
Ben jij een gever of een ontvanger?
Ben jij een gever of een ontvanger? Ga dat eens bij jezelf na. En laat het weten in de reacties! Misschien ben jij wel goed in zowel geven als ontvangen?
Ben jij een gever of een ontvanger?
Vertel eens Ben jij een gever of een ontvanger? Zelf ben ik beiden. Geworden, moet ik erbij zeggen, want vroeger was ik helemaal niet goed in geven. Maar ook niet zo heel goed in ontvangen. Ik vond het als kind wel al leuk om cadeautjes te ontvangen en geld, dat is in de pubertijd en mijn volwassen jaren ook zo gebleven, maar ik was niet goed in het ontvangen van complimenten. Of in iets weggeven. Wel vond ik het leuk om iemand een cadeau te geven voor zijn/ haar verjaardag, maar ik vond het zonde om er veel geld aan uit te geven. Nu is dat niet meer zo.
Wees beiden!
Want ik weet nu dat je beiden moet zijn, om het financieel goed te hebben én je geld te behouden. Je wordt er ook oprecht een veel leuker persoon van als je kunt ontvangen én geven. Stel jij hebt een vriendschap en je geeft alleen maar, maar je ontvangt niks terug, dan wordt je daar niet blij van en kun je het ook eigenlijk geen vriendschap noemen. Je hebt dus beiden nodig. Zonder ontvanger kun jij niet geven. En jij kunt ook niks ontvangen zonder een gever.
Als jij slecht bent in ontvangen, dan ontvang je ook niks. Geen compliment, maar ook geen geld. En áls je al geld ontvangt, dan zal het ook weer bij je weggaan. Door middel van extra rekeningen, want je bent ten slotte niet goed in ontvangen. Dan geef je dus een signaal af, dat je niet wilt ontvangen of dat je het niet waard bent. Omgekeerd als jij geen goede gever bent, dan zul je ook niks te geven hebben.
Moeite met ontvangen? Waarom?
Mensen hebben om verschillende redenen moeite met ontvangen, maar vaak ontstaat dat in je jeugd al. Zelf had ik dat ook. Ik werd gepest, dus geloof jij het dan als iemand jou een compliment geeft? No way! Je denkt dat het gewoon weer een nieuwe grap is. En dat mensen er niks van menen. Daarom ontvang je niet en sluit je je daarvoor af. Want je denkt dat je het toch niet waard bent, dat je voor niemand goed genoeg bent. Daarbij hoeft het niet eens zo te zijn dat je gepest werd, zoals ik. Maar je hoort in je leven zo vaak; nee je doet dat niet goed! Je moet het zo en zo doen. Soms zelfs; doe niet zo dom! En voor fouten die je maakt op school wordt je gestraft, want je cijfer is lager. Of je krijgt straf omdat je iets verkeerd doet thuis. Of er wordt gezegd; je moet nog beter leren, dan weet je de volgende keer wel alles. Ook een soort van; dit is niet goed genoeg.
Straffen
Straffen is ook een soort zeggen dat je niet goed genoeg bent. Beter zou zijn om mensen of kinderen van hun fouten te laten leren, zónder ze te straffen. Met straffen bereik je alleen maar dat iemand zich niet goed genoeg voelt. Je ervaart hierdoor geen persoonlijke groei, maar wordt bang om dingen fout te doen. Terwijl je zoveel kunt leren van je fouten.
En als je denkt dat je als volwassene niet meer gestraft wordt, dan heb je het mis! Er is niemand meer die jou straft, dus ga je vaak jezelf straffen. Ongemerkt. Want je weet niet beter. Zo kun je onbewust je eigen succes saboteren. Wellicht vind je dit overdreven, maar jouw geest wordt geprogrammeerd wanneer jij nog kind bent. En een geest is niet logisch, die reageert op hoe het geprogrammeerd wordt. Volwassen mensen willen zichzelf vaak graag bewijzen. Aan hun ouders/ vrienden/ kennissen, of aan zichzelf. Maar maakt dat jou gelukkig? Mij niet. Ik word wel gelukkig van dingen doen, omdat ik het leuk vind. Omdat het bijvoorbeeld mijn passie is.
Leestip: Hoe Mirre over geld denkt!
Train jezelf
Heb jij nu zo’n gevoel van niet goed genoeg zijn? Realiseer jezelf dan, dat dat je niet tegen hoeft te houden om rijk te worden, of wat dan ook te bereiken wat jij maar wilt bereiken. Iedereen wordt gelijk geboren. Wanneer jij bent geboren krijg jij niet het stempel: oh die is niet goed genoeg. Maar houdt men van je. Ongeacht wat dan ook. Je bent dus al goed genoeg vanaf je geboorte. Alles wat daarna komt wordt je aangepraat. Van origine is iedereen goed genoeg. En als jij anders gelooft, dan heb je dat zelf gedaan. Wellicht omdat anderen dat vaak zeiden, maar jij koos ervoor om dat te geloven. Maar wees nu dan sterker dan anderen. Jij bent goed genoeg!! Zo werd je namelijk al geboren. En dat pakt niemand je af! Tenzij je dat zelf graag wilt geloven.
Hoe kun je nou geloven dat je goed genoeg bent als je altijd anders geloofd hebt? Ga bij jezelf na waaróm jij denkt dat je niet goed genoeg bent. Dat verhaal, dat ga je ombuigen. Je gaat iets verzinnen, een verhaal, waardoor je gelooft dat je wél goed genoeg bent. Bijvoorbeeld omdat je altijd boodschappen doet voor de buurvrouw waar zij zo dankbaar voor is. De enige manier waarop jij kunt gaan geloven dat je goed genoeg bent is door jezelf te vertrouwen. Want wie is een ander om te bepalen of jíj goed genoeg bent. Jij kent jezelf beter dan wie dan ook. En daarom kun jíj ook het beste verzinnen waarom jij wél goed genoeg bent. Denk niet te moeilijk, het kan gewoon iets kleins zijn. Bijvoorbeeld dat je er altijd voor je vrienden bent.
Geven en ontvangen
Je kunt nu ook gaan werken aan het geven en ontvangen. Geef eens iets aan iemand zonder er iets voor terug te verwachten en kijk hoe je je voelt. Dat voelt lekker toch! Je ziet dat iemand er blij van wordt. Nu keren we het even om. Jij bent degene die iets gaat ontvangen. Wat nou als je het weigert? Door het bijvoorbeeld weg te wuiven. Stel dat dat jou overkomt, als jij iets wilt geven? Dan voel je je niet zo lekker meer. Dan denk je; ok sorry hoor, ik wilde je gewoon een compliment geven. Het is best lullig om iemand zo’n gevoel te geven. Dus denk hier eens over na: Als je niet bereid bent om te ontvangen, dan pak je iemand het fijne gevoel af, wanneer ze jou iets willen geven. Want jij wilt het niet aannemen. Voor iedere gever moet een ontvanger zijn, en voor iedere ontvanger moet een gever zijn. Ze zijn dus beiden heel hard nodig.
Wanneer jij niet wilt ontvangen, train je het universum (en dus ook de mensen om jou heen) om niks aan jou te geven. Zo zul jij dus ook nooit rijker worden. Op geen enkel gebied. Je kunt jezelf trainen om een betere ontvanger te worden. Stel iemand geeft je een compliment. Zeg dan gewoon alleen; dankje! En verder niks. Geef op dat moment geen compliment terug, dan ben je echt alleen puur bezig om te ontvangen. Zo kun je het goed leren. Dat heb ik zelf ook gedaan. De eerste keer voelt dat heel raar. Bijna alsof je arrogant wordt. Maar dat is niet zo. Als iemand tegen jou zegt; dankje! Als je een compliment geeft denk je ook niet; zo, die is arrogant! Dan heb je gewoon een fijn gevoel.
Leestip: Geldgedachten, stappen voor verandering!
Moet jij jezelf nog trainen om een betere gever of ontvanger te worden? Of ben jij beiden al goed in beiden? Zelf zou ik nog een betere gever kunnen worden. Maar ook ontvangen kan beter, want ik heb nog wel wat moeite met veel ontvangen.
Ik ben beiden, het geven en nemen komt nu wel als vanzelf. Herken wel wat je zegt, met het moeilijk vinden om iets te krijgen. Inmiddels vind ik het niet meer moeilijk, durf ik ook sneller iets te vragen en zie ik alles wat ik krijg als mooi meegenomen (nee heb je, ja kun je krijgen). Tegelijkertijd gun ik anderen ook een hoop en als ik iemand dan wat kan geven doe ik het ook.
Mooi dat jij ook al verandering hierin doorgemaakt hebt! Mooi ook wat je als laatste zegt, daar ben ik het helemaal mee eens.
[…] Leestip: Ben jij een gever of een ontvanger? […]
[…] Leestip: Ben jij een gever of een ontvanger? […]