De belangrijkste factor van een spaarplan

De belangrijkste factor van een spaarplan

24 mei 2021 3 Door Marìs

Vandaag heb ik het met jullie over de belangrijkste factor van een spaarplan. Je kunt namelijk op 2 manieren bepalen hoeveel geld je gaat sparen.

De belangrijkste factor van een spaarplan

De belangrijkste factor van een spaarplan

Vandaag heb ik het met jullie over de belangrijkste factor van een spaarplan. Dat is namelijk; wanneer heb je het geld nodig? Of terwijl; tijd. Het kan zo zijn dat je ergens voor gaat sparen, waarvoor je het geld op een bepaalde datum nodig hebt. Maar het kan ook zo zijn dat je ergens voor gaat sparen en dat het niet zoveel uit maakt hoe lang je er precies over doet. Dat een jaartje meer of minder er niet toe doet.

Leestip: De noodzaak van een buffer!

Daarom is wanneer je je spaargeld nodig hebt een hele belangrijke factor. Natuurlijk weet je niet altijd wanneer je geld nodig hebt. Er kunnen altijd onverwachte kosten of rekeningen boven komen drijven, maar daar heb je een buffer voor. Als het goed is dan 😉

Wanneer je een spaarplan gaat maken moet je weten wanneer je het geld nodig hebt. Maar je kunt er ook op een andere manier naar kijken. Je kunt ook de totaalsom nemen. Hoeveel geld heb je nodig voor die ene reis? Stel dat het 5000 euro is en je zegt; ik wil maximaal 100 euro per maand sparen, dan is dat natuurlijk ook een optie. Ook dan kun je uitrekenen hoe lang je erover doet om de 5000 euro bij elkaar te sparen.

Wel denk ik dat de meest gebruikte manier is om een einddatum te kiezen waarop je je bedrag voor dat ene spaardoel bij elkaar wilt hebben. Stel het is nu januari 2022 en je wilt in januari 2024 5000 euro bij elkaar gespaard hebben, voor welk doel dan ook. Dan deel je die 5000 euro door 24 maanden. Want je hebt dan dus 24 maanden de tijd om 5000 euro bij elkaar te sparen.

Ook kun je zeggen, ik deel die 5000 euro niet door 24 maanden, want ik steek er 2x 1000 euro vakantiegeld in. Dan blijft er nog een totaalbedrag van 3000 euro over wat je door 24 maanden moet delen.

Even een voorbeeld, wanneer je 5000 euro door 24 maanden deelt, moet je 208,33 euro per maand sparen. Maar stel dat je zegt, in die 2 jaar tijd stop ik er 2x 1000 euro vakantiegeld in. Dan blijft er nog maar 3000 euro over wat je door 24 maanden moet delen. Dan is de uitkomst van de som nog maar 125 euro. Dat is toch best wel een flink verschil. Daarom is het altijd prettig, wanneer je een groot bedrag bij elkaar moet sparen, dat je daar eenmalig of 2x ‘eenmalig’ een groter bedrag voor kunt inleggen. Dan is het totaalbedrag veel gemakkelijker te behalen.

Leestip: Hoe ik mijn clix verdien!

Hoe maak jij een spaarplan? Zelf kies ik meestal voor een einddatum waarop ik het bedrag nodig heb. Maar in het geval van vakantie spaar ik normaal gesproken standaard 100 euro per maand (nu heel even niet ivm kosten voor de tuin), dan doet het er niet toe wanneer ik ga, ik kom daar altijd wel mee uit, omdat ik normaal gesproken maar eens in de 2 jaar ga.