Doneren

Doneren

3 april 2022 3 Door Marìs

Doen jullie aan doneren? Er zijn nu natuurlijk volop acties om spullen of geld te doneren vanwege de oorlog in Oekraïne, maar doneren kan op zoveel manieren!

Doneren

Doneren

Doe jij aan doneren? Op wat voor manier dan ook? Het kan zijn dat je bijvoorbeeld weleens je haar gedoneerd heb, of spullen voor een inzamelingsactie, of dat je standaard elke maand geld doneert aan een goed doel, of dat je doneert wanneer giro 555 weer een actie houdt. Hoe en wanneer doneer jij? Of doe je hier helemaal niet aan en waarom dan niet?

Leestip: 2 nieuwe kleine spaardoelen!

Dit zijn dingen die ik mij afvroeg. Doneren is zó een breed begrip. Dat we er allemaal wel eens mee te maken hebben gehad. Een organisatie waar ik een hobby uitoefen vroeg recent om bepaalde spullen voor Oekraïne, waarop zowel mijn moeder als ik zijn gaan kijken wat we hadden liggen dat weg mocht. Mijn moeder doneerde handdoeken omdat ze er zoveel heeft en dat altijd wel van pas komt, ik doneerde onder anderen een bordspel, tandenborstels en tandpasta, omdat daarnaar gevraagd werd. Dit alles lag gewoon in huis. Ik had bijvoorbeeld nog kleine tubetjes van een merk tandpasta wat ik niet meer gebruik, als reistubes. Lekker weg ermee, ik mis het niet. En anderen zijn ermee geholpen.

Ik merk wel bij mezelf dat ik veel liever spullen geef dan geld. Met geld geven heb ik altijd een beetje moeite, omdat je gewoon nooit weet waar dat precies terecht komt en wat er dan mee gedaan wordt. Ze kunnen wel zeggen; we kopen er wc papier van, om een voorbeeld te geven. Maar wie zegt dat er geen wapens of weet ik het wat van gefinancierd wordt? Ik wil niet bijdragen aan een oorlog. Maar uiteraard wel mensen helpen die spullen nodig hebben. Daarbij heb ik zelf ook nog genoeg te regelen op financieel gebied, helemaal nu mijn baan in loondienst eind deze maand eindigt, dus dat wil ik eerst gedaan hebben. Dat neemt een boel onrust weg. Het doneren van spullen is dan dus perfect.

Zo tussen de regels door kun je al lezen dat ik dus niet maandelijks aan een goed doel doneer. Ik heb sowieso een hekel aan een manier van doneren waarbij ze automatisch maandelijks geld van je rekening halen. Ik wil zélf bepalen of en wanneer ik iets doneer en hoeveel. En niet verplicht elke maand aan hetzelfde geld geven. Daarom ben ik altijd meer van de eenmalige acties. Of van iets aanschaffen waarbij er dan geld naar het goede doel gaat.

Zo deed ik jaren geleden mee aan het voedselbankkoor die bij de Toppers in de Arena ging zingen. Hiervoor moest je dan een shirt aanschaffen van de voedselbank, de opbrengst daarvan ging uiteraard naar de voedselbank. Wat mij betreft een win-win situatie, ik had superleuke dagen door die optredens en de voedselbank weer wat extra geld. Nu hoef ik natuurlijk niet zelf beter te worden van dit soort acties, door iets te ontvangen, maar een leuke en mooie ervaring ontvangen is onbetaalbaar en altijd welkom. Zo heb ik bijvoorbeeld ook weleens meegedaan aan een sponsorloop voor de Ingeborg Douwes stichting. Een stichting waarbij ook aandacht besteedt wordt aan de naasten van mensen die kanker hebben. Ik ben niet van het hardlopen, maar gewoon lopen mocht ook, dus dat deed ik.

Dus ja zo af en toe wanneer er iets voorbij komt dat mij aanstaat, ben ik zeker niet te beroerd om mee te doen aan acties voor het goede doel. Maar wel op de momenten die ik uitkies en bij acties waar ik me ook goed bij voel. En op een manier die op dat moment voor mij goed uitkomt. Ook geld doneren heb ik weleens gedaan op een moment dat ik op dat moment genoeg had naar mijn zin.

Hoe zit dat bij jullie? Doneren jullie maandelijks geld? Of zijn jullie wat meer zoals ik? Dat je af en toe een actie meepakt waar je echt feeling mee hebt? En dat je liever per keer kijkt wat je wilt doneren, of dat spullen zijn of geld. En dat je per keer kijkt hoeveel geld je kunt en wilt missen.

Leestip: Huizen en verbouwen!

Wat is jouw doneer-gedrag? En waarom doe je het op die manier?

Doneren