Automatisch sparen Nee!

12 januari 2020 13 Door Marìs

Automatisch sparen Nee! Veel mensen die zweren bij automatisch sparen en hemelen dat helemaal op alsof het iets geweldigs is. Voor sommige mensen is het dat ook, maar voor mij absoluut niet! Ik vertel vandaag waarom niet.

Automatisch sparen Nee!

Automatisch sparen Nee! Ik vind het dus helemaal niks dat automatisch sparen. Veel mensen vinden het ideaal en ik lees op verschillende blogs altijd dat mensen er heel enthousiast over schrijven alsof het iets geweldigs is. Maar dat vind ik dus absoluut niet.

Leestip: Zo spaar ik 1200 euro voor 20 juni 2020!

Voor sommige mensen zal dit zeker heel waardevol zijn. Maar ik ben van mening dat dat is voor mensen die zelf niet genoeg discipline hebben om het handmatig over te maken. Omdat ze het anders uitgeven. Of wellicht omdat ze het vergeten. Hoewel ik dat een beetje een slap excuus vind. Want als jij ervoor gaat zitten zodra je salaris binnen is om dat soort dingen direct te doen, dan kun je het niet vergeten. Daar moet je gewoon een routineklus van maken. Dat doe ik ook.

Hoewel ik het zelfs meestal liggend doe. Wanneer mijn salaris gestort is, staat het namelijk al direct vroeg in de ochtend op mijn rekening. Dat wil zeggen; als ik om half 6 in de ochtend inlog, dan is mijn geld al netjes overgemaakt. Dit is omdat zij dezelfde bank hebben als ik. Lucky me! Ik heb naast mijn bed diverse schriften en briefjes liggen én een pen. Dit zijn alle dingen die met financiën te maken hebben die ik bij de hand wil hebben. Bijvoorbeeld omdat ik het regelmatig wil bijwerken zodra er geld gestort is, of gewoon mijn briefje waar op staat welk geld waarheen overgemaakt moet worden. Dan doel ik met name op de spaarrekeningen.

Per maand heb ik bedragen staan waarvan ik zéker weet dat ze naar een spaarrekening kunnen en daarnaast heb ik altijd wat witte regeltjes over voor wat ik ‘extra’ verdiend heb aan overuren. Dat geld verdeel ik over uitgaven of diverse spaardoelen zodra ik mijn loonstrook kan downloaden. Die kan ik meestal zo’n 2 a 3 dagen voordat mijn salaris komt downloaden.

De reden waarom ik een automatische overschrijving van mijn spaargeld helemaal 10x niks vind, is omdat het mijn plezier en motivatie wegneemt. Ik vind het totaal niet motiverend als het automatisch gaat, dan heb ik er geen moeite voor gedaan voor mijn gevoel. Ik haal er juist veel plezier uit om zelf elke maand het geld naar mijn spaardoelen over te maken. Dat geeft mij een heel blij en trots gevoel. Zo van; zo, dat heb ik weer mooi voor elkaar! En dat besef je je gewoon extra goed als je het zelf handmatig doet. Als je er bewust mee bezig bent groeit je motivatie sneller.

Leestip: Zo spaar ik 2500 euro op mijn bufferrekening!

Hoe sta jij er tegenover? Vind jij het ook 10x niks of vind jij het juist ideaal, en waarom?