Auto gekocht

Auto gekocht

13 mei 2020 34 Door Marìs

Auto gekocht. Voor sommigen wellicht verrassend, voor anderen wellicht ook niet. Maar ik heb gisteren een auto gekocht. Of in elk geval mondeling afgesproken dat hij gekocht/ verkocht is. Nee het is niet de auto op de foto 😉

Auto gekocht

Auto gekocht

Auto gekocht. Gistermiddag heb ik een 2e hands auto gekocht. Waarschijnlijk komt dit voor jullie uit de lucht vallen, maar ik ben hier al heel lang over aan het nadenken. Mijn overwegingen en beslissing licht ik hier onder verder toe.

Leestip: Welk briefje is jouw favoriet?

Jullie weten wellicht nog wel dat ik enige tijd terug al aan gaf dat ik het fijner zou vinden om een auto te hebben voor mijn werk. Dit scheelt mij 40 minuten reistijd per dag. En een hoop ergernis (als de bus weer net voor je neus te vroeg weg gaat) en energie. Maar op dat moment was een auto kopen geen optie. Leasen is natuurlijk vrij duur en vond ik op dat moment ook zonde van mijn geld, omdat er in huis natuurlijk nog genoeg te verbouwen valt.

Nu tante Corona begin dit jaar ons land binnen kwam werd het allemaal toch weer anders. Zo werd mijn moeder naar huis gestuurd omdat ze benauwd was en moest hoesten vanwege haar hooikoorts. Dat heeft zij jaarlijks in heftige vorm en medicijnen helpen niet tot nauwelijks. Ze mocht pas terug komen als ze van haar hoest af was. En dat heeft flink wat weken geduurd. Ondertussen had ik haar auto, wat ik wel zo fijn vond. Gewoon sowieso al, maar nu met die vervelende tante in ons land al helemaal.

Geen ov

Want dan voel ik me er niet prettig bij om met de bus te gaan, omdat er nog wel eens vervelende mensen in de eerste buslijn zitten. En na mijn overstap de bus vaak stampvol zit. Dan kon ik vaak al niet eens zitten. Het zal nu vast rustiger zijn, maar toch. Op dit moment voelt het voor mij niet prettig. Zeker niet omdat een mondkapje verplicht is vanaf 1 juni. In Spanje worden die gewoon gratis uitgedeeld bij het ov, in Nederland moet je dat weer zelf kopen. No thanks.

Leasen of kopen?

Dus besloot ik voor een lease auto te gaan via de garage waar mijn moeder altijd komt. Op het moment dat we informeerden was de goedkoopste 2e hands automaat auto namelijk ruim 17.000 euro. Dus dat was geen optie. Maar die lease aanvraag werd afgewezen. Want ja, geen vast inkomen (jaarcontract is niet voldoende). En te laag naar hun zin. Toen bedachten we dat we hem dan wellicht op mijn moeders naam zouden kunnen aanvragen, maar toen wij vandaag (gisteren voor jullie) bij de garage aan kwamen vertelde onze standaard verkoper dat ze binnenkort een automaat binnen krijgen. 8 jaar oud met 40.000 km op de teller. Voor 6400 euro.

Dat was dus wel even iets om serieus over na te denken. Ik had de vorige keer al een bedrag in mijn hoofd waarvoor ik wel een 2e hands auto zou willen kopen, en dit bedrag was daar wel iets boven, maar nog wel te doen.

Leestip: Financieel visionboard!

Verzekering

De beste man vroeg al meteen een prijs op bij de verzekering maatschappij waar mijn moeder ook verzekerd is (op ons verzoek) en dan is de keuze tussen wa beperkt casco of wa volledig casco. De eerste kost 56,77 euro per maand en de tweede 70,18. En dat voor iemand die nog nooit een eigen auto gehad heeft en dus ook geen schadevrije jaren op heeft gebouwd in de 11 jaar dat ik al auto rij. Aangezien ik altijd in mijn moeders auto reed. De wegenbelasting komt neer op 20 euro per maand. Dus voor nog geen 100 euro maandlasten heb ik dan een auto in plaats van 411 euro waar leasen op uit kwam. In beide gevallen zit tanken daar nog niet bij in.

Tel daar nog 150 euro per maand aan onderhoudskosten bij op en je komt uit op 250 euro per maand. Tegenover die 411 euro. Dan is dit een stuk voordeliger, want als ik geen werk meer heb kan ik hem zo weer terug verkopen aan de garage. Terwijl ik bij leasen een boete zou moeten betalen als ik van het contract af wil.

Slotsom

Het lease contract zou dus 24 maanden keer 411 euro zijn geweest, en dus in 2 jaar tijd 9864 euro kosten. Nu betaal ik 250 euro per maand. Stel dat ik de auto 2 jaar gebruik is dat 6000 euro. Een verschil van 3864 euro. Kopen is dus in mijn geval gunstiger. Zeker omdat ik een lease auto dus niet eens zou krijgen. Dat werd gewoon direct afgekeurd (na een week wachten!! Hoezo dan niet gewoon meteen!!). Dus was dit de enige optie die open bleef.

Het enige nadeel hieraan is dat ik dus weer al mijn spaarrekeningen leeg moet trekken. Want die 6400 euro moet wel betaald worden. Overigens kreeg ik wel nog een paar honderd euro korting, gewoon omdat er altijd wel iets van de prijs af kan! Het rijklaar maken en alles wat daarbij komt kijken hoef ik niet te betalen. Wel zo fijn! De verkoper vond het ook erg leuk dat hij mij nu mijn eerste auto kon verkopen (en nee, niet alleen omdat hij dan weer een auto verkocht). Maar hij kent mijn opa (die inmiddels al lang niet meer leeft) en oma ook nog. Want zij kochten bij die garage altijd hun auto’s. Daarna werd mijn moeder ook klant bij hen, en nu ik dus ook. 3 generaties!

Gelukkig komt volgende week wel mijn vakantiegeld, dus dat is een groot voordeel. En omdat mijn maandlasten voor de auto veel lager zijn dan verwacht, heb ik besloten dat ik na het betalen van de auto eerst direct de spaarrekeningen ga vullen. Hierover schrijf ik later deze week los een ander artikel met mijn plannen hiervoor!

Leestip: Extra inkomsten April 2020!

Welke verzekering zou jij afsluiten? Wa beperkt is incl. schadeverzekering voor inzittenden, diefstal, inbraak, brand, ruitschade, stormschade en aanrijding met dieren (kan best gebeuren waar ik rij, dat laatste, er lopen nog wel eens vossen rond!). Wa volledig casco zegt dan; ook verzekerd voor botsingen, omslaan, slippen, van de weg of te water raken, ook als het uw schuld is of een onvoorzien gebrek aan uw auto de oorzaak is van het ongeval. Verhaalservice (bij de eerste zeggen ze; een schade wordt niet voor u verhaald). 

Auto gekocht