40.000 euro erbij

40.000 euro erbij

2 april 2022 5 Door Marìs

Vanaf volgende week heb ik ruim 40.000 euro erbij. De hypotheek is opgehoogd en daarmee komt er dus een leuk bedrag vrij om het huis af te maken.

40.000 euro erbij

40.000 euro erbij

Het is geen grap, vanaf volgende week heb ik 40.000 euro erbij. De hypotheek is namelijk opgehoogd en daardoor komt er om precies te zijn 40.985,98 euro op de bankrekening te staan. En de maandlasten gaan nog flink omlaag ook. Alle kosten om de woning af te maken bij elkaar opgeteld, kan je daar nooit tegenop sparen. Zeker niet met de huidige inflatie en daarom was deze keuze gemakkelijk te maken.

Leestip: Binnenkort heb ik zonnepanelen!

Er liep een hypotheek en daarnaast liep er een lening voor de verbouwing van 3 jaar geleden. Deze 2 uitgaven bij elkaar was 1054 euro met nog wat centen. Het getal achter de komma weet ik niet uit mijn hoofd en heb ik ook even niet bij de hand. Het nieuwe maandbedrag wordt 641 euro met ook nog wat centen na de komma. Een behoorlijk groot verschil dus!

De vernieuwde hypotheek bestaat uit een deel annuïteiten en een deel aflossingsvrij. Natuurlijk komt de daling in maandlasten dus ook voort uit het aflossingsvrije stukje hypotheek. Maar ook de rente is wat lager dan bij de oude hypotheek. En de lening zit nu dus in de hypotheek verwerkt en is ‘verdwenen’ uit de BKR registratie. Het is natuurlijk nog wel terug te vinden, maar hij heeft een groen vinkje van; afgelost. En dat is wel een erg prettig idee.

De klussen

Er zijn nog een héleboel klussen te doen, waardoor die 40.000 euro ook echt wel snel op zal zijn. Binnen een paar maanden zal het op zijn, maar zijn er wel héél veel klussen voor gedaan. Zo worden er door de klusser in huis flink wat klussen gedaan, waaronder overal plinten plaatsen, binnendeuren en kozijnen verven, alle muren en plafonds verven, isolatie plaatsen tegen de binnenburen naar de buren toe voor geluiddemping. En nog veel meer wat deze man gaat doen.

Daarnaast worden ook de zonnepanelen van dit bedrag betaald. En verder nog; een hordeur, een rolgordijn en hor voor het kleine zolderraampje, een schoonloop mat bij de voordeur, de wc beneden wordt afgemaakt, een laatste tuinrekening wordt ervan betaald, rolluiken en natuurlijk ook de nieuwe binnendeuren.

Echt een flinke lijst en wanneer dat allemaal betaald is van die 40.000 euro moet ik even kijken hoeveel er dan nog over is en wat er dan nog meer gedaan kan worden. Er moet dan namelijk nog verwarming komen en er moeten 2 trappen bekleed worden, er moet wat elektra gerepareerd worden maar wellicht betaald de verzekering daarvoor want dat is de elektra op de plek van de lekkage. Daarnaast vind ik ook de volgende vormen van isolatie interessant; bodemisolatie, vloerisolatie en dakisolatie.

Dus er blijven nog genoeg dingen over waarvan ik nu nog niet weet of álles van die 40.000 euro gedaan kan worden, maar ik weet wel dat de meest dure klussen hiervan betaald gaan worden! Omdat je de meest dure klussen ook het lastigste bij elkaar spaart, ben ik hier erg blij mee en ook erg mee geholpen. En vanwege de nieuwe hypotheek komt er volgend jaar ook weer een belastingteruggave aan van een paar duizend euro, dus daarvan kunnen ook nog wat klussen betaald worden indien nodig.

Het aflossingsvrije deel van de hypotheek

Wat betreft de hypotheek en het aflossen van het aflossingsvrije deel, daarvoor gaat gespaard worden. Waarschijnlijk pas vanaf eind 2023, maar er is al een heel rekenplan voor gemaakt. De annuïteiten hypotheek wordt natuurlijk gewoon vanzelf afgelost, dus daar heb je geen omkijken naar. Maar voor een aflossingsvrij deel heb je natuurlijk wel een plan nodig, want dit zal ook gewoon terugbetaald moeten worden aan de bank.

Het totaalbedrag van de hypotheek bedraagt straks 219.500 euro, terwijl het huis momenteel 395.000 euro waard is (dit is het officiële taxatie bedrag die de taxateur heeft doorgegeven aan de bank/ in het taxatierapport gezet heeft). Dat is dus flink wat geld. De waarde gaat natuurlijk nog stijgen na het plaatsen van de zonnepanelen, want dat levert altijd een waardevermeerdering op van je huis. En we zullen zien wat de toekomst verder nog gaat brengen! Ik zie deze bubbel nog wel weer knappen, maar hey, dan is het huis in elk geval af en heb ik gebruik gemaakt van de tijdelijke mogelijkheden die er waren. De waarde van je huis is toch maar relatief. Zo lang je het niet verkoopt, levert het je ook niks op.

Leestip: Onderhoud en APK 2022!

Heb jij op de een of andere manier gebruik gemaakt van de waardestijging van je huis? Zo ja; op welke manier? 

40.000 euro erbij