Sneller sparen zodat we sneller meer geld bij elkaar krijgen dat willen we denk ik allemaal wel. Vandaag deel ik daarom 10 tips met jullie waardoor je inderdaad sneller kunt gaan sparen dan je nu waarschijnlijk doet.

1. Alle extra’s sparen

Wat er ook extra binnen komt; vakantiegeld, misschien een bonus.. Spaar het! Niet uitgeven! Wanneer je dit doet tikt het namelijk in een heel jaar echt wel goed aan op je spaarrekening. En daardoor lijkt het sparen aan het eind van het jaar ook heel erg goed en snel te zijn gegaan!

2. Breng je vaste lasten omlaag

En zet de besparing elke maand netjes naar je spaarrekening in plaats van het uit te geven. Hierdoor merk ik je er in de praktijk niet veel van. Je gaf het geld voorheen toch al uit, dus je mist het ook niet. En op deze manier wordt geld ineens wél leuk. Wanneer je geld leuk gaat vinden, ben je goed bezig! Dan ben je ook veel gemotiveerder om er goed mee om te gaan.

Leestip: Zo breng je je vaste lasten omlaag

3. Pay yourself first

Je ziet hem op het internet héél vaak voorbij komen. Maar het is ook gewoon zo. Betaal eerst jezelf! Pay yourself first! Wanneer je dat doet, eerst geld overmaken naar je spaarrekening, moet je het gewoon doen met het geld wat nog op je betaalrekening over blijft. Simpel zat. Want hoe slecht voel je je als je weer iets van je spaarrekening af haalt… Dat wil je niet! Dus ga je meer nadenken over je uitgaven. En daardoor spaar je dus uiteindelijk meer, omdat je minder uitgeeft, maar het voor die tijd al weg zet.

4. Extra inkomsten

Genereer extra inkomsten. Je kunt bijvoorbeeld spullen verkopen op marktplaats die je niet meer nodig hebt, of wellicht ben je heel creatief en kun je zelf dingen maken om te verkopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er geld mee verdienen. Bijvoorbeeld door het uitlaten van honden of door op iemand zijn/ haar huis te passen wanneer hij/ zij met vakantie is.
Verder kun je natuurlijk ook inkomsten genereren door je aan te melden bij diverse spaarsites. Dit heb ik zelf in het verleden ook gedaan en dit doe ik vandaag de dag nog steeds. Inmiddels al ruim 14 jaar. Als je eerst eens wilt kijken of het wat voor je is, dan raad ik je aan om te beginnen met Euro clix. Hier verdien ik zelf namelijk het meeste mee.

Leestip: Makkelijk geld verdienen (online)!

5. Kleine bedragen ook naar de spaarrekening

Wanneer je dat kleine beetje rente gestort krijgt op je spaarrekeningen, zet dan al je rente op 1 spaarrekening. Zelf zet ik dit momenteel allemaal op mijn bufferrekening omdat ik die graag zo snel mogelijk wil laten groeien. Maar niet alleen rente. Ook wanneer ik verwacht dat iets 10 euro kost, dus daar ook 10 euro voor reserveer op mijn rekening en uiteindelijk blijkt het 7,50 te kosten. Zet dan die 2,50 lekker direct naar de spaarrekening die jij graag het snelste wilt laten groeien. Of wanneer je altijd 3,54 euro over houdt van je salaris en denkt; ach dat laat ik wel op de betaalrekening staan. Zet dat nu voor de verandering eens standaard naar je spaarrekening! Over een heel jaar levert je dat dan toch alweer een dikke 35 euro extra op!

6. Verjaardaggeld

Vraag gewoon eens geld voor je verjaardag! Als mensen zeuren dat ze dat niet leuk vinden om te geven daag ze dan uit om het op een creatieve manier te geven. Het is ten slotte jouw verjaardag dus het is wel zo aardig als ze jou dan ook iets geven waar je écht blij van wordt, of iets wat je écht goed kunt gebruiken. Je kunt ook zeggen dat er een spaarpotje klaar staat waarin iedereen geld kan gooien voor jouw verjaardag. Dan blijft het voor jou zelf ook nog een verrassing hoeveel je nou precies krijgt in totaal. En na het opruimen van alle rotzooi kun je dan lekker uitgebreid gaan zitten tellen! Dat is nog een extra cadeautje ook. Nou ja, zo voelt dat. En dat maakt wellicht ook dat je die rotzooi sneller opruimt, dus win win!

