Gelijk een huis voor de lange termijn

Gelijk een huis voor de lange termijn. In dit artikel heb ik het met jullie over of je beter gelijk een huis voor de lange termijn kunt kopen of juist niet. Wat denken jullie?

Gelijk een huis voor de lange termijn

Gelijk een huis voor de lange termijn. Als je je eerste huis gaat kopen, is het dan niet verstandig om gewoon gelijk een huis voor de lange termijn te kopen? In plaats van eerst een appartement waar je misschien maar 5 jaar woont en dan weer vertrekt?

Soms hoor je mensen in tv programma’s zeggen ‘daar ben ik nog niet aan toe’. Eerlijk gezegd snap ik daar helemaal niks van. Hoe eerder je van je hypotheek verlost bent hoe beter toch, lijkt mij! En hoezo nog niet aan toe? Je koopt toch iets voor jezelf, wat maakt het dan uit of dat een normaal huis is of een appartement? Voor de portemonnee maakt dat natuurlijk uit, meestal is een gewoon huis duurder, maar uiteindelijk lijkt mij dat wel een stuk verstandiger, want je woont er ook veel langer in, waardoor je eerder van je hypotheek af bent, dan wanneer je eerst 5 jaar in een appartement woont en daarna weer verhuisd.

Leestip: ING doet niet aan generatie hypotheek

Zelf heb ik nu ook 5 jaar in een appartement gewoond. En guess what? Ik ga weg omdat ik uit mijn appartement gegroeid ben en een huis voor de toekomst wil. Best zonde van het geld vind ik zelf, want verhuizen kost nou eenmaal veel geld. En als ik 5 jaar geleden nou gewoon gelijk een normaal huis gekocht had, dan had ik nu gewoon verder gekund met extra aflossen. En dus ook 5 jaar eerder van de hypotheek af geweest.

De reden waarom ik het niet deed was omdat ik het eng vond om alleen in een gewoon huis te wonen. Want een gewoon huis is nou eenmaal inbraak gevoeliger dan een appartement. Daar sta je toch minder snel binnen Ć©n je hebt altijd meerdere buren om je heen. Dat zag ik toen als een voordeel.

Leestip: Hoe beviel mijn vakantiekasboek?

Inmiddels…

Inmiddels wil ik juist niet meer zoveel buren om me heen, want hoe meer buren, hoe meer overlast je kunt hebben. Laat mij maar lekker rustig wonen in een rijtje. En wat die inbrekers betreft, gewoon de boel extra goed beveiligen. En dan maar hopen dat dat genoeg is šŸ˜‰ Het is niet alsof ik nou een huis vol met spullen heb die allemaal super veel waard zijn. Inbreken bij mij heeft vrij weinig nut, ik heb bijna niks van waarde in huis. Maar ja, als je eenmaal ooit oog in oog hebt gestaan met een vluchtende inbreker, dan blijft zoiets toch door je hoofd spoken. Ook al was dat op afstand.

Afgezien van dat hele inbrekers gedoe, vind ik het wel zo prettig om een huis te hebben waar nog meer personen bij kunnen komen wonen in de toekomst. Blijf ik alleen dan is dat ook prima, maar komt er wel een partner (die wellicht al een of meer kinderen heeft) dan wil ik dat ik niet hoef te verhuizen en dat dat gewoon in mijn huis past. Tot die tijd heb ik gewoon lekker alle plek voor mijn kasten en een logeerkamer en kan ik een sportkamer maken. Afgezien van een werkplek en mijn eigen slaapkamer natuurlijk. En dat trekt me toch ook wel aan. Niet omdat iedereen het heeft, maar omdat ik gewoon graag veel ruimte om mij heen heb. Hier komen de muren soms op me af.

Waar zou jij voor kiezen met het oog op je (financiƫle) toekomst? Zou jij toch eerst voor een appartement gaan, of toch maar gelijk voor die eengezinswoning? Er staat ten slotte nergens in de wet geschreven dat je daarvoor een partner dient te hebben wanneer je daarin gaat wonen.

8 Replies to “Gelijk een huis voor de lange termijn”

  1. Ik denk dat de meeste mensen niet zo plannen, om je hele leven al vooruit te denken. En ook heb je vaak eerst wat minder geld en wil je toch ook leuke dingen doen, dus ga je niet in een duur(der) huis wonen. En dan verhuizen vervolgens om allerlei redenen- van banen tot kinderen (en dan bv toch meer/minder kinderen als bedacht)- of gewoon voor de leuk/iets anders willen. Ik zou zelf ook erg graag weer eens verhuizen voor de leuk, helaas kan dat niet vanwege de vele aanpassingen die ik nodig heb. Financieel is het alles goed overdenken prima, maar de meeste mensen maken toch niet hun overwegingen uit enkel financieel oogpunt maar komen er allerlei onvoorziene zaken bij. Stel dat er bij jou een partner in beeld komt en je bent verliefd, dan zul je ook zijn wensen mee moeten nemen en ga je toch verhuizen bijvoorbeeld omdat zijn kinderen aldaar op school zitten.

    1. Haar wensen šŸ˜‰ Ik val niet op mannen. Dat is dus mijn punt een beetje. Jij schrijft ‘vaak heb je eerst wat minder geld’, maar ik heb dus zoiets van; blijf dan nog even wat langer wonen waar je woont om door te sparen en koop gelijk een huis voor de toekomst. En wat die wensen van een toekomstige partner betreft dat zie je dan wel weer, je weet nooit of die partner ook echt op je pad komt. Zo niet dan heb je zelf gewoon al een mooi huis en hoef je niet meer te verhuizen.
      Verhuizen voor de leuk is echt doodzonde van je geld, dat zou ik nooit willen. Het kost toch altijd weer veel geld om een huis naar je zin te maken.
      Daarbij ben ik zelf nogal stellig dat ik hier niet weg ga uit mijn woonplaats. Tenzij ik een buitenlandse partner tref dat ik richting Spanje ga. Maar dan nog zou ik het huis hier willen aanhouden voor als ik dan over kom. En ook dan is het fijn als je al meteen een fijn huis hebt ipv elke keer slaapplek te moeten regelen. Omdat je er dan al langer in gewoond hebt en meer (extra) hebt kunnen aflossen. En dus ook het geld hebt om je woning aan te houden ipv dat de maandlasten dan te hoog zijn om 2 woningen te hebben. Ik vind het juist jammer dat mensen niet wat verder (financieel) vooruit denken. Omdat dat uiteindelijk dus vaak meer geld kost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *