Focus op inkomsten of uitgaven?

20 december 2019 7 Door Marìs

Focus op inkomsten of uitgaven? Waar focus jij jezelf het meeste op? Op je uitgave, om dat op peil te houden, of focus jij je liever op je inkomsten? Om bijvoorbeeld ook extra geld te kunnen verdienen.

Focus op inkomsten of uitgaven?

Focus op inkomsten of uitgaven? Waar focus jij je voornamelijk op? Zijn dat je uitgaven, zodat jij ze in toom kunt houden? Of focus jij je juist op je inkomsten, om te kijken of je daar linksom of rechtsom nog wat meer van kunt maken?

Leestip: Mijn verhouding met geld!

Voorheen had ik de neiging om me vooral te focussen op mijn uitgaven. Heel strak alles budgetteren zodat ik precies wist wat eruit ging en dus ook gewoon nog mijn rekeningen kon betalen. Dat werkte op zich prima voor mij. Ik ben gewend om weinig geld te hebben vanaf mijn tienertijd. Vanaf dat ik naar de middelbare school ging woonde ik bij mijn moeder. Omdat zij voor haar scheiding altijd vrijwilligerswerk gedaan had, had zij op het moment van de scheiding geen betaalde baan. Gelukkig kon ze wel vrij snel werk vinden, dankzij haar vrijwilligerswerk (een hele goede recensie van haar ‘baas’ met veel connecties). Maar dit was maar een baan voor 18 uur. En als je daar én je huur, rekeningen, boodschappen, jezelf én je kind van moet betalen is dat verdomd weinig.

Langzamerhand klom ze steeds verder omhoog zodat ze steeds meer uren kon gaan werken. Inmiddels werkt ze dan ook fulltime (ja nog steeds voor dezelfde werkgever). Dus dat is inmiddels al zeker 19 jaar. Daardoor had ik vanaf mijn tienertijd altijd al weinig geld. Veel geld voor kleding of andere luxe dingen was er niet. Dus daar schik je je uitgaven dan ook naar.

Sinds dat ik mijn eigen rekeningen ben gaan betalen focuste ik mijzelf in het begin dus vooral op zo laag mogelijke maandlasten hebben. Eigenlijk pas sinds ongeveer anderhalf jaar is daar een omslag in gekomen. Voornamelijk het afgelopen jaar. Ik ben me steeds meer gaan focussen op inkomsten. Natuurlijk blijf ik er ook nog gewoon voor zorgen dat mijn maandlasten zo laag mogelijk zijn, maar mijn hoofddoel is verlegd naar focus op mijn inkomsten.

Inmiddels heb ik diverse inkomstenbronnen, zoals affiliate marketing, spaarsites, crowdfunding, mijn blog. En daarnaast overuren op mijn werk en overige inkomsten uit opdrachten en verder natuurlijk ook nog de smaaktesten waar ik eens in de zoveel tijd aan meedoe. En steeds pik ik er een of meerdere uit waar ik me op focus om die uit te breiden/ de inkomsten te vermeerderen.

Leestip: Mijn doel met extra inkomsten voor 2020!

Focus jij je vooral op je uitgaven of ook op je inkomsten? En hoe doe jij dat? Ook net als ik, of anders?