Een eigen rekening?

Een eigen rekening?

20 mei 2022 18 Door Marìs

Hebben jullie een eigen rekening? En dan bedoel ik eigenlijk als koppel zijnde. Ik las namelijk laatst een artikel op nu.nl dat er nog best veel mensen zijn die alleen een gezamenlijke bankrekening hebben.

Een eigen rekening

Een eigen rekening?

Dus vandaar mijn vraag; heb jij een eigen rekening? En hoe denk jij over het hebben van alleen een gezamenlijke rekening? Het lijkt mij dus echt volkomen onhandig, zeker wanneer je beiden de financiën bijhoudt. Want stel je wilt een cadeautje kopen voor de ander, dan ziet de ander al waar dat gekocht is. Weg verrassing.

Leestip: Wanneer ga jij elektrisch?!

Maar wellicht is dat te kort door de bocht. Want stel je koopt iets als verrassing bij bol.com dan kan dat natuurlijk van alles zijn. Maar stel je koopt wat bij de favoriete parfumwinkel van je partner, dan kun je er donder op zeggen dat hij/ zij al weet wat je gekocht hebt. Dat neemt zoveel lol weg.

Daarnaast werd er in het artikel ook gesproken over dat wanneer je voor jezelf iets koopt je sneller onenigheid met je partner krijgt, omdat hij of zij het dan zonde vindt van het geld wat jij koopt. En wanneer je gewoon beiden een eigen rekening hebt, dan is dat jouw geld en bepaal je zelf wat je ermee doet. Bijkomend voordeel is dan ook dat je cadeautjes beter als verrassing kunt houden omdat ze niet zien waar je iets gekocht hebt. Dat lijkt mij dus echt een stuk handiger.

Tussen oplossing

Wat natuurlijk wel weer makkelijk is, is om beiden een eigen rekening te hebben én een gezamenlijke rekening. Dan kun je van de gezamenlijke rekening de vaste lasten en de boodschappen en verzekeringen e.d. betalen. En alles wat je verder nog privé wilt kopen en cadeautjes die niet gezamenlijk betaald worden, kun je dan van je eigen bankrekening betalen.

Wat ik dan zelf wel weer jammer vind daaraan, is dat je wel voor 3 rekeningen betaald met zijn 2en. Dus wat dat betreft zou je kunnen overwegen om een deel van de vaste lasten van jouw bankrekening te laten halen en een ander evenredig deel van de rekening van je partner zodat je maar 2 rekeningen nodig hebt. Nadeel daarvan is dan wel dat je geen inzicht hebt in die rekening, dus niet weet of het ook écht betaald wordt. Maar daarin zul je elkaar dan moeten vertrouwen.

Wat is jouw ideale manier van bankrekeningen gebruiken als stel zijnde? Ik als controlfreak zou denk ik toch kiezen voor 2 rekeningen, dat alle vaste lasten dan van mijn persoonlijke rekening af gaan, dan heb ik alle inzicht. 3 rekeningen vind ik zonde van het geld. Ik zou er dan voor kiezen dat de partner geld naar mijn rekening overmaakt voor de vaste lasten.

Leestip: Wat wil je bereiken?!

Wat zou jouw keuze zijn wat betreft aantal rekeningen? En hoe hebben jullie dit ingericht, wat gaat van welke bankrekening?

Een eigen rekening