
Geldgedachten stappen voor verandering
Vandaag op mijn blog geldgedachten stappen voor verandering. In dit artikel deel ik de stappen voor positieve verandering met jullie.
Geldgedachten stappen voor verandering
Vandaag de geldgedachten stappen voor verandering, op mijn blog. Door het volgen van deze stappen kunnen jouw geldgedachten op een positieve manier veranderen. Mits je hiervoor ook écht open staat. Het is van belang dat je jezelf eerst bewust wordt van jouw gedachten.
Leestip: Geld geven is zo leuk als jij het maakt!
Dit kun je doen op 3 gebieden. Bewustzijn, begrip en loslaten. Het begint bij bewustzijn. Schrijf alle beweringen op die je tijdens je jeugd hebt gehoord over geld, rijkdom en rijke mensen. Dit mag zowel positief als negatief zijn. Gewoon alles wat je maar kunt bedenken wat je vroeger vaak hoorde voor uitspraken. Wanneer je dit terug leest, zul je vanzelf zien of het negatief is of juist al positief.
Dan gaan we naar het onderdeel begrip. Schrijf nu op hoe jij gelooft welke invloed deze beweringen op je financiële leven tot nu toe hebben gehad. Is deze invloed positief? Of is het eigenlijk helemaal niet zo positief? Is dit wat jij gedacht had? Of had je toch iets anders verwacht en was dit alweer een beetje weggezakt?
Loslaten
Tot slot het onderdeel loslaten. Zie je dat deze gedachten alleen weergeven wat je hebt geleerd en dat ze geen onderdeel zijn van wie je bent? Zie je dat je op dit moment de keuze hebt om anders te denken? Op wat voor manier wil jij vanaf nu gaan denken? Deel de positieve dingen die jij vaak hardop of in gedachten tegen jezelf zegt over dingen die met geld te maken hebben.
Om je een boost in de goede richting te geven kun je hardop zeggen: Wat ik heb gehoord over geld is niet persé de waarheid. Ik kies ervoor om nieuwe denkwijzen aan te nemen die mijn geluk en succes ondersteunen.
Kijk in de spiegel, of raak je hoofd aan en zeg hardop; Ik denk als een miljonair! Net zo lang tot je jezelf gelooft.
Hoe waren jouw ouders/ verzorgers op het gebied van geld toen je opgroeide? Waren ze goed met geld of konden ze er juist niet mee omgaan? Gaven ze alleen maar geld uit, of spaarden ze ook (of alleen maar)? Namen ze risico’s of wilden ze juist alleen zekerheid? Was er altijd genoeg geld, of was er ook vaak geld te weinig? En verdienden ze gemakkelijk geld, of was er altijd geld te weinig? Was geld iets waar ze blij van werden, of werd er juist ruzie over gemaakt?
Leestip: Weer bijna een zegelboekje vol!
Als ik deze vragen beantwoord..
Als ik deze vragen beantwoord ging mijn vader over het geld. Hij verdiende zat, maar zat bovenop zijn geld en gaf weinig tot niks uit. Alleen aan zichzelf, niet aan ons. Hij kocht dure pakken van honderden euro’s en wij kregen het goedkoopste van het goedkoopste, maar het liefst zo min mogelijk. Hij verdiende makkelijk geld, want hij had een hele goede baan. Ook deed hij aan beleggen. Dus hij durfde risico’s te nemen met zijn geld. Er was dus wel meer dan genoeg geld, maar toch was hij altijd negatief en zei dingen als ‘het geld groeit me niet op de rug’. Of ‘dat is te duur’. En er werd ook ruzie gemaakt over geld.
Later na de scheiding kon er ook een hoop niet, toen ik bij mijn moeder woonde. Maar zij had dan ook maar een baan van (in het begin) 18 uur waarvan zij de huur en alles moest betalen. Inclusief een kind wat net van de basisschool kwam (ik dus). Zij vond beleggen altijd maar eng en moest daar niks van weten, maar heeft vanuit haar huwelijk wel pensioenbeleggingen meegekregen. In die periode was er dus eigenlijk écht altijd geld te kort.
Mijn moeder moest ook echt lenen (van haar ouders en later ook van mij) om rond te kunnen komen. Uiteindelijk lukte het haar om een fulltime baan te vinden en kwam zij goed rond en betaald(e) dingen voor mij. Sinds zij is gaan werken verdient zij ook vrij gemakkelijk geld, dit baseer ik op dat zij steeds stukje bij beetje meer uren wist te krijgen. Van 18 uur ging zij naar 28 uur, daarna naar 32, naar 36 en uiteindelijk naar 40 uur. Dit heeft zij nu nog steeds. Ook leert zij heel gemakkelijk in de praktijk. Goed opgeklommen dus!
Geen specifieke financiële opvoeding
Als kind werd ik niet opgevoed over geld. Ja er was een spaarpot waar ik zakgeld in gooide en ik kon extra geld verdienen door klusjes te doen. Maar dat deed ik voornamelijk omdat ik tussendoor nooit zomaar iets kreeg. Behalve een ijsje van mijn moeder of opa en oma. Pas na de scheiding heeft mijn moeder meerdere keren gezegd dat het belangrijk was om geld te sparen. Maar that’s it. Er is verder nooit echt ergens op gehamerd en ik ben ook nooit ergens toe verplicht wat dat betreft.
Maar omdat ik destijds gezien heb hoe mijn moeder het financieel gezien zo zwaar had, heb ik daar wel zelf vaak en veel over nagedacht. Achteraf. Want op dat moment had ik andere dingen aan mijn hoofd. Wat ik daaruit leerde is dat ik nooit zo afhankelijk van een eventuele partner wil worden financieel, als dat zij was tijdens haar huwelijk. Of kort daarna van haar ouders en later van mij.
Daarom besloot ik om hard aan mijn financiën te werken en ervoor te zorgen dat ik mijzelf later kan voorzien. Door te investeren en beleggen. Je bent als kind tig keer van je fiets gevallen toen je het leerde, maar toen je er eenmaal op zat was je trots en ging je daarmee door. Zo is het wat mij betreft ook met investeren en beleggen. Je zult altijd wel eens op je smoel gaan, maar ook opkrabbelen en weer doorgaan. Dat is het leven.
Een mooi voorbeeld
Een mooi voorbeeld is een vrouw die de voorkant en achterkant van de ham eraf haalde. Toen haar man vroeg waarom zij dat deed antwoordde zij; dat deed mijn moeder altijd. Haar moeder kwam die avond eten en dus vroeg zij aan haar moeder waarom zij dat altijd deed. Haar moeder antwoordde; omdat mijn moeder dat altijd zo deed. Dus werd oma opgebeld om te vragen waarom zij dat altijd deed. Haar antwoord; omdat mijn pan te klein was.
Het punt is dat je vaak denkt zoals een van je ouders op financieel gebied. Daarom schreef ik geldgedachten stappen voor verandering.
Hoe waren jouw ouders/ verzorgers op het gebied van geld toen je opgroeide? Waren ze goed met geld of konden ze er juist niet mee omgaan? Heb jij stappen voor verandering nodig? Of wanneer onderging jij je verandering?
Dat klinkt niet als een fijne tijd met je vader.
Mijn ouders en dan voornamelijk mijn moeder, zijn heel goed met geld. Mijn moeder werkte al vanaf de geboorte van mijn broer (1966) een paar uurtjes per week. Een klein stukje daarvan hield ze zelf en de rest was voor extraatjes. Mijn vader werkte bij de gemeente en hij hield een grote volkstuin bij waar we goed van konden eten.
Mijn moeder heeft altijd gespaard en leerde dat ook aan ons. Later werkte mijn moeder in het zwembad, eerst inval later 36 uur per week. Na haar pensioen werkte ze nog twee jaar door, 15 uur per week. Ze leefden goed maar geen gekke dingen. Zekerheid stond voorop.
Ik ben zelf ook van het sparen. Beleggen deden mijn ouders niet. Een goede vriend was daarmee veel geld verloren, in de jaren 80. Ze hebben natuurlijk ook jaren forse rente meegemaakt. Ze kochten stukjes bij de bank, tegen 10% rente voor 5 jaar vast. Voor ons een zilvervloot. We hadden een mooi spaarpotje toen we volwassenen waren.
Zelf beleg ik ook heel defensief en kleine bedragen. Vast de invloed van mijn moeder.
Wat leuk om je verhaal te lezen! Bedankt voor het delen.
[…] Leestip: Geldgedachten stappen voor verandering! […]
Mijn ouders hebben het niet altijd breed gehad, zeker toen ze net het ouderlijk kochten met veel verlies op een flat en rentes van 13%. Wij zijn echter nooit tekort gekomen. Ik heb leren sparen, kreeg kleedgeld (daar moest ik het echt mee doen, kreeg niet nog van alles extra). Verder werd er gepushed op een goede opleiding (hadden ze zelf niet afgemaakt, mijn vader op latere leeftijd nog wel), zodat je zelf genoeg geld kon verdienen. Beleggen deden ze mondjesmaat, maar altijd was de boodschap: beleggen doe je met geld dat je kan missen, want er hangen gewoon risico’s aan. En net als mijn ouders heb ik nu met m’n partner allebei een eigen rekening en 1 voor de gezamenlijke laten.
Leuk om je verhaal te lezen! Bedankt voor het delen. Grappig dat je idd het voorbeeld van je ouders gevolgd hebt wat betreft de rekeningen. (En waarom ook niet als het voor jullie goed werkt!)
[…] Leestip: Geldgedachten, stappen voor verandering! […]
[…] Leestip: Geldgedachten, stappen voor verandering! […]
[…] Leestip: Geldgedachten, stappen voor verandering! […]
[…] Leestip: Geldgedachten, stappen voor verandering! […]