Genoeg reserves opbouwen?

Genoeg reserves opbouwen?

20 maart 2020 11 Door Marìs

Genoeg reserves opbouwen? Door het welbekende virus is het nu even behelpen. Er staan alweer redelijk wat bedrijven op omvallen, maar hoe zit het met reserves?

Genoeg reserves opbouwen?

Genoeg reserves opbouwen? Als bedrijf hoor je reserves op te bouwen voor moeilijkere tijden. Zodat je bijvoorbeeld een crisis door kunt komen. Of zulke momenten als dit met het welbekende virus.

Leestip: Focus op inkomsten of op uitgaven?

Recent hoorde ik dat er alweer redelijk wat bedrijven op omvallen staan. Deels begrijp ik dat, als je bijvoorbeeld nog niet zo heel lang bezig bent. Maar deels begrijp ik dat ook totaal niet, want je hoort gewoon genoeg reserves op te bouwen om slechtere periodes te kunnen overleven. Ze zeggen altijd 7 vette jaren en 7 magere jaren. In dat geval heb je dus heel wat op te bouwen 😉

Ik begrijp niet zo goed waarom sommige bedrijven nauwelijks of geen reserves opbouwen, dat is toch vragen om problemen? Op zich snap ik het nog wel als je beginnend bent, dat het dan wat lastiger ligt. Maar dan kun je er ook voor kiezen om jezelf eerst wat minder salaris uit te keren, zodat je al direct kunt beginnen met het opbouwen van reserves. Want het noodlot kan zomaar ineens onverwachts toeslaan.

Zo’n virus als dit zie je namelijk niet van tevoren aankomen. Een crisis zou je wellicht nog de voortekenen van kunnen herkennen. Maar ook dat is niet altijd even goed te voorspellen. Daar is ook niet iedereen mee bezig natuurlijk.

Leestip: Geef jij geld uit aan boeken en tijdschriften?

Nu ben ik heel benieuwd als jij je eigen bedrijf hebt, hoe heb jij dit aangepakt? Heb jij reserves opgebouwd voor slechtere tijden? En heb je dit al direct vanaf het begin gedaan of ben je dit pas later gaan doen? En hoe heb jij bepaald wat ‘genoeg’ reserves zijn?