
Financieel terugblikken doe je zo!
Financieel terugblikken doe je zo! Dit 5 stappenplan is een manier om financieel terug te blikken op het afgelopen jaar. Hoe verging het jou in 2020?
Financieel terugblikken doe je zo!
Financieel terugblikken doe je zo. Ik ga jullie nu een manier vertellen om financieel terug te blikken op het afgelopen jaar. Dit betreft een 5 stappenplan die je kunt doen om een mooi jaaroverzicht te krijgen.
Leestip: Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag?
De 5 stappen zijn:
- Hoeveel heb je dit jaar verdiend?
- Hoeveel heb je dit jaar gespaard?
- Hoeveel heb je dit jaar afgelost?
- Hoeveel heb je dit jaar belegd (en wat is je rendement)?
- Hoeveel heb je dit jaar uitgegeven?
Hoeveel heb je verdiend?
Je gaat eerst nakijken hoeveel je dit jaar verdiend hebt. Dit is zo gedaan door je loonstrook van december (of jaaropgave) erbij te pakken. Bij mij staat dat op mijn loonstrook van december. Dit bedrag noteer je en daarna ga je kijken of je nog meer bronnen van inkomsten had en daarvan noteer je dan ook de bedragen.
Het gaat dan over inkomsten uit; loon, pensioen en/ of uitkering(en). Maar wanneer je ondernemer bent, werkt dit net even anders. Met een beetje goede administratie kunt je je omzet en kosten opmaken. Dan kun je zien welk bedrag er over blijft. Daar moet natuurlijk nog wel inkomstenbelasting over betaald worden, maar daarvan kun je een schatting maken (of laten maken als je daar zelf niet zo goed in bent).
Tel nu alles bij elkaar op. Wat was je netto inkomen van afgelopen jaar? Ben je hier tevreden over? Zo niet, stel dan een plan op om je inkomsten volgend jaar te vergroten.
Hoeveel heb je gespaard?
Je kunt hiervoor je saldo checken op 1 januari 2020 en je huidige saldo. Hoeveel is erbij gekomen? Dat is het bedrag wat je gespaard hebt. Heb je meerdere spaarrekeningen, dan doe je dat dus voor al je spaarrekeningen.
Leestip: Hoe Tiny over geld denkt!
Hoeveel heb je afgelost?
Heb je een hypotheek of schulden? Check dan eerst de hoogten van je schulden/ hypotheek op 1 januari 2020 en de huidige stand.
Heb je geen schulden en geen hypotheek? Ga dan door naar de volgende stap.
Hoeveel heb je belegd (en wat is het rendement)?
Check de status van je beleggingen op 1 januari 2020 en de huidige status. Kijk op je beleggingsoverzicht (of je bankafschrijvingen) hoeveel je ingelegd hebt dit jaar. Je kunt hiervan een berekening maken op basis van de stand van vandaag. Hoeveel rendement hebben je beleggingen dit jaar? Wil je hier meer over weten, dan raad ik je aan om even te googlen. Er zijn ook bloggers die veel over beleggen schrijven en hier ook veel vanaf weten. Dat is niet mijn specialiteit.
Hoeveel heb je uitgegeven?
Als je een overzicht gemaakt hebt van stap 1 tot en met 4 dan weet je dus ook welk bedrag er nog over blijft. Dit bedrag heb je blijkbaar uitgegeven.
Bedenk je ook nog even of je dit jaar schenkingen ontvangen hebt, een erfenis of belastingteruggave. Dit tel je natuurlijk ook op bij je inkomsten. Daarna weet je precies hoeveel geld je uitgegeven hebt.
Je kunt een overzicht maken van je uitgaven per categorie. Denk hierbij aan huur/hypotheek, verzekeringen, bankkosten, gas/water/elektra, boodschappen en abonnementen (denk ook aan je tv/ internet!). Maar ook aan winkelen en uitjes. Vergeet tot slot ook de gemeente belastingen/ heffingen niet.
Leestip: Jouw belangrijkste punten!
Ga jij doelen stellen voor volgend jaar?
Oh ik wil dit al een tijdje doen, ga er binnenkort echt even voor zitten! Ik weet dat we gespaard hebben, maar ook veel hebben uitgegeven. Ik heb ons aflosdoel gelukkig al behaald vorige maand dus deze 2 periodes beleggen we het geld op een andere manier ( potje voor de kozijnen vullen haha ). Het precieze bedrag wil ik ook wel eens weten.
Ha leuk, succes! En het potje vd kozijnen vullen kan zeker geen kwaad. Wel zo fijn als die snel voo komt!
[…] Leestip: Financieel terugblikken doe je zo! […]
[…] Leestip: Financieel terugblikken, doe je zo! […]