Gratis lenen bij DUO mogelijk voorbij

Gratis lenen bij DUO mogelijk voorbij

9 juni 2022 2 Door Marìs

Gratis lenen bij DUO mogelijk voorbij, zo las ik onlangs op nu.nl. Studenten kunnen nu geld lenen bij DUO tegen 0% rente. Maar het is en blijft een lening. Op dit moment.

Gratis lenen bij DUO mogelijk voorbij

Gratis lenen bij DUO mogelijk voorbij

Onlangs werd bekend dat gratis lenen bij DUO mogelijk voorbij is. Vanaf volgend jaar gaat dit mogelijk veranderen. De rente van de studielening wordt vastgesteld op basis van andere leningen die de Nederlandse overheid uitgeeft. Die rente was jaren negatief, maar nu niet meer. De rente op een studielening kan de komende jaren boven de 1,5% uitkomen.

Leestip: Hoeveel spaargeld heb jij?!

Wanneer dit echt gebeurt, kan het je duizenden euro’s kosten. Zeker op hoge leningen zal het hard oplopen. Er is nog niet definitief bevestigd of de rente inderdaad zal gaan stijgen, want deze wordt pas in december vastgesteld. Maar wanneer de rente opnieuw wordt berekend geldt dit voor een periode van 5 jaar. Daarna wordt de rente wederom opnieuw vastgesteld.

Sinds in 2015 het leenstelsel werd ingevoerd, zijn de studieschulden steeds verder opgelopen. In 2021 hadden studenten gemiddeld een schuld van 15.200 euro. Enorm veel geld. Zo’n bedrag staat bij mij (nog) niet op mijn spaarrekening. Of waar dan ook. Zo’n bedrag heb ik niet in mijn bezit. Zou leuk zijn als dat wel zo was. De gemiddelde student heeft dit geld ook niet op zak, anders zouden ze niet lenen.

Ik vind het wel goed dat de rente zeer waarschijnlijk van de 0% af gaat, want studenten doen nu wel heel gemakzuchtig over geld lenen. Wellicht worden ze zich op deze manier wat meer bewust van dat het geld mét rente weer terugbetaald moet worden. En dat je ervoor moet zorgen dat je altijd zo min mogelijk geld leent. Het is en blijft geleend geld. Je kunt er beter voor zorgen dat je je zaakjes op orde hebt door daar zo min mogelijk gebruik van te maken.

Je weet niet wat de toekomst brengt

Het is niet altijd te zeggen dat je daarna een goede baan krijgt, ja momenteel liggen de banen voor het oprapen en worden mensen bijna gesmeekt om bij bedrijven te komen werken, maar vaste contracten zijn grotendeels nog steeds verleden tijd. Dus hoe zit het over 5 jaar? Wat als je weer in een giga crisis terecht komt, waarin mensen geen werk kunnen krijgen? Zo ver wordt er niet vooruit gedacht. Je weet gewoon niet wat de toekomst je brengt, het kan enorm positief zijn, maar ook negatief. Of iets daar tussenin. En dan zit je met de gebakken peren. Je zit langer aan zo’n studieschuld vast dan je lief is. Dus wees alert.

Ooit had ik ook een studieschuld

Lang geleden had ik zelf ook een studieschuld. Een kleintje. Bijna 3000 euro. Omdat ik met mijn studie stopte. Dan werd de gift ineens een lening. Ik had toen gespaard om rijlessen te gaan volgen, maar toen ik de brief kreeg dat ik die 3000 euro mét rente moest gaan terugbetalen en ik daar eens goed naar keek, dacht ik; de pot op met je rente! En ik loste het bedrag in 1x af. Weg rijles-geld! Maar ook doei studieschuld! Dit scheelde mij destijds ook een leuk bedrag aan rente. In gedachten stak ik mijn middelvinger op naar DUO. Mooi niet dat ik hun die rente gunde.

Ik stopte niet voor mijn lol met mijn studie, maar kreeg vanuit school te horen dat ik maar moest stoppen. Wel even andere koek dan ergens geen zin meer in hebben. Daarom gunde ik DUO de rente ook niet. In mijn ogen kon ik er weinig aan doen. Het hoe en waarom doet er verder niet zoveel toe, want uiteindelijk heb ik als nog een diploma gehaald. En wel via een thuisstudie. Maar niet hetzelfde niveau als wat ik eerst studeerde en daarom kreeg ik het geld ook niet terug. Wel was het een stuk goedkoper om via deze weg te studeren. En ik kon een stage vinden in mijn eigen woonplaats waardoor ik ook geen reiskosten had om op mijn stage te komen. Ideaal! Het was voor mij de perfecte oplossing.

Leestip: Waarom ik mijn studieschuld in 1x afloste!

Heb jij een studieschuld (gehad)? Hoe hoog was deze? En heb je er veel voor gelaten om hierop af te lossen, of je schuld te laten verdwijnen?

Gratis lenen bij DUO mogelijk voorbij