7. Niet spontaan winkelen en geen impulsaankopen

De titel zegt wel genoeg. Ga niet spontaan winkelen omdat je zin hebt om geld uit te geven, want meestal geef je dan juist véél meer geld uit dan wanneer je gepland gaat winkelen. Als ik de stad in ga heb ik meestal precies genoeg contant geld bij me voor hetgeen ik wil halen. Hierdoor kan ik geen extra geld uitgeven en dat werkt perfect. Omdat ik weet dat ik het geld toch niet (bij me) heb, loop ik veel sneller door en blijf ik niet staan kijken. Daarnaast heb ik ook niet de neiging om dan ergens naar binnen te lopen omdat ik wat leuks zie in de etalage. Dit voorkomt ook dat je impulsaankopen doet. Wanneer je iets leuks ziet kun je er altijd een foto van maken en er nog even 2 dagen of een week over nadenken. Wanneer je het de volgende dag weer vergeten bent was het ook niet interessant genoeg om te kopen.

Leestip: zo blijf je gemotiveerd om te sparen!

8. Budgetteer je uitjes!

Ga eens bij jezelf na hoe veel geld jij uit geeft per jaar aan uitjes. Kan het misschien ook wat minder? Geef jezelf een budget voor uitjes en stop dat geld in een spaarpot, of zet het op een aparte spaarrekening. Wanneer je dan een uitje hebt of een etentje, kun je het geld uit je spaarpot of van je spaarrekening halen. Zo let je dus weer meer op je uitgaven en op is op! Dus meer dan dat je hebt kun je niet uitgeven. Wel kun je natuurlijk heel af en toe iets extra’s wegzetten voor uitjes als je weet dat er een duur uitje aan komt.

9. Overdrijf niet!

Dit geld voor alle categorieën, maar vooral voor je boodschappen! Beloof jezelf bijvoorbeeld 1x per maand iets wat je écht lekker vind, maar normaal niet snel voor jezelf koopt. Bijvoorbeeld die dure nootjes. Hierdoor blijf je ze ook extra lekker vinden, omdat je ze niet wekelijks eet. En je gaat het zien als een échte traktatie waardoor je er dubbel en dwars van geniet. En wanneer je er zuinig mee doet, kun je er meer dan 1x van eten.

Wat helpt bij je wekelijkse boodschappen zijn meerdere dingen; doe je boodschappen 1x per week. Geef jezelf een weekbudget voor de boodschappen. Maar again; overdrijf niet.
Maak een eetlijstje voor de hele week en ga aan de hand daarvan je weekboodschappen doen. Je hoeft de dingen natuurlijk niet precies op die dagen te eten, je kunt altijd nog schuiven, maar zo weet je wel precies wat je voor die week aan boodschappen nodig hebt.

10. Die-hard!

Tot slot, wees een die-hard, hou vol, blijf jezelf motiveren om te sparen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Koop wat lekkers voor jezelf wanneer je eind van het jaar je spaardoelen allemaal gehaald hebt. Ik heb in december 2018 zelfs al 1 spaardoel afgerond die voor 2019 bestemd was! Daar was ik zo trots op dat ik mezelf trakteerde op een kinderbueno. Dat koop ik normaal nooit voor mezelf, behalve als ik op vakantie ga voor in het vliegtuig. Dus dat is een perfecte traktatie!

Je kunt sparen bijvoorbeeld leuk maken door 4 getallen te kiezen van een bingo kaart, of maak het spannender en trek 4 bingo getallen. Tel die op en spaar dat de komende maand bij elkaar. Ook kun je een weeksysteem gebruiken. In week 1 spaar je 52 euro, in week 2 51 euro, in week 3 50 euro enz.

Verder werkt het ook heel motiverend om je spaardoel zichtbaar te maken. Dus maak bijvoorbeeld je eigen spaarmeter waarbij elk streepje 50, 100 of 500 euro is. Elke keer wanneer je dat bedrag gespaard hebt kleur je zo’n streepje in, dat werkt super goed! Zelf doe ik dat ook en het is zo leuk om die meter steeds voller en voller te zien worden. Mijn hoofddoel is nu verhuizen naar een ander koophuis, dus daar is flink wat geld voor nodig.
Wat je ook kunt doen is plaatjes ophangen van je spaardoel in huis op plekken waar je vaak langs komt, of je maakt een visionboard. De plaatjes voor mijn visionboard voor 2019 liggen al klaar! Die ga ik in de eerste week van het nieuwe jaar gelijk maken.

Leestip: Huis bezichtigen!

Tot slot: laat je niet mee slepen door wat andere mensen doen en vinden. Zij hoeven er niks van te vinden, want dit is wat jou blij maakt, dus ga voor je eigen geluk! Want er is niks dat heerlijker voelt dan je spaardoel bereiken!

Hoe kun jij sparen voor jezelf nóg leuker maken? Laat je ideeën hier beneden achter, wie weet hebben de andere lezers daar nog wat aan!