De noodzaak van een buffer

De noodzaak van een buffer

21 februari 2021 40 Door Marìs

In dit artikel hebben we het over de noodzaak van een buffer. Want het hebben van een buffer is en blijft belangrijk. Of je spaargeld nu veel waard is of niet, staat daar los van.

De noodzaak van een buffer

Daarom heb ik het met jullie vandaag over de noodzaak van een buffer. Stel je hebt een goede baan, en eventueel je partner ook, heb je dan wel een buffer nodig? Het antwoord is en blijft áltijd ja! Je kunt nog zo’n goed inkomen hebben, maar een buffer is en blijft noodzakelijk.

Leestip: 5 tips voor gezonde financiën!

Hoeveel je wilt aanhouden als buffer verschilt per persoon. De meeste mensen hebben een buffer voor als apparatuur kapot gaat. Sommigen vinden dat niet nodig, omdat ze genoeg verdienen en dan meteen een nieuw apparaat kunnen kopen. Dan sparen ze die maand gewoon even minder. Ideaal als dat kan! Helaas heeft niet iedereen die luxe. Maar ook als je genoeg hebt om het zo van je inkomsten te kunnen betalen is het toch verstandig een buffer aan te houden.

Hiervoor zijn diverse redenen. Stel je partner komt te overlijden en jij verliest je baan. Je hebt geen buffer en de huizenmarkt is ingekakt op dat moment, want er is een crisis. Dan heb je toch wel echt een probleem. Wellicht heb je dan recht op een paar maanden ww, maar zonder buffer, kom je daar als nog niet heel ver mee. Je moet maar hopen dat je op dat moment dan een nieuwe baan kunt vinden, zeker als je 50+ bent. Want zodra je de leeftijdsgrens van 50 gepasseerd bent, is het een stuk lastiger om een nieuwe baan te vinden. Hoor ik van diverse mensen die dat overkomen is.

Daarom is het verstandig om áltijd voor een buffer te zorgen. Op wat voor manier maakt niet uit, mits jij maar snel geld vrij kunt maken indien dat nodig is. Ook is het verstandig om te kijken naar hoe het geregeld is met je huis indien je partner plots komt te overlijden. Kun je de woonlasten alleen dragen? Is er iets geregeld, zodat de hypotheek (deels) wordt afgelost? Dit zijn belangrijke dingen om over na te denken. Want je wilt niet dat jij of je partner in zo’n situatie terecht zou kunnen komen.

Een buffer kan je nét even de lastige tijd doorhelpen. Wat die tijd dan ook precies is, maakt niet uit. Maar het is zo een geruststellend idee als jij je niet druk hoeft te maken over financiën op zo’n moment. Veel mensen raken op zulke momenten namelijk wél financieel in de problemen. Nu moet je naast een buffer natuurlijk nog wel meer regelen, want alleen een buffer kan ook niet altijd alles oplossen, maar het helpt je wel een eind op weg.

Het kan ook gewoon zo zijn dat je huis ineens veel onderhoud nodig heeft, of dat er ineens een dure klus gedaan moet worden. Of er gebeurt iets met je auto waardoor je een nieuwe nodig hebt. Ook op zo’n moment is het fijn als je een buffer hebt, zodat je bijvoorbeeld je dak kunt vernieuwen, of die nieuwe auto kopen, indien nodig.

Maar je kunt natuurlijk ook positieve redenen bedenken! Stel je wilt je eigen bedrijf starten, en je hebt startkapitaal nodig.. Ook dan komt een buffer van pas. Of je wilt verhuizen, een nieuw huis kopen kost ook veel geld en tegenwoordig moet je de kosten koper zelf uit eigen zak betalen. Ook kan het zo zijn dat je misschien in de toekomst (als het weer mogelijk is) een wereldreis wilt maken, of gewoon een langere tijd op vakantie wilt op je lievelingsplek. Je zou dit allemaal vanuit je buffer kunnen doen. Mits je ervoor zorgt dat je ook nog geld over hebt voor noodgevallen. Want noodgevallen komen altijd om de hoek kijken op een moment dat je er geen rekening mee houdt.

Leestip: Hoeveel buffer hou jij aan?

Sinds welke leeftijd begon jij met het opbouwen van een buffer? Zelf deed ik dit pas rond mijn 25e, toen ik op mezelf woonde. Eerder had ik nooit een buffer en spaarde alleen maar om het ook weer uit te geven (bijvoorbeeld voor een rijbewijs). Als je mij vraagt: is een buffer echt nodig? Zeg ik: ja!

De noodzaak van een buffer