Automatisch sparen Nee!

Automatisch sparen Nee! Veel mensen die zweren bij automatisch sparen en hemelen dat helemaal op alsof het iets geweldigs is. Voor sommige mensen is het dat ook, maar voor mij absoluut niet! Ik vertel vandaag waarom niet.

Automatisch sparen Nee!

Automatisch sparen Nee! Ik vind het dus helemaal niks dat automatisch sparen. Veel mensen vinden het ideaal en ik lees op verschillende blogs altijd dat mensen er heel enthousiast over schrijven alsof het iets geweldigs is. Maar dat vind ik dus absoluut niet.

Leestip: Zo spaar ik 1200 euro voor 20 juni 2020!

Voor sommige mensen zal dit zeker heel waardevol zijn. Maar ik ben van mening dat dat is voor mensen die zelf niet genoeg discipline hebben om het handmatig over te maken. Omdat ze het anders uitgeven. Of wellicht omdat ze het vergeten. Hoewel ik dat een beetje een slap excuus vind. Want als jij ervoor gaat zitten zodra je salaris binnen is om dat soort dingen direct te doen, dan kun je het niet vergeten. Daar moet je gewoon een routineklus van maken. Dat doe ik ook.

Hoewel ik het zelfs meestal liggend doe. Wanneer mijn salaris gestort is, staat het namelijk al direct vroeg in de ochtend op mijn rekening. Dat wil zeggen; als ik om half 6 in de ochtend inlog, dan is mijn geld al netjes overgemaakt. Dit is omdat zij dezelfde bank hebben als ik. Lucky me! Ik heb naast mijn bed diverse schriften en briefjes liggen én een pen. Dit zijn alle dingen die met financiën te maken hebben die ik bij de hand wil hebben. Bijvoorbeeld omdat ik het regelmatig wil bijwerken zodra er geld gestort is, of gewoon mijn briefje waar op staat welk geld waarheen overgemaakt moet worden. Dan doel ik met name op de spaarrekeningen.

Per maand heb ik bedragen staan waarvan ik zéker weet dat ze naar een spaarrekening kunnen en daarnaast heb ik altijd wat witte regeltjes over voor wat ik ‘extra’ verdiend heb aan overuren. Dat geld verdeel ik over uitgaven of diverse spaardoelen zodra ik mijn loonstrook kan downloaden. Die kan ik meestal zo’n 2 a 3 dagen voordat mijn salaris komt downloaden.

De reden waarom ik een automatische overschrijving van mijn spaargeld helemaal 10x niks vind, is omdat het mijn plezier en motivatie wegneemt. Ik vind het totaal niet motiverend als het automatisch gaat, dan heb ik er geen moeite voor gedaan voor mijn gevoel. Ik haal er juist veel plezier uit om zelf elke maand het geld naar mijn spaardoelen over te maken. Dat geeft mij een heel blij en trots gevoel. Zo van; zo, dat heb ik weer mooi voor elkaar! En dat besef je je gewoon extra goed als je het zelf handmatig doet. Als je er bewust mee bezig bent groeit je motivatie sneller.

Leestip: Zo spaar ik 2500 euro op mijn bufferrekening!

Hoe sta jij er tegenover? Vind jij het ook 10x niks of vind jij het juist ideaal, en waarom?

12 thoughts on “Automatisch sparen Nee!”

 1. Ik ben een voorstander van automatisch sparen, reden ik doe het al zeker 20 jaar als het niet langer is. Wat spaar ik automatisch de 15 procent van mijn netto inkomen, verder reken ik in het begin van de maand uit hoeveel ik moet betalen en schat ik in hoeveel ik nodig heb voor extra dingen, de rest gaat ook naar de spaarrekening ( aan jezelf betalen) daarnaast probeer ik die maand extra zuinig te zijn zodat ik ook nog van dit geld overhoud. Deze manier vind ik fijn omdat ik op deze manier extra allert ben en extra gemotiveerd ben.

  1. Leuk om te lezen hoe je het doet! Dan doe je dus ook beiden. Eerst automatisch en wat overblijft handmatig. Leuk dat je een uitdaging maakt van je budget.

 2. Ik heb wel een automatische incasso waarbij ik elke maand EUR 90 spaar van de boodschappen rekening voor de uitgaven als we op vakantie zijn.
  Verder kijk ik elke maand wat ik kan sparen en voor wat. Dat boek ik zelf over. Dat geeft inderdaad een fijn gevoel. Wat overblijft boek ik de avond voor mijn salaris komt over naar een spaarrekening voor tripjes naar Madrid waar onze vrienden wonen.

  1. Wat handig dat je al maandelijks spaart van je boodschappengeld voor uitgaven op vakantie. Mooie manier om dat geld bij elkaar te krijgen. Leuk om te lezen dat jij het ook fijner vindt, ik ben dus iig niet de enige! Leuk dat je vrienden in Madrid hebt, daar ben ik nog nooit geweest. Hoe is het daar?

 3. Helemaal mee eens. Een tijdje geprobeerd automatisch te sparen. Gaf mee geen goed gevoel.
  Ik verdeel het elke maand over spaarfoel, dat geeft me gevoel van sparen. Automatisch sparen geeft me dat gevoel totaal niet.

 4. Iedere maand gaat er een groot bedrag automatisch naar mijn andere bank. Ik hoef er niet overna te denken, maar zie het wel gebeuren. Daarom vind ik het ook fijn. Als bij mijn andere bank is, moet ik het nog handmatig overzetten naar het spaargedeelte van deze bank. Geld dat extra “over” is, boek ik handmatig over naar de andere bank.

  1. Als het voor jou goed werkt is dat prima! En dan ben je er idd als nog actief mee bezig door het zelf naar je spaarrekening te zetten vanaf de betaalrekening.

 5. hey
  ik spaar niet automatisch omdat het juist echt een gevoel van voldoening geeft zo van yes!!! ik heb weer geld gespaard als het automatisch gaat dan merk je het niet en ben ik niet zo gemotiveerd meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *