btw verhoging 2019

22 augustus 2018 4 Door Marìs

Btw verhoging 2019. Vorige week konden jullie lezen waarom ik (nog) niet aan beleggen doe. Deze week ga ik het met jullie hebben over de btw verhoging die er volgend jaar in 2019 aan zit te komen. De btw gaat omhoog van 6, naar 9 procent.

Btw verhoging 2019

Btw verhoging 2019, het komt nu toch wel erg dichtbij. De btw verhoging van 6 procent, naar 9 procent. Ik was het eigenlijk alweer vergeten totdat ik het vorige week op het nieuws hoorde. Toen dacht ik; o ja, shit! Dat is waar ook.

Want dan wordt het leven weer een stuk duurder. Ze denken dat een gezin gemiddeld 300 per jaar meer geld kwijt is. Het tarief gaat omhoog voor de boodschappen, maar ook voor dagjes uit of een bezoekje aan de kapper. Kleding valt gek genoeg al onder het hoge btw tarief, dus daar verandert niks aan. En ik zeg ‘gek genoeg’ omdat ik kleding toch ook echt een basisbehoefte vind, maar goed wie ben ik.

Zogenaamd houden we ook meer geld over omdat er belastingschijven worden samengevoegd, maar dit geldt natuurlijk alleen maar voor de midden inkomens. Voor mij absoluut niet. Aangezien ik mijn loonheffing die ik betaal tot nu toe altijd nog helemaal teruggekregen heb wanneer ik mijn belastingpapieren invul. Omdat ik gewoon heel weinig verdien (op jaarbasis). Dus niks ‘meer geld overhouden’, het kost mij alleen maar geld!!

Is het te vermijden?

Wat kun je eraan doen om de btw verhoging zoveel mogelijk te vermijden? Dit jaar een voorraadje boodschappen aanleggen zodat je er begin 2019 nog aan ontkomt, maar je bezoek aan de kapper kun je hoogstens minderen. Bijvoorbeeld stel je gaat elke 6 weken, dan maak je er nu om de 8 weken van. Ofterwijl. Om de maand. Elk bezoekje wat je minder doet scheelt ten slotte weer geld. Zelf doe ik dit al, dus ik ontkom er niet aan dat ik duurder uit ben. Ik probeer mijn bezoek altijd al zo lang mogelijk uit te stellen, gewoon omdat ik het al zo duur vind.

Wat de dagjes uit betreft, daar kun je altijd wel kortingscodes voor vinden, en dat doen de meeste mensen niet elke maand, dus ook daar ontkom je helaas niet aan.

Maar dan de boodschappen. Er zijn heel veel dingen die lang houdbaar zijn en die je dus dit jaar al kunt inslaan. Ik verwacht zelf dat het in december bij de mensen heet onder de voeten wordt en dat ze extra gaan inslaan. Daarom verwacht ik dat veel dingen dan ook uitverkocht zullen zijn, sowieso omdat dat rond de feestdagen extra zo is, maar nu verwacht ik het ook in de laatste week van het jaar.

Zelf ga ik niet lukraak maar inslaan, maar stukje bij beetje. En het liefst natuurlijk als dingen in de aanbieding zijn, want anders ben je alsnog meer geld kwijt. En ik kijk er ook echt naar wat ik het meeste gebruik en wat de duurste dingen zijn, die ik nu al duur vind. Juist deze dingen ga ik inslaan omdat ik ze óf gewoon vaak gebruik. óf alleen nóg maar duurder worden.

Gaan jullie ook extra voorraad inslaan dit jaar voor volgend jaar? Of nemen jullie het maar gewoon zoals het komt? En gaan jullie je boodschappen budget ophogen? Of kijk je het eerst even aan? Ik denk er nog over na. Ik ga het de eerste 4 maanden van het jaar aankijken. Daarna heb ik weer werk, dus eventueel ook de ruimte om mijn budget iets op te hogen.