Hoe duur is jouw decembermaand?

21 december 2019 4 Door Marìs

Hoe duur is jouw decembermaand? Iedereen roept altijd dat december zo’n dure maand is vanwege de feestdagen. Maar hoe duur is jouw decembermaand nou echt? Heb je daar wel eens naar gekeken?

Hoe duur is jouw decembermaand?

Hoe duur is jouw decembermaand? December is een dure maand roept iedereen altijd weer. Maar is dat ook wel echt zo? December is ook de maand van het overstappen. Je wordt volop bekogeld met hoe lang je nog de tijd hebt om over te stappen van zorgverzekeraar. En de meeste mensen grijpen ook gelijk de gelegenheid aan om dan ook direct hun andere verzekeringen en abonnementen te vergelijken om te kijken of ze volgend jaar nog wat kunnen besparen. Hetzelfde verhaal hier.

Leestip: Dit wil ik bereiken met mijn blog in 2020!

Inmiddels is het bekend dat mijn zorgtoeslag voor volgend jaar 104 euro per maand gaat worden, super fijn! Ik ben al overgestapt van zorgverzekeraar, dus ik weet dat mijn premie volgend jaar 83,25 euro per maand gaat worden. Dat betekend dat ik maandelijks 20,75 euro ‘over hou’ van de zorgtoeslag, super fijn! Daar betaal ik dan mijn telefoonrekening van, mijn blog én dan hou ik nog 1,62 per maand ‘over’ waar ik dan mijn bankkosten mee betaal. Helaas worden die vanaf de incasso van april ook weer duurder, namelijk 1,70 euro in plaats van 1,55 euro. Dat betekend wel dat zelf nog maar 8 cent hoef bij te leggen en dat dan bijna al mijn rekeningen die eraf gehaald worden dmv incasso dan al betaald zijn. Lekker hoor!

Daarnaast schreef ik ook al dat december voor mij nooit zo’n hele dure maand is. Ik begin vanaf oktober al stukje bij beetje cadeau’s te kopen voor kerst. En deels doe ik dat door middel van het inleveren van cadeaubonnen. Dus dat is niet wat mijn maand duurt maakt.

De feestdagen

Dan het eten. Ook dat koop ik al wat eerder. Meestal in november, want met kerst gourmetten wij altijd. Dus hop vlees in de vriezer gooien, stokbrood kan ook al eerder gekocht worden, mits je afbak stokbrood neemt. Wel even op de datum letter uiteraard, ik eet liever wit dan groen stokbrood 😛 Satésaus, daarvan neem ik zo’n bakje die je in de pan gooit en opwarmt, dus ook dat kan vooraf al gekocht worden. Kerstchocola koop ik meestal begin december. Het toetje wel vlak voor de kerst, want dat moet gewoon vers zijn.

Dan heb ik in december verder wel nog wat kosten voor oud & nieuw, want ik wil natuurlijk ook  oliebollen eten, daarnaast eten we meestal ook nog andere snacks, die moeten ook vers gekocht worden (behalve toastjes, dat kan wel op voorraad gekocht worden). Dus al met al zijn mijn kosten van december al voor de helft in november gemaakt. Ideaal! Zo duur vind ik december dus ook niet. Nóg 1 ding wat ik ook vaak gedurende het jaar al doe is geld apart leggen voor december voor kerstboodschappen.

Leestip: Mijn spaardoelen van 2020!

Dan hoeft dat niet van mijn normale weekbudget die ik die week dan te besteden heb, maar is het gewoon extra geld. Meestal doe ik dat door het geld wat ik van normale weekboodschappen over hou weg te sparen. Op een gegeven moment wissel ik dat dan om voor briefjesgeld en dan gaat het hop een enveloppe in! Deels voor mijn verjaardagboodschappen en daarnaast dus voor de feestdagen.

Hoe pak jij deze dingen aan? Heb jij vergelijkingen gemaakt om te kijken wat je kunt besparen komend jaar? En gaan er veel kosten omhoog voor jou, of valt het nog mee?