Betalen voor handbagage?

Betalen voor handbagage? Transavia wil passagiers gaan laten betalen voor bepaalde soorten handbagage. Zo is afgelopen week te horen in de media. Ik vind dit niet kunnen!

Betalen voor handbagage?

Betalen voor handbagage? Je moet al overal voor betalen in het vliegtuig. Voor je ruimbagage, je stoelreservering, je eten en drinken. En straks ook nog voor je handbagage? Transavia geeft aan problemen te hebben met handbagage. Niet iedereens bagage past in de vakken boven je hoofd. Logisch ook als mensen steeds vaker rolkoffertjes meenemen als handbagage.

Leestip: 10 euro cadeau abonnement!

Daarom wil Transavia dat mensen vanaf eind maart 2020 gaan betalen voor hun handbagage. Niet iedereen hoeft voor zijn of haar handbagage te gaan betalen. Mensen met een kleine handtas of laptoptas die onder de stoel voor je past hoeven niet te betalen. Maar het kan zijn dat je rolkoffer of rugzak dus in het ruim moet als je niet betaald.

Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om een klein bedrag te betalen (Volgens Transavia wordt dat tussen de 5 en 15 euro per enkele reis) om er zeker van de zijn dat ze hun bagage bij zich kunnen houden. Deze mensen die dit doen krijgen dan ook nog eens voorrang bij het instappen. De reden hiervoor is dat de bagagevakken boven de hoofden uitpuilen met bagage. Hierdoor moet bagage soms als nog in het ruim en lopen er vluchten vertraging op. Ik hoop toch echt dat dit gewoon een slechte 1 april grap is.

Persoonlijk vind ik dit te ver gaan. Dit is weer echt zoiets wat voor rijkere mensen weggelegd is. Of mensen wie het niet uitmaakt om nog wat extra geld te betalen, want betalen doen ze toch al. En doe je zwaar de moeite om je vakantie bij elkaar te sparen, krijg je hier ook nog eens gezeik over dat je moet gaan betalen. Of je spullen kunnen het ruim in gedaan worden. Klinkt als chantage. Betalen of anders pakken we je spullen af en mag je je lekker de hele reis kapot vervelen.

Het zou veel eerlijker zijn als ze als oplossing dan gewoon zeggen; rolkoffertjes mogen helemaal niet meer mee als handbagage. Zelf heb ik een groot ogende rugzak, maar deze past altijd prima onder de stoel en heeft dus ook nog nooit in de bagagevakken boven de stoelen gelegen. Maar je zal maar een betweterige controleur hebben die beweert dat het er niet onder past… Dan ben je dus mooi de sjaak!

Ik ben absoluut niet bereid om hier óók nog eens voor te betalen. Het is mijn recht om handbagage mee te nemen en ik voldoe sowieso aan de eisen van de maten met mijn rugzak. Maar dat is nog nooit gecontroleerd als ik ging vliegen. Ik vind dit dus een erg slechte ontwikkeling. Vliegen is al duur genoeg naar mijn mening.

Leestip: Nog wat extra hulp nodig deze maand!

Hoe zou jij dit handbagage probleem oplossen? Ik vind deze ‘oplossing’ pure geldklopperij. Ze kunnen veel beter de regel maken; rolkoffers standaard opbergen als ruimbagage. Dan hou je sowieso al gelijk veel meer ruimte over voor handtassen, laptoptassen en rugzakken. En maak je veel meer mensen blij. Dat hoort een stukje service te zijn.

9 thoughts on “Betalen voor handbagage?”

 1. Als jij gewoon een kleine rugzak of handtas meeneemt aan handbagage is er niks aan de hand. Het gaat puur om de mensen die rolkoffers en grote rugzakken meenemen. Vroeger moest alle handbagage opgeborgen worden in de cabines het mocht absoluut niet voor of onder je stoel ivm veiligheid. Tegenwoordig neemt iedereen koffers mee als handbagage en moet de rest het maar onder zijn stoel schuiven. Aan een kleine rugzak heb je toch genoeg lijkt mij. Je neemt iets te lezen/luisteren, snoepje, geld, id etc mee meer niet. Sommige mensen moeten hun medicijnen meenemen dat begrijp ik maar dat zal toch niet zoveel zijn dat dat een rolkoffer vol is. Ik heb het dan over de vakantiegangers. De zakelijke reiziger zal iets meer meenemen dus dat die een rolkoffertje meeneemt begrijp ik maar die zal waarschijnlijk ook niet mopperen om daarvoor te betalen. Persoonlijk vindt ik het een goede regel.
  Ingrid

  1. Dat is een beetje de vraag. Ik vind een rugzak die backpackers gebruiken, of die heel dik zijn groot, maar er zullen ook vast andere mensen zijn die mijn rugzak groot vinden, omdat ze bv aan een mini rugzakje genoeg hebben. Want ja ‘groot’ heeft voor iedereen vaak een andere betekenis. Mijn laptop gaat standaard mee, want ik moet daarop eens in de zoveel dagen dingen bijhouden voor bv mijn blog. Verder een kussentje om in te knijpen bij het opstijgen en landen, want daar hou ik niet van en gedurende de vlucht zet ik die tussen mezelf en het vliegtuig in omdat ik anders een ijskoude arm krijg (ik zit altijd bij het raam). Verder neem ik eten en drinken mee en mijn telefoon/ een ipod. Daarnaast wat medicijnen en een puzzelboekje. En idd mijn geld. Plus zonnebril met brillenkoker voor mijn bril. Dat alles past prima in mijn rugzak (die lijkt dik door het kussentje, maar die is eruit zodra ik zit dus past het makkelijk onder de stoel).
   Ik vind dat de mensen met rolkoffers het verpesten voor de rest die wel een normaal formaat handbagage meenemen. En zakelijk zullen ze zeker niet mopperen die krijgen het toch wel vergoed.

 2. Omdat ik zelf alleen een handtas meeneem en manlief en de kinderen een kleine rugtas, veranderd er feitelijk niets voor ons.
  Ik begrijp wel dat de handbagage een probleem geworden is. De prijs voor het inchecken van een koffer is bij Transavia enorm gestegen de afgelopen jaren. Steeds meer mensen gaan op vakantie met alleen een rolkoffer of rugzak om deze kosten te vermijden. En daar zijn die bagage vakken niet op berekend. Dat geeft dan gedoe. Maar vervelend dat er weer extra kosten bijkomen. Ik zou het overigens wel betalen als het moet. We reserveren ook altijd vroeg de stoelen zodat ik kan kiezen waar. De kosten storen me wel maar neem ik voor lief.

  1. Daarom ben ik ook van mening dat ze die rolkoffers moeten verbieden. Die verpesten het voor de rest van de mensen die wel normale handbagage meenemen.
   Stoelen reserveren wij idd ook van tevoren voor extra beenruimte, anders krijg ik snel last van mijn rug als ik te opgepropt moet zitten. En het is fijner als je naar de wc moet tussendoor ook, dat je dan iéts meer beweegruimte hebt ipv bij je buren op schoot te moeten zitten als je er langs wilt. Als ik vlieg is het nl 4,5 uur vliegen. Dus meestal moet ik wel 2x naar de wc. Al probeer ik het te beperken tot 1x

 3. Nou, ik hoorde er ook van op idd! Daar konden we op wachten. Als ik ook zie hoeveel sommige mensen meenemen als “handbagage”? Hutkoffers zo vol gestouwt om maar niet te hoeven betalen voor een gewone koffer. En door deze mensen is nu dit besluit genomen helaas. Ik zelf heb altijd een rugzak bij me en daarin een kleiner handtasje met paspoort/geld enzo. Kan altijd onder de stoel liggen, wij hebben ook nooit wat boven in de bakken liggen. Heel jammer dit, en ik ga er ook niet voor betalen!

  1. Ja ik vind ook dat die mensen met de rolkoffers het verpesten voor de rest die wel normale handbagage meeneemt. Als ze dat gewoon verbieden ben je er ook en wordt er ook niemand voorgetrokken alleen omdat ze betalen.

  1. Daar ben ik het niet mee eens, want over het algemeen gebruik je een auto véle malen vaker dan een vliegtuig. En daarbij is het leven al duur genoeg, dus ik ben nooit vóór prijsstigingen.

 4. Transavia zou de kosten van ruimbagage omlaag moeten brengen en de rolkoffertjes moeten weigeren. Dan zijn ze van heel het gedoe rond overvolle bagagebakken af. Veel mensen proppen de handbagage zo vol mogelijk om dan geen koffer meer mee te hoeven nemen. Zo zijn ze lekker goedkoop op pad… Ik zie handbagage nog steeds als rugtas voor vermaak in het vliegtuig, medicijnen en waardevolle spullen.
  We gaan weer zien waar dit op uit gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *