Hoe Bouk K over geld denkt

Hoe Bouk K over geld denkt

6 november 2020 7 Door Marìs

Vandaag lezen jullie in dit interview hoe Bouk K over geld denkt. Dus lees weer lekker mee!

Hoe Bouk over geld denkt

Hoe Bouk K over geld denkt

Hoe Bouk K over geld denkt lezen jullie vandaag in dit leuke interview! Het zou leuk zijn als jullie ook mee willen doen aan dit interview! Dit is mogelijk door het google forms formulier met de vragen erop in te vullen. Ik zie geen persoonlijke gegevens, alleen jouw antwoorden. De link vind je onderaan dit interview.

Leestip: Nét onder de grens!

Stel jezelf voor, wie ben je, wat voor werk doe je, woon je alleen of heb je een gezin

Ik ben Bouk, 41 jaar jong en ik heb een samengesteld gezin zoals ze dat noemen. Ik woon samen met mijn vriend en zijn dochter en mijn zoon in het hoge noorden van het land. Ik ben werkzaam als medewerker op de salarisadministratie voor 3 dagen per week. Daarnaast heb ik mij in laten schrijven bij de KvK om naast mijn baan als budgetcoach aan de slag te gaan! Ik zie wel wat er van komt, het is toch een beetje een onderwerp waar niet veel over gepraat wordt.

Wat was jouw grootste miskoop ooit? En hoe denk jij over geld in het algemeen?

Een bbq die werkt op houtskool! Een hele mooie grote gave bbq, dat was net wat voor ons. We hebben hem 1 keer gebruikt en daar stond ie maar…Was een kado van ons samen, aan ons samen, maar geen goed idee achteraf. We hebben hem weer redelijk goed door kunnen verkopen gelukkig.

Ik vind het dan wel jammer van het geld wat we erin hebben gestoken en er geen plezier aan hebben gehad, maar kan ook weer makkelijk relativeren; we hebben het geprobeerd, niks voor ons, jammer dan.

Wat is jouw beste uitgave ooit waar je nu nog steeds blij mee bent?

Het is een uitgave geweest aan een mega dure vakantie! Deze hebben we in 2017 gehouden en ik denk er bijna elke dag nog met heel veel plezier aan terug. Om spullen geef ik niets, kan zo ook niets opnoemen op dat gebied. Ja dan zou ik mijn auto noemen…een best bedrag voor mijn doen, omdat ik eerder nooit zoveel uitgaf aan auto’s. Ik ben er nog iedere dag blij mee, ook al heb ik hem niet dagelijks nodig.

Wat is/ zijn jouw spaardoel(en)? Wanneer en hoe wil je deze behalen?

We sparen voor een jaarlijkse extra aflossing op de hypotheek. Daarnaast sparen we 2 afzonderlijke bedragen voor een jaarlijkse vakantie, en een hele dure verre reis ooit (ik heb er 5 jaar voor uit getrokken, er zijn er nu bijna 2 van om). Daarnaast zetten we een bedrag op de rekening waar we wel aan mogen komen voor bijvoorbeeld aanschaf huishoudelijke apparaten, de keuring van de auto, schoolreizen etc. Een potje voor noodzakelijke kosten aan ons huis (een oud huis met veel achterstallig onderhoud). Dan hebben we nog een buffer waar we niet aan komen, waar we ook nog een klein bedrag voor apart zetten om hem weer op de door ons gewilde 10K niveau te krijgen. Deze bedragen sparen we elke maand. Daarnaast ontvangen we nog vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en ik IKB. Dit verdelen we over de verschillende potjes.

Spaar je via automatische overschrijving of schrijf je het gewoon lekker elke maand zelf over? En waarom?

Ik maak het zelf over op de dag dat ons salaris is gestort. Ik ben dan even heel rijk op de lopende rekening en daarna ga ik overboeken. Dat geeft me een fijn gevoel en ik zie direct het spaarsaldo stijgen! Wanneer er een rekening betaald moet worden, pas ik het spaarbedrag gewoon aan, daarom niet automatisch!

Welke uitgave had je liever niet gehad?

Doordat een ander tegen mijn auto aan heeft gezeten (en geen briefje heeft achtergelaten), draaide ik zelf voor de kosten op. Ik heb het wel via de verzekering laten lopen omdat het wel “uit kon”. Maar toch in totaal meer dan 250 euro ervoor kwijt geweest. En mijn no claim is 2 jaar lang lager geweest. Dat vond ik wel zonde, omdat ik zelf altijd heel goed uitkijk en zuinig op mijn spullen ben.

Geef jij jezelf ook overal een budget voor per categorie? Of doe je niet aan budgetteren?

Ja, voor de boodschappen hanteren we een budget. Daarnaast houden we een bedrag aan wat op de rekening over blijft na aftrek vaste lasten, En dat mogen we dan uitgeven aan alles wat maar nodig is; kleding, uit eten (nu dus even niet), kapper, benzine, medicijnen etc. Alles buiten de supermarktkosten om dus eigenlijk. En dit gaat aardig goed. Soms moet ik wel eens wat terugboeken hoor, maar meestal komen we wel uit. Ik heb niet per maand of jaar een kledingbudget of kapperbudget of autokosten oid. Daar zou ik me niet prettig bij voelen. Na een poosje puzzelen met bedragen zijn we hierop uitgekomen en bevalt ons prima.

Kopen of huren? Wat heeft je voorkeur, waarom & in wat voor huis woon je nu?

Wij hebben in 2017 ons huis gekocht. Hiervoor huurden we altijd en woonden we ook nog niet samen. We hebben een vrijstaand huis gekocht, met slaapkamer en badkamer beneden zodat we hier lang kunnen blijven wonen als het wat minder wordt met onze lichamen 😉 4 slaapkamers boven en een hele grote schuur. En een mooie tuin die we afgelopen zomer net helemaal hebben aangepakt! We zijn hier ontzettend blij mee en willen hier niet meer weg. Voor ons is kopen voordeliger dan huren.

Wat is jouw zwakke plek qua uitgaven? En wat ga je er tegen doen/ wat doe je er tegen?

Oh, ik ben gek op hamamdoeken! Ja, bedenk het maar….En elke keer zie ik nog een mooiere dan die ik al heb…En zo heel duur zijn ze gelukkig niet, maar ik heb genoeg. Ik heb nu met mezelf afgesproken dat als de kinderen de deur uit zijn, ik voor mezelf 2 hele mooie mag kopen bij een wat duurdere winkel en dan doe ik de rest weg. Ideaal voor op vakantie vind ik ze. Voor de rest kan ik me goed inhouden qua uitgaven hoor.

Hoe ziet jouw geld-toekomst eruit over 3 jaar?

Over 3 jaar is onze vaste buffer op het peil wat we willen. Dan is mijn potje ‘verre droomreis’ vol en hebben we alle noodzakelijke klussen aan ons huis voltooid, zodat we het geld wat we daarvoor reserveren weer in een andere pot kunnen stoppen.

Wat is de beste tip op financieel gebied die je ooit gehoord, gelezen en/ of toegepast hebt?

Toch wel het “betaal jezelf eerst” principe. En nog een tip: koop pas iets als je het geld dubbel op je rekening hebt staan. Je wilt iets kopen van 500 euro, zorg dan dat je 1000 hebt staan. Dan ben je ook niet gelijk weer blut! En dat hanteren onze kinderen nu ook en het doet me goed om dat te zien.

Leestip: De financiële wereld van René van H!

Bedankt voor het interview Bouk! Ook een hele goed tip om het dubbele bedrag te hebben voordat je iets gaat kopen! Het was leuk om met je mee te lezen en te zien hoe jij over geld denkt. Hopelijk zullen nog veel mensen jouw voorbeeld volgen en meedoen!

Wil je ook meedoen met dit interview? Dat kan! Je kunt het formulier invullen via Google forms. Dan zie ik de antwoorden verschijnen. Ik zie verder geen persoonlijke gegevens van je, zoals je mailadres of wat dan ook. Dus je kunt het geheel anoniem invullen.

Zou je dan wel een naam met een Initiaal van een achternaam willen opgeven? Zo kan ik de diverse interviews op mijn blog makkelijker onderscheiden. Alvast bedankt!

Wat vonden jullie van het interview? Doe ook mee en laat weten hoe jij over geld denkt!