Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen!

Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen!

9 april 2021 15 Door Marìs

Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen, ik deel met jullie mijn ontvangen offertes van april 2021. Dat zijn er 2. Beide heren werd precies hetzelfde plan voorgelegd.

Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen

Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen!

Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen! Vandaag deel ik met jullie mijn tuin offertes. Van beide heren hadden wij (of een van ons) werk in het echt gezien, dus dan weet je hoe het resultaat van een ander eruit kwam te zien. Dat is altijd wel een fijne graadmeter. Zo zie je ook meteen of er netjes gewerkt is.

Leestip: Offertes en prijzen inschatten!

De offerte is gebaseerd op;

 • voor én achter de oude bestrating verwijderen (zware tegels)
 • voor én achter afgraven (er zitten dikke stronken en wortels in de grond en ook glasscherven)
 • nieuw zand storten
 • ervoor zorgen dat het zand niet meer ónder het huis kan spoelen tijdens een regenbui/ verzakking zoveel mogelijk tegengaan
 • achter aan 3 kanten een nieuwe schutting plaatsen, waarvan 1 deel met een stevige poort met slot
 • achtertuin én voortuin bestraten met flagstones op zo’n manier dat er geen onkruid tussendoor kan groeien
 • achtertuin kunstgras aanleggen
 • achtertuin trappetje aanleggen die naar bak met waterval loopt (excl. kosten voor de bak en waterval)
 • 2x stroom in de achtertuin
 • 1x buitenkraan aanleggen achtertuin
 • 2 schutting delen voortuin plaatsen (tussen ons en de buren in)
 • bestrating in het midden van de tuin om bak voor de palmboom heen leggen (excl. kosten v/d bak)
 • afval allemaal afvoeren
 • oude schutting verwijderen (onder anderen betonnen ondermuurtje en betonpalen)

Bedrijf nummer 1

Offerte nummer 1 kwam uit op 19.505,95 euro. Dit was een fijn gesprek. Hiervan werd naar onze mening niet een fijne oplossing bedacht voor zand wat nu tijdens heftige regenbuien onder het huis zakt, waardoor het terras verzakt. Ook werd nogal moeilijk gedaan over het soort schutting wat ik uitgezocht heb. Daarnaast is er deels teveel schutting gerekend aan 1 kant in de achtertuin, want de ene buren hebben een uitbouw. Maar hij heeft zowel voor links als rechts hetzelfde bedrag en aantal schutting delen staan, wat dus niet klopt.

Ook werd er een halve meter kunstgras meer gerekend dan de tegels voor de achtertuin, wat nooit kan kloppen, want er komt zeker niet net zoveel kunstgras als tegels in de tuin. De tegels is een veel groter gedeelte dan het gras. Er is nooit zoveel gras nodig als op de offerte gerekend is.

Voor de schutting aan de voorkant zijn 5 palen gerekend, terwijl er maar 2 delen komen en dit dús ook maar 4 palen kunnen zijn. Ook is de trap die ik wil nergens in de offerte terug te vinden. Kort om, erg veel fouten in de offerte. Jammer, hij was er snel mee, maar dat is wel ten koste gegaan van zorgvuldigheid. Ik vind dit niet zo netjes, een foutje kan gebeuren, maar dit zijn er wel erg veel.

Leestip: Grote aanpassingen!

Bedrijf nummer 2

Offerte nummer 2 kwam uit op 17.709 euro. Dit was een nog fijner gesprek dan het eerste gesprek. Er werden tijdens het gesprek goed naar details gevraagd en hoe groot de stukken gras moesten worden (hiernaar vroeg de eerste tuinman niet, dus die heeft wat gegokt). Ook werd de trap hoe ik het bedacht had wel erg duur. Maar hij wist een andere oplossing waardoor het wel dezelfde sfeer geeft, maar dan betaalbaar. Perfect als iemand op die manier meedenkt!

Helaas is er ook hier een foutje in de offerte geslopen, want de 2 schutting delen aan de voorkant zie ik niet terug in de offerte. Daar hebben we dus als nog om gevraagd en deze volgt binnenkort. Wel zit hier in tegenstelling tot offerte nummer 1 de trap bij in. Dus is deze offerte completer dan de eerste. En sowieso klopt het hoeveel materiaal er gerekend is.

Hierdoor heb ik een beter gevoel bij tuinman nummer 2 dan bij nummer 1. De prijzen liggen op zich redelijk dicht bij elkaar, maar tuinman nummer 1 zou als nog duurder uitvallen dan nummer 2, wanneer hij alles correct zou rekenen. Er gaat bij hem dan wellicht een beetje af voor het teveel gerekende gras en schutting delen, maar er komt nog flink wat bij voor de trap. Dus tuinman nummer 1 valt af.

Derde?

Inmiddels heeft er nóg een tuinman (nummer 3) teruggebeld om een afspraak te maken voor een offerte. Ook hebben wij een derde bedrijf voor zonnepanelen ingepland staan. Wat de prijzen voor deze beide extra afspraken gaan worden, zal ik in een apart artikel vermelden.

Uiteraard wordt er voor de tuin ook nog verder onderhandeld wanneer er besloten is wie de tuin mag gaan aanleggen. Want ze kunnen altijd het bedrag nog wel wat mooier/ verder afronden naar beneden 😉 Want het is een flinke klus voor ze. Wat grappig was, was dat de eerste 2 tuinmannen beiden zeiden dat ze anderhalve week nodig hebben om het project af te ronden.

Tot slot gaan we natuurlijk ook kijken of en hoeveel de buren zouden willen meebetalen aan de schuttingen die geplaatst gaan worden tussen ons en hun in. Want alle beetjes die wij niet hoeven te betalen, schelen weer! Maar nu weten jullie het antwoord op de vraag: Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen. Mijn achtertuin is 5.30 meter bij 9.30 meter.

Leestip: 30.000 euro spaarmeter!

Knappen jullie ook af op iemand die veel fouten maakt in tuin offertes?

Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen