De financiële wereld van…

8 november 2019 6 Door Marìs

De financiële wereld van… In deze nieuwe maandelijkse rubriek wil ik 1x per maand een interview met een van jullie plaatsen! Dit ter vervanging van ‘My weekly Moneyzz’ op de vrijdag.

De financiële wereld van...

De financiële wereld van…

De financiële wereld van Maris. Vandaag deel ik voor het eerst een nieuwe rubriek met jullie. Al een hele tijd heb ik erover nagedacht wat ik zou gaan doen, maar ik wil de ‘My weekly Moneyzz’ eruit gooien. Wel blijf ik 1x per maand met jullie mijn inkomsten en maandelijkse uitgaven delen, want dat vind ik zelf nog steeds leuk. Ook als mensen op andere blogs dat delen. Dat artikel gaat vanaf nu ‘My moneyzz ‘maand & jaar” heten. Dus bijvoorbeeld; My Moneyzz November 2019.

Per maand wil ik 2 interviews gaan plaatsen. Eentje zoals deze, waarbij er ook echt openheid over bedragen gegeven wordt door degenen die de vragen invullen en 1 interview over geld die meer algemeen is en waarbij je geen cijfers hoeft te delen. Zo is er voor ieder wat wils denk ik. Meestal is er dan nog 1 vrijdag per maand over en wat ik daarmee ga doen weet ik nog niet precies. Vandaag trap ik af met interview nr 1 en morgen komt nr 2 online. Zo zien jullie precies hoe de interviews in elkaar zitten en hoop ik massaal jullie aanmeldingen te ontvangen! Aan het eind van het artikel kun je lezen hoe je mee kunt doen.

Stel jezelf voor, wie ben je, wat voor werk doe je, woon je alleen of heb je een gezin?

Ik ben Maris B, 31 en de eigenaresse van deze blog. Ik schrijf over alles wat met geld te maken heeft en daarnaast werk ik bij de post als voorbereider. Ik woon alleen, ben wel close met mijn moeder die hier nog wel vaak komt eten of slapen. Gewoon voor de gezelligheid!

Heb je zelf ook een blog?

Ja, die lees je nu 😉

Wat zijn jouw maandelijkse inkomsten en uitgaven?

Mijn maandelijkse inkomsten verschillen heel erg, maar als voorbeeld geef ik mijn inkomsten van oktober op.
Inkomsten: 1232,81 euro (waarvan 99 euro zorgtoeslag)

Uitgaven:

 • 11,- Vodafone
 • 83,- Zorg
 • 100,- Boodschappen
 • 1,55 ING
 • 8,- Blog
 • 20,- Kapper
 • 10,- Extra spaarpot
 • 35,- KPN
 • 25,- Ov
 • 60,- Verbouwing
 • 1,50 Buffer
 • 630,- Terugbetalen klusser
 • 227,76 minstand omlaag

Totaal: 1232,81 euro. Ik budgetteer altijd helemaal tot de nul, want dat vind ik het prettigste werken.

Wat is jouw weekbudget voor boodschappen? Wat vind je zelf van dat bedrag?

25 euro. En soms wat extra, want alles wat ik over hou stop ik in de ‘extra boodschappen’ spaarpot en wanneer ik voorraad nodig heb, betaal ik dat daaruit. Ik vind het bedrag wel iets aan de lage kant. 5 euro erbij zou net even wat lekkerder zijn. Maar dat zit er voorlopig niet in, want ik zit nog volop in een verbouwing. Ik heb nu wel even een spaarpauze ingelast, omdat er eerst weer geld terugbetaald/ terug gezet op spaarrekeningen moet worden én omdat ik zelf weer moet sparen voordat er verder verbouwd kan worden.

Betaal jij liever alles per maand, of in 1x voor het hele jaar? En waarom?

Ik betaal het liefst alles per maand, dan is het voor mij direct duidelijk wat er nog overblijft van mijn maandsalaris. Bedragen die ik wel 1x per jaar moet betalen deel ik daarom ook altijd door 12 en die reserveer ik gewoon per maand. Dat trek ik van mijn salaris af, zodat ik precies weet hoeveel geld ik kan sparen.

Hoeveel geld spaar jij maandelijks? En voor welke doelen?

Dat verschilt bij mij dus per maand. Mijn inkomen is geen maand precies hetzelfde, dus ik bekijk altijd per maand hoeveel geld ik ga sparen voor welk doel. Afgelopen maand reserveerde ik 630 euro voor het terugbetalen van de klusser en 227,76 euro liet ik op mijn betaalrekening staan om de minstand die ik recent aanvroeg omlaag te brengen. Helaas moest ik die aanvragen om het laatste stukje van de badkamer af te kunnen laten maken. Aangezien ik al 4 maanden zonder badkamer zat wilde ik niet nóg langer steeds ergens anders douchen en wassen. En ik ben ook heel blij dat ik dit zo gedaan heb. Wel wil ik weer zo snel mogelijk van de minstand af! Want ik heb er helemaal niks mee en vind het ook best vervelend. Mijn streven is om het eind dit jaar weer uit te kunnen zetten.

Geef jij (te) makkelijk je geld uit? Of heb je juist de voorkeur om iets nuttigs met je geld te doen?

Ik heb wel de voorkeur om iets nuttigs met mijn geld te doen. Het voelt het lekkerste als ik grote bedragen kan sparen. Helaas is dat de laatste tijd wel allemaal ook weer uitgegeven door de verbouwing. Wat komend jaar ook nog het geval zal zijn. Wel wil ik volgend jaar eerst mijn buffer weer opbouwen, zodat er weer een potje is met geld voor noodgevallen.

Liever sparen of beleggen? Of beiden? En waarom?

Ik ga voor beiden! Sparen levert natuurlijk praktisch niks meer op, maar het is en blijft van groot belang om wel een buffer te hebben op je spaarrekening in geval van nood.
Je kunt wel al je geld wegstoppen in beleggingen, maar dan moet het niet net crisis zijn als je je baan verliest. Dan heb je dubbel groot verlies naar mijn mening! En je beleggingen zijn dan ineens een stuk minder waard én je hebt geen inkomsten meer. No thanks!

Hoe tevreden ben je met je inkomsten en uitgaven?

Op zich best wel tevreden. Alleen op dit moment vind ik het wel te weinig puur en alleen omdat ik nog zoveel kosten voor de verbouwing ga krijgen. En daardoor gaat sparen voor dat doel me nu wel echt te traag. Maar dat is maar tijdelijk. Als ik nu niet in een verbouwing had gezeten was ik er absoluut tevreden mee geweest!

Hoe reageren mensen als je over geld wilt praten met ze? En wie is je favoriete geld-gesprekspartner, naast je eventuele levenspartner?

In mijn omgeving eigenlijk wel goed. Familie is daar vrij open over. En de vrienden die ik in Nederland heb ook. In het buitenland heb ik daar (nog) niet over gepraat met mijn Canarische vriendinnen, dus dat weet ik niet hoe zij zullen reageren. Met wie ik het liefste over geld praat weet ik eigenlijk niet. Ik heb op dit moment geen voorkeur voor 1 persoon.

Welke uitgave verraste jou recent?

Het is niet heel recent meer, maar de meest recente uitgave die mij verraste was die voor asbest. Voor de ramen die eruit waren was dit 2000 euro. Voor de rest van het huis waarvoor de kozijnen al wel klaar staan wordt dit volgend jaar nog eens 3500 euro erbij. Kassa! Geen leuke verrassing, maar helaas wel noodzakelijk.

Leestip: Stap voor stap sparen!

Dit zijn dus de vragen die bij het financiële interview horen. Ik hoop dat jullie je natuurlijk massaal gaan aanmelden om mee te doen. Je kunt meedoen door de vragen te beantwoorden via deze link. Dan kom je terecht in bij online formulieren. De vragen worden uiteraard gewoon in het Nederlands gesteld. Mocht je nou niet je eigen naam willen opgeven, vind ik dat ook prima, verzin dan gewoon een naam. Wel nog 1 verzoek! Wil je ajb je initiaal van je achternaam opgeven? Mochten er dan meerdere Anna’s zich opgeven (ik noem maar een naam) dan is iedereen makkelijker uit elkaar te houden. Bedankt alvast voor het meedoen! Je leest je naam vanzelf in de titel, wanneer je aan de beurt bent, dus hou mijn blog vooral goed in de gaten!

Wat vind jij van deze nieuwe rubriek? 

De financiële wereld van...