Geld en kerstcadeaus

21 november 2018 3 Door Marìs

Geld en kerstcadeaus. Vorige week konden jullie lezen hoe ik denk over beneden je stand leven. Deze week heb ik het met jullie over geld en kerstcadeaus.

Geld en kerstcadeaus

Geld en kerstcadeaus. De feestdagen komen er weer aan en dus geven we weer massaal extra geld uit. Want er moet natuurlijk lekker eten gekocht gaan worden, maar ook de cadeaus mogen niet ontbreken. Want dat is toch ook wel erg gezellig! Met natuurlijk niet te vergeten de nodige snacks.

Als je dat allemaal bij elkaar optelt gaat daar aardig wat geld in zitten. Maar dat hoeft niet! Vaak zijn we rond de feestdagen misselijk omdat we veel te veel eten. Of we houden nog weken lang eten over omdat we belachelijk veel ingekocht hebben. Want ja; liever te veel dan te weinig.

Hoe kun je nou geld besparen rond de feestdagen? Heel simpel! Plan van tevoren wat je gaat doen en wie je gaat bezoeken of wie je bij jou uitnodigt. Als je dat namelijk weet dan kun je ook gerichter inkopen gaan doen. Zelf vraag ik al na de zomer een lijstje met cadeauwensen van mijn moeder. Nu is dat heel simpel, want ik vier het altijd alleen samen met mijn moeder (met cadeaus). Dus ik hoef maar 1 lijstje te ontvangen. Ook weer ik van haar een paar standaard dingen, die altijd welkom zijn en waar ze altijd blij mee is. Dat is ook super handig. Zo kan ik namelijk mijn inkopen verdelen. Op die manier hoef ik niet alles in 1 week of zelfs niet in 1 maand te kopen.

Hierdoor kan ik de kosten voor cadeaus spreiden. Dit jaar had ik nog een extra mazzeltje en dat was dat ik net weer een bon gekregen had van bol. Via de spaarsites waar ik lid van ben, krijg ik namelijk soms uitbetaald in cadeaubonnen. Omdat er bij bol altijd wel wat leuks te krijgen is, kies ik daar meestal voor. Deze keer kwam dat dus perfect uit, want zo kon ik al 3 cadeaus bijna helemaal gratis bestellen. Ik betaalde zelf nog maar 6 euro bij. Dus ideaal. Normaal besteed ik deze bonnen aan iets voor mezelf, maar door het nu op deze manier te doen, maakte ik mezelf blij met geld wat ik over hield. Dit zette ik dan ook mooi weg op mijn spaarrekening.

Vorig jaar besloot ik om eens niet zo idioot veel kersteten te kopen. Ik kocht 1 zakje chocolaatjes, haalde voor 1 dag gourmetten in huis (2 personen) en kocht nog iets lekker voor mezelf voor de 2e kerstdag als avondeten.
Verder kocht ik oliebollen en nog wat hapjes voor oudejaarsavond en that’s it! Het beviel me perfect, want normaal was ik weken bezig om alles op te maken. Dan heb ik liever gewoon genoeg of vul ik het avondeten liever aan met nog wat snacks.

Nog een tip; wanneer je met veel mensen samen eet, maak dan gewoon allemaal iets, of vraag iedereen om een kleine bijdrage (van tevoren). Wel zo makkelijk en eerlijk. Iedereen geniet er ten slotte van mee en de feestdagen zijn al duur genoeg. Ook kun je gemakkelijk vlees al eerder inkopen en invriezen en de houdbare producten hoef je natuurlijk ook niet allemaal op het laatst te kopen. Zo kun je ook je kosten weer wat meer uitspreiden.

Hoe zorg jij ervoor dat je niet bankroet raakt in december?