Binnenkort heb ik zonnepanelen

Binnenkort heb ik zonnepanelen

31 maart 2022 10 Door Marìs

De titel zegt het eigenlijk al; binnenkort heb ik zonnepanelen. Lange tijd wilde ik dit al gaan doen, maar het was er nog niet van gekomen, omdat ik vorig jaar de tuin voorrang gaf.

Binnenkort heb ik zonnepanelen

Binnenkort heb ik zonnepanelen

Dus binnenkort heb ik zonnepanelen. Vorig jaar lieten we al diverse prijsopgaven maken en daaruit kwam 1 bedrijf waar wij mee verder wilden, namelijk compleet duurzaam. Destijds aangeraden door een van mijn lezers. Daarom kwam er recent weer iemand langs, want de oude offerte was helaas al niet meer geldig. Dus kregen wij te maken met vernieuwde prijzen.

Leestip: Zo spaar jij ook 30.000 euro!

Waar er vorige keer 11 panelen op het dak zouden kunnen, kunnen er nu 13 panelen op, omdat ze inmiddels ook andere panelen hebben. Of in elk geval; de panelen hebben een ander formaat gekregen. De vorige panelen hadden per stuk een opbrengst van 350 Wp. En deze 365 Wp. Dus nog beter ook. Helemaal prima als je het mij vraagt! Helemaal omdat er bijvoorbeeld ook elektrisch verwarmd zal gaan worden, er komen nog rolluiken, dus best wel wat dingen waarvoor stroom gebruikt gaat worden.

Naast bijvoorbeeld ook het leuke watervalletje in de tuin. En kunnen barbecuen nu de tuin af is. Dit zijn dingen die in het huidige verbruik nog niet voorkwamen. Met het plan van de 13 panelen zou het allemaal prima uitkomen. Dus koos ik ervoor om ook gewoon 13 panelen te plaatsen.

Ook heb ik diverse extra opties erbij gekozen, zoals bijvoorbeeld vogelwering en bliksembeveiliging. Daarnaast dient ook de groepenkast vervangen te worden, daar deze al meer dan 30 jaar oud is en niet meer aan de voorschriften voldoet. Zo is hij nog open aan de zijkant (mag niet meer) en heb ik geen hoofdschakelaar, wat ook niet meer mag. Ook dient er 1 extra groep te komen in de meterkast, en dit alles laat ik dus ook meteen uitvoeren. Dan kan dat ook weer flink wat jaartjes mee!

De kosten en planning

De planning is dat de panelen eind mei geplaatst gaan worden. Het had nog wel iets eerder gekund, maar omdat er dan in huis nog volop geklust wordt (en de stroom eraf moet vanwege het vervangen van de groepenkast), heb ik ervoor gekozen dit pas eind mei te laten doen. Dit voelt voor mij persoonlijk net even wat rustiger. Ik vind het ook niet lekker als er meerdere klussers door elkaar heen in huis lopen voor diverse dingen.

In totaal gaat dit in eerste instantie 7969,06 euro kosten. Maar uiteraard wordt de btw nog teruggevraagd en wanneer dat retour is gekomen op de rekening heb ik 6586 euro betaald. Wel een iets hoger bedrag dan waar ik op had gerekend, maar dat komt vooral omdat er de vorige keer rekening werd gehouden met 11 panelen en het er nu 13 geworden zijn. Al met al valt de prijs me dan dus wel weer mee. Zeker omdat hier ook al bij in zit dat er diverse extra’s bij gekomen zijn.

Van mij mag die salderingsregeling voorlopig dus nog wel even voortgezet worden zoals hij nu is. Op het nieuws had ik alweer gehoord dat de afbouw met een jaar uitgesteld is. En door de oorlog in Oekraïne zit het er ook wel in dat het nóg verder uitgesteld gaat worden om deze regeling af te bouwen. Maar de tijd zal het leren. Je koopt ten slotte geen panelen voor die salderingsregeling maar om gewoon permanent lagere maandlasten te hebben. En dat zit sowieso helemaal goed straks!

Leestip: 1 miljoen of 1 cent?!

Hebben jullie al zonnepanelen? Hoeveel heb jij er op je dak liggen? En hoe laag zijn jouw maandlasten hiervoor nu?

Binnenkort heb ik zonnepanelen