Geld hebben om rijk te worden

Geld hebben om rijk te worden

23 september 2020 4 Door Marìs

Geld hebben om rijk te worden. Mensen zeggen vaak dat je (veel) geld moet hebben om te kunnen investeren, of om te beleggen. Maar dat is onzin.

Geld hebben om rijk te worden

Geld hebben om rijk te worden

Geld hebben om rijk te worden. De gedachte dat je alleen kan investeren of beleggen wanneer je veel geld hebt klopt niet. Nu ligt het eraan wat je veel geld noemt natuurlijk. Maar bij veel denk ik aan minstens duizend euro.

Leestip: Begonnen met beleggen!

Investeren via het crowdfundingplatform waar ik dat doe (horecacrowdfunding.nl) kan al vanaf 250 euro. Je kunt hier soms ook investeren in vastgoed, door bijvoorbeeld in de verbouwing van een hotel te investeren. Het is dus niet alléén horeca. Maar wel grotendeels. Wanneer je hier investeert wordt je netjes elke maand terugbetaald. Je krijgt je maandbedrag automatisch op je rekening gestort en kunt zo maandelijks steeds opnieuw bepalen wat je met dat bedrag wilt doen.

Tijdens het begin van de corona crisis stonden de terugbetalingen grotendeels eventjes on hold om deze branche wat lucht te geven. Inmiddels zijn alle projecten alweer begonnen met betalen. Ook waren er een paar projecten die aangegeven hadden wel gewoon te blijven betalen.

Dan over naar beleggen. In het begin kocht ik voornamelijk steeds VWRL, een leuk pakketje met van alles erin, wereldwijd verspreid, deze schommelt momenteel rond de 80 euro. Soms net iets erboven en soms net eronder. Je zou dus maandelijks kunnen kopen voor rond die prijs.

Later kwam mij ter ore dat IDVY (ishares) veel dividend uitkeert, dus mocht je nou minder geld hebben om mee te beleggen, zou je ook gewoon deze ETF kunnen aanschaffen. Zo bouw je stukje bij beetje ook steeds meer inkomsten op (vanuit je dividend), wat je uiteindelijk weer kunt her-investeren, waardoor je ook weer steeds rijker wordt. Deze kost maar om en nabij de 16 euro per stuk. Ideaal dus voor beginners die nog niet zoveel geld per maand kunnen of willen missen.

Niet veel geld nodig

Je hoeft op deze manieren dus helemaal niet héél veel geld te hebben om rijker te worden. Wanneer jij veel over geld leest, wordt je steeds een beetje slimmer wat geld betreft en weet jij ook beter welke keuzes je kunt maken. Het is en blijft een jou of jij een beetje risico durft te nemen, of dat je dat liever helemaal niet doet. Maar weet dat als je helemaal geen risico’s durft te nemen, je ook niet rijker gaat worden. Dat klinkt misschien hard, of onaardig, maar het is wel zo. Rijke mensen hebben durven investeren en durven beleggen. Of het lef gehad om een eigen bedrijf op te zetten en dat steeds verder te laten uitgroeien. Wellicht ook om het uiteindelijk te verkopen waardoor ze ‘ineens’ veel geld in bezit hadden. Ik geloof erin dat iedereen rijker kan worden dan hij of zij nu is, als je maar durft.

Wel is het verstandig om je in te lezen over geld en alles wat daarbij komt kijken. Zodat je weet waar je aan begint. Ik investeer en beleg en ik ken de risico’s daarvan. Die durf ik te nemen. Daarom sta ik aan het begin van rijker kunnen worden. Stel dat je 1x iets verliest, moet je ook niet meteen opgeven. Als wij vroeger leerden fietsen, zijn we ook eerst tig keer gevallen, maar we gaven niet op. En uiteindelijk kunnen we allemaal op die fiets blijven zitten. En fietsen we ook wel eens een heuveltje over en gaan we de bochten om. Omdat we doorzettingsvermogen hebben gehad.

Chicken littles

Er zullen altijd mensen zijn die zeggen dat dit onverstandig is of gevaarlijk. Dat zijn de Chicken littles die roepen; de hemel komt naar beneden, de hemel komt naar beneden! Aldus Robert Kiyosaki. Daar ben ik het helemaal mee eens met zijn uitspraak. Wanneer je weet wat je doet, volg dan gewoon lekker je eigen weg. Die Chicken littles zullen namelijk nooit gaan bereiken wat jij wel kunt bereiken. Zij denken en handelen namelijk vanuit hun angst. En dat is prima, wanneer zij daar tevreden mee zijn is daar niks mis mee. Ieder zijn eigen keuze. Maar beter is om je dan ook niet met elkaar’s keuzes te bemoeien.

Rijker worden hoeft niet 123 heel snel te gaan. Dat duurt een tijdje. Philips is ook niet 1 jaar het grote bedrijf geworden dat het nu is. En de Disney parken zijn ook niet in 1 jaar tijd vol gebouwd. Heb geduld en zet door als jij ervan overtuigd bent dat je op de goede weg zit, maar wees ook realistisch. En volg altijd de weg waar jij je goed bij voelt. Niet een weg volgen alleen omdat een ander zegt ‘dat is goed voor je’. Want wat goed is voor jou, weet jij zelf het beste!

Leestip: Mijn weg met investeren en beleggen!

Wil jij ook graag rijker worden dan je nu bent? Of heb je dit al bereikt vergeleken met jouw verleden? Zo ja, hoe heb jij dit aangepakt? Vertel het de andere lezers!

Geld hebben om rijk te worden