De financiële wereld van René van H.

De financiële wereld van René van H.

16 oktober 2020 5 Door Marìs

De financiële wereld van René van H. Dit is het allereerste interview wat online komt. Ik hoop dat er nog velen zullen volgen. Bedankt René!

De financiële wereld van René van H

De financiële wereld van René van H.

De financiële wereld van René van H. Vandaag het eerste interview in mijn nieuwe rubriek! René van H. deelt persoonlijke geldzaken met jullie.

Leestip: Boodschappen budget omhoog!

Stel jezelf voor, wie ben je, wat voor werk doe je, woon je alleen of heb je een gezin?

Ik ben René van H. uit bouwjaar 1974 en woonachtig in Limburg. 10 jaar getrouwd en trotse vader van 2 meisjes van 6 en 8. Fulltime werkzaam in het notariaat op de financiële administratie & teamleider van de afdeling onroerend goed.

Heb je zelf ook een blog?

Ja, mijn blog gaat over crowdfunding, p2p-lending en beleggen. Als je een kijkje wilt nemen surf dan naar www.bestecrowdfundingsites.nl

Wat zijn jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven?

Mijn eigen maandelijkse inkomsten zijn ongeveer € 2.200,- uit mijn vaste baan. Daarnaast heb ik nog een wisselende inkomstenbron uit mijn investeringen en blog. Gemiddeld ligt dit rond de € 450,- met uitschieters naar € 750,-. Wij ontvangen geen toeslagen behalve kinderbijslag. Mijn vrouw heeft een wisselend inkomen van rond de € 1.700,- als parttime medewerkster.

Helaas hebben wij als gezin ook maandelijkse uitgaven.

 • Boodschappen € 450,- (wisselend)
 • Zorgkosten € 272,-
 • Internet & TV € 67,-
 • Bankkosten € 6,-
 • Energie € 131,-
 • Belasting € 123,-
 • Kleding € 150,- (wisselend)
 • Lidmaatschappen € 136,-
 • Hypotheek € 732,-
 • Verzekeringen € 234,-
 • Auto’s € 270,-
 • Water € 21,-
 • Mobiel € 28,-

Wij houden dus ruimschoots voldoende over om te genieten en te sparen.

Wat is jouw weekbudget voor boodschappen? Wat vind je zelf van dat bedrag?

Wij doen niet aan budgetten omdat het niet perse nodig is. Beiden hebben een royaal spaarbedrag opgebouwd in het verleden wat budgetteren overbodig maakt. Neemt niet weg dat we daar waar nodig, spaarzaam omgaan met onze uitgaven.

Betaal jij liever alles per maand, of in 1x voor het hele jaar? En waarom?

Ik betaal liever alles maandelijks, dan heb je minder verrassingen. Ik houd ervan om te weten waar ik aan toe ben.

Hoeveel geld spaar jij maandelijks? En voor welke doelen?

Maandelijks sparen wij minstens € 1.000,- voor de toekomst en de kinderen. Andere doelen hebben we niet.

Geef jij (te) makkelijk je geld uit? Of heb je juist de voorkeur om iets nuttigs met je geld te doen?

Ik geef eigenlijk helemaal niet gemakkelijk geld uit. Pas de laatste jaren gaat me dat wat beter af. Met een spaarzame opvoeding en financiële achtergrond ben je misschien gewoon wat voorzichtiger. Daarnaast heb ik een tijdje in de schuldhulpverlening gewerkt en genoeg voorbeelden gezien waarin je niet wilt belanden. Al met al een combinatie die me wel gebracht heeft naar een financieel zorgenvrij leven.

Liever sparen of beleggen? Of beiden? En waarom?

Het is begonnen met (heeeel) veel sparen en deposito’s. Daarna kwamen de eerste voorzichtige investeringen. Dat laatste is uitgegroeid tot behoorlijke vormen. Maar ook met beleggen zijn we behoedzaam en maken we een afgewogen beslissing. We gaan zeker niet altijd voor het maximale resultaat! Vergeet niet dat investeren ook best al met een kleinere portemonnee kan. Het is wel verstandig om goed voor jezelf te bepalen of je nachtrust ongestoord blijft als je je spaargeld elders inzet!

Hoe tevreden ben je met je inkomsten en uitgaven?

Het mag duidelijk zijn dat wij op geen enkele manier klagen. Ons doel is het om onze kinderen een meer dan goede financiële start te kunnen geven zodra ze volwassen zijn. Zo hebben mijn ouders dat ook voor mij gerealiseerd. En goed voorbeeld doet volgen….hopen we.

Hoe reageren mensen als je over geld wilt praten met ze? En wie is je favoriete geld-gesprekspartner, naast je eventuele levenspartner?

Ik praat eigenlijk amper tot nooit over geld met anderen. Het voelt ook een beetje vreemd om dat nu wel te doen en dan helemaal openbaar voor iedereen. Wees niet te bang om eens buiten het lijntje te kleuren, er is meer dan sparen alleen. Zeker met een spaarrente van amper 0,02%. (dit is enige tijd terug ingevuld! red.)

Welke uitgave verraste jou recent?

De aanschaf van nieuwe matrassen. Nooit geweten dat een beetje kwaliteitsmatras zo duur kan zijn. Vanwege mijn matige rug had ik echter niet heel veel keuze. Maar het prijskaartje zorgt bij mij voor rillingen, brrr.

Heel erg bedankt voor jouw bijdrage René! Erg leuk om te lezen hoe jij de dingen aanpakt.

Leestip: Spaardoelen 2020 bijgesteld!

Wil je ook meedoen met dit interview? Dat kan! Je kunt het formulier met de vragen (gewoon Nederlands uiteraard) invullen via Google forms. Dan zie ik de antwoorden verschijnen. Ik zie verder geen persoonlijke gegevens van je, zoals je mailadres of wat dan ook. Dus je kunt het geheel anoniem invullen.

Zou je dan wel een naam met een Initiaal van een achternaam willen opgeven? Zo kan ik de diverse interviews op mijn blog makkelijker onderscheiden. Alvast bedankt!

Wat vinden jullie van dit interview en deze vragen?

De financiële wereld van René van H