Andere auto gekocht!

Andere auto gekocht!

16 februari 2023 6 Door Marìs

Je je leest het goed; ik heb een andere auto gekocht. Hoe, waar, wat, waarom dat vertel ik jullie in dit artikel. Want dat deed ik natuurlijk niet zomaar. Het liefst had ik nog een paar jaar doorgereden. Dus financieel wordt het weer even puzzelen.

Andere auto gekocht

Andere auto gekocht!

Vandaag ga ik jullie uitgebreid vertellen waarom ik een andere auto heb gekocht. Dit heeft meerdere redenen. Ten eerste ben ik nu zo gewend aan de vrijheid van een eigen auto hebben, dat ik niet meer zonder eigen auto wil zitten. Daar horen ook de nodige maandlasten bij, maar dat weet je en daar hou je rekening mee.

Leestip: Favoriete producten van februari 2023!

Vanaf het begin dat ik mijn eerste auto kocht, ben ik meteen gaan sparen op een spaarrekening die ik ‘auto’ noemde. Hier zette ik steeds een vast bedrag per maand op. Dat kon af en toe wisselen, omdat ik dan vond dat ik er meer op moest zetten. Als al het geld wat ik van mezelf geleend had er weer op terug zou staan, had ik er 3000 euro op staan. Dat vond ik zo’n mooi bedrag, dat ik dacht; in 2023 zet ik er dan even geen geld meer op. Zodat ik sneller mijn buffer weer kan gaan vullen. Want het geld op de autorekening heb ik toch even niet nodig. Dacht ik.

Mijn moeder heeft een Peugeot 108 en al vanaf het begin dat zij die auto heeft rij ik ook in haar auto. Totdat ik mijn eigen auto kreeg. Soms als we ergens heen gingen vroeg ze; jouw auto of de mijne? Waarop ik vaak die van haar koos. Gewoon omdat de motor krachtiger is. Haar auto sneller doorschakelt naar de volgende versnelling, beter optrekt (onze beide auto’s zijn automaten). En omdat haar auto steviger op de weg ligt. Wat wel fijn is als je voor een stoplicht stil staat waar ze met 80 langs je heen scheuren. Of wanneer het heel hard waait.

Maar alleen bovenstaande redenen, vond ik niet genoeg om dan maar een andere auto te kopen. Want mijn C1 deed het ten slotte nog prima. Daar had ik geen enkel probleem mee. Totdat het winter werd. Eind 2022 stonden de ijssterren ineens op de binnenkant van mijn autoruit. En steeds vaker waren al mijn ramen van binnen zo erg beslagen dat het er bijna vanaf droop. De andere auto’s op de parkeerplekken hadden dan nergens last van. Of het trok sneller weg. Eerst dacht ik nog; dat laat ik in april wel nakijken, als ik weer voor mijn apk moet. Dan kunnen ze dat gelijk meenemen.

Bah!

En ineens begon het ook muf te ruiken in de auto, in eerste instantie wist ik niet waarom. Natuurlijk wel dat het door het vocht kwam, maar niet hoe of wat. Totdat ik op de grond voor de bijrijdersstoel mijn tas wilde neerzetten, en zag dat er schimmel op de mat voor je voeten zat. Pas toen drong het tot me door dat het vochtprobleem in mijn auto toch wel ernstig was. Eerst dacht ik nog; ach het is een oude auto (11 jaar oud inmiddels) en het weer is erg vochtig. Het valt wel mee, voordat ik de schimmel zag. Zeker als het straks weer voorjaar/ zomer wordt.

Leestip: Ongemerkt zoveel mogelijk geld sparen!

Maar omdat schimmel gewoon ongezond is en het enorm smerig is ook, maakte ik toch maar zsm een afspraak bij de garage. En zo ging ik eind vorige week naar mijn afspraak. Toen informeerde ik naar een andere tweedehands auto. En ik zat een hele tijd met de eigenaar van de garage te praten. Die helpt ons altijd. Mijn opa en oma kwamen daar al, later mijn moeder, en nu ook ik. Dus hij kent onze familie ook goed en denkt altijd met je mee.

