Financiële puinhoop

Financiële puinhoop

3 juni 2023 5 Door Marìs

Vandaag ga ik met jullie delen hoe het gaat met mijn financiële puinhoop. Want er is weer van alles gaande op financieel gebied, voor mijn gevoel komt er weer van alles tegelijk om de hoek kijken. Dus tijd voor een update!

Financiële puinhoop

Financiële puinhoop

Op dit moment noem ik mijn financiën gekscherend een financiële puinhoop. Maar dan wel een overzichtelijke puinhoop. Want het overzicht ben ik gelukkig niet verloren. Dat komt omdat ik mijn financiën altijd heel strak bijhoudt. En daar ben ik ook nu weer erg blij om.

Leestip: Nederlanders zijn (vaak) oververzekerd!

2023 is een jaar van veel geld uitgeven. Het begon natuurlijk met dat ik een nieuwe (2e hands) auto kocht en daar eigenlijk nog niet voldoende geld voor op de autorekening had staan. Maar ik had het geld wel als ik het geld van alle andere spaarrekeningen bij elkaar legde (en nog ongeveer 500 euro van mijn moeder leende). Dus dat deed ik, want het was een verstandige keuze om mijn oude auto in te ruilen. Wat daarmee aan de hand was kun je hier terug lezen.

Maar sindsdien loop ik natuurlijk wel een klein beetje achter de feiten aan, want niet al het geleende geld wat ik terug wil zetten op de rekening staat ook alweer op de rekeningen. Deels wel en ik hou ook heel netjes bij op een apart briefje hoeveel geld er nog terug moet en naar welke rekening dat terug moet. Zo hou ik goed overzicht. Wanneer er dan een bedrag teruggezet is, streep ik deze door met natuurlijk een krulletje erbij!

Laptop

Daarna ging het geluid van mijn laptop kapot en omdat ik me daar zó zwaar aan erger en ook vragenlijsten invul waarbij ik geluid nodig heb, kocht ik een nieuwe laptop. Refurbished wel te verstaan, want ik wilde dezelfde hebben als die ik al had. Op de nieuwere laptop hebben ze alle poorten die ik gebruik verwijderd. Mega onhandig dan moet je weer een of ander los ding erbij kopen om het toch te kunnen gebruiken. Mij niet gezien. Zo lang het niet hoeft stap ik niet over naar een ander model! Tenzij ze die poorten weer terughalen. Maar dat zie ik niet zo snel gebeuren. Voor 389 euro had ik een nieuwe laptop. Dit bedrag leende ik ook weer van mezelf, want dat had ik niet klaar staan. Wel had ik al 30 euro in mijn enveloppe zitten. Omdat ik een enveloppe voor reparatie was gaan vullen.

Reparatie was er alleen even niet bij, want ik had een dikke kans dat ik mijn laptop dan zo’n 4 dagen kwijt zou zijn. En als je die dagelijks nodig hebt voor werk, dan gaat dat niet. Daarom ga ik mijn oude nog wel laten repareren, maar moest ik eerst een vervanger hebben. Volgen jullie het verhaal nog?

En toen…

En toen… Kreeg ik weer steeds vaker last van mijn rug. Het matras ligt wederom niet goed meer. En nu al na 1 jaar! Ik ben dus helemaal afgeknapt op Totaalbed. En ben her en der alweer wat matrassen wezen testen in diverse winkels. Zo ben ik onder anderen in de Emma winkel in Leidschendam geweest, omdat iedereen zo lyrisch is over Emma. Maar ook ben ik bij Auping geweest. Binnenkort ga ik terug naar Auping, want daar is mijn keuze op gevallen. Emma viel al af omdat ze vrij weinig keuze hadden. En de keuze die ze hadden lag niet lekker genoeg voor mij. Dat is natuurlijk voor iedereen heel persoonlijk, maar ik ben de makkelijkste niet met matrassen.

Nu heeft Auping tot 5 juni een mooie aanbieding dus daar wil ik graag gebruik van maken. Nu slaap ik momenteel op een matras én topper en straks word dat alleen nog een matras. Dat betekend dat het beddengoed dat ik had niet meer gebruikt kan worden, want die zijn dan jammer genoeg te klein. Ik gok dat ik rond de 1100 euro in totaal kwijt zal zijn aan een nieuw matras, nieuwe moltons en nieuwe hoeslakens.

En dan denk je dat je het wel gehad hebt, maar wil je gewicht nog even niet dalen en komt er een zomervakantie aan waarin zwemmen niet mogelijk is. Blijkbaar zet dat zwemmen tot nu toe ook niet heel veel zoden aan de dijk, al is het wel echt een perfect medicijn voor mijn humeur en voel ik me geestelijk wel veel beter sinds ik zwem! Dus helpen doet het wel.

Maar omdat de zomervakantie eraan zit te komen en ik wel wil blijven bewegen, bedacht ik een paar maanden terug dat ik een hometrainer ga kopen. Ik heb zomers in Nederland veel last van hooikoorts, dus ‘lekker’ naar buiten gaan om te wandelen is voor mij niet altijd zo lekker. En dan doe ik dus gewoon niks. Daarom ga ik binnenkort een hometrainer kopen. Maar dan moeten eerst de klussen op zolder af zijn, dan kan hij daar meteen geïnstalleerd worden.

Toch nog overzicht

Dit alles voelt dus voor mij als een enorme chaos in mijn financiën. Ik was zo lekker bezig om mijn geleende geld weer terug te zetten, maar dan komt er weer van alles overheen. Voor die hometrainer hoef ik dan geen geld van mezelf te lenen, maar normaal gesproken zou ik het geld waar ik de hometrainer nu van koop dus gebruiken om geleend geld bij mezelf terug te zetten. Volg je het nog? Dus het is geen achteruitgang, maar wel een stilstand. En dat vergt dus iets meer geduld van mezelf dan ik kan hebben. Want met dit soort dingen ben ik dus helemáál niet geduldig.

Wat dan wel weer een lekker gevoel geeft is dat ik afgelopen maand toch nog 1 bedrag een krulletje kon geven, omdat ik dat bij mezelf terug zette. Zo zit er toch nog een heel klein beetje vooruitgang in. En dat voelt lekker! Ik heb voor mezelf als doel gesteld dat het dit jaar niet zo erg is als het nog wat rommelig zal zijn, maar dat ik eind dit jaar wel (grotendeels) alles bij mezelf teruggezet wil hebben.

Deels moet dat voor eind september al, want dat is geld wat ik deze herfst mee ga nemen op vakantie. Dat valt dus niet uit te stellen. Maar de enige rekening waarvan ik het ok vind als het niet in december al lukt, is mijn vakantie spaarrekening. De overige rekeningen moeten allemaal weer helemaal in orde zijn. En ik weet ook gewoon zeker dat dat makkelijk gaat lukken.

Wat mij wel een lekker gevoel geeft is dat ik ondanks deze financiële puinhoop, toch het overzicht weet te behouden. Ik weet precies welk bedrag van welke spaarrekening geleend is. Dit voelt voor mij echt als een jaar om weer wat dingen recht te zetten, in plaats van als een jaar om weer een grote stap vooruit te komen. Al is dingen rechtzetten natuurlijk ook wel een stap vooruit komen. Maar toch voelt het anders.

Leestip: Als starter een woning kopen? (geschreven in maart 2018)

Hoe gaat het financieel met jou? Heb je er ook weleens een financiële puinhoop van gemaakt en wat was jouw situatie toen? Had je nog wel overzicht in de chaos? 

Financiële puinhoop