Zo vertelde ik natuurlijk over het vochtprobleem en dat mij aan de telefoon vertelt werd dat dat een bekend probleem was bij de oudere modellen van de C1 en de 107. En toen dacht ik al; ja doei. Ik ga toch niet accepteren dat als mijn auto wat langer stilstaat, of alleen kleine stukjes rijdt, dat ik met een vochtprobleem zit. Dat hoort gewoon niet. Een beetje beslagen bij vochtig weer is normaal, maar dat hoor je weg te kunnen krijgen met je blower. En ik ging nu standaard mijn auto in met een handdoek. Want tegen deze hoeveelheid vocht kon geen blower op.

Waarop de eigenaar van de garage zei; dan ga ik zo even je auto taxeren. Maar je moet je wel afvragen als dit idee ontstaan is vanuit je vochtprobleem, die wellicht gewoon heel simpel op te lossen is; wil ik dan nog steeds een andere auto. Fijn om zo’n eerlijk persoon tegenover je te hebben!

Daar had ik natuurlijk al lang over nagedacht. En we praten weleens vaker zo over de auto’s en ontwikkelingen. En toen was mij al verteld dat de kleine modellen automaat niet meer gemaakt worden. Ze zijn natuurlijk alles aan het voorbereiden op elektrische auto’s. En om aan de normen te voldoen, worden die auto’s toch een slagje groter. Die zijn natuurlijk ook een heel stuk duurder. Daardoor komen er ook niet veel kleine modellen automaat meer beschikbaar. Maar ik had voor mijn bezoek al op de website gekeken en daar stonden er 3. Eentje vond ik te oud, want die was alweer 8 jaar oud, de andere 2 waren 4 jaar oud, dus prima!

En zo heb ik een andere auto gekocht!

Een auto had net iets meer dan 10.000 kilometer gereden, dus die had mijn voorkeur. Maar helaas was die nét een dag eerder verkocht! Uiteindelijk had de andere auto ongeveer hetzelfde aantal kilometers als mijn huidige auto. Dus dat was ook een serieuze optie. Want mijn auto is nu 11 jaar oud. Ik zou dan een auto hebben van 4 jaar oud, dus 7 jaar jonger. En met een krachtigere motor én hij ligt steviger op de weg, wat ik wel erg fijn vond. Dus zo tekende ik een koopcontract!

Compleet onverwacht, in die zin, dat ik vorige maand nog niet van plan was om een andere auto te kopen. Maar het vochtprobleem gaf mij het laatste zetje. Met deze auto wil ik dan wel echt heel wat jaren vooruit kunnen! Wanneer ik mijn auto opgehaald heb, zal ik nog een artikel schrijven over de kosten, hoeveel ik terug kreeg voor mijn huidige auto. En wat ik nog moest bijbetalen en hoe ik dat gedaan heb.

Uiteindelijk bleek bij de garage dat mijn auto op 3 plekken lek was, en dat er in de kofferbak onder het matje al een hele laag water lag. Wat je er dus nooit meer uitkrijgt in de winter. De lekken zijn gerepareerd, de schimmel is verwijderd en er werd geadviseerd om van alles te drogen te leggen. En wil ik de auto vochtvrij krijgen van het overtollige vocht, dan zou ik dus met de verwarming op de hoogste stand en de ramen open, meerdere keren lang moeten gaan rondrijden. Beetje zonde van de benzine.

Al deze redenen bij elkaar heb ik dus besloten om mijn huidige auto dan maar direct om te ruilen (nou ja, de auto stond in een andere vestiging, dus die haal ik later op in mijn eigen vestiging). Maar zo heb ik dus eigenlijk geluk dat er nu een klein model beschikbaar was. Wat ook klopt, want ik heb de laatste tijd al in de gaten gehouden wat er werd aangeboden. Daar stond bijna nooit een klein model automaat met een redelijk ‘laag’ aantal kilometers tussen. Dus ik dacht; dan pak ik nu ook meteen door! Degene met net iets meer dan 10.000 km had natuurlijk mijn voorkeur gehad. Maar degene die ik nu gekocht heb, was weer 1000 euro goedkoper. Dus ja, dat is dan ook wel weer fijn!

Leestip: Online wat extra geld verdienen!

Heb jij weleens vrij plotseling een andere auto gekocht? Helemaal plotseling was dit natuurlijk ook weer niet, omdat ik al wel aan het rondkijken was. Maar ik dacht; zo blijf ik op de hoogte van wat het kost en hoeveel ik gespaard moet hebben voordat ik mijn auto inruil.

Andere auto gekocht