Hoe gaat het met investeren en beleggen

Hoe gaat het met investeren en beleggen

6 september 2023 0 Door Marìs

Vandaag lees je; Hoe gaat het met investeren en beleggen. Want eens in de zoveel tijd hou ik jullie op de hoogte van wat er gaande is en hoe ik ervoor sta.

Hoe gaat het met investeren en beleggen

Hoe gaat het met investeren en beleggen

Misschien vraag je je inmiddels wel weer af; Hoe gaat het met investeren en beleggen? Want het is alweer een tijdje geleden dat ik daar iets over geschreven heb. Daarom vond ik het wel weer eens tijd worden om jullie bij te praten.

Leestip: Online wat extra geld verdienen!

Investeren en beleggen voor sommigen is het een pot nat, want overal kleeft risico aan. Maar zelf ben ik van mening dat het leven een groot risico is. Het niveau kun je min of meer zelf bepalen. Zelf spreid ik mijn geld over 3 dingen; sparen, beleggen en investeren. Even heel simpel gezegd. Want ik ben van mening; met geld maak je geld. Dat moet je niet doelloos laten staan.

Spaargeld is iets belangrijks. Wanneer er iets is met apparatuur in je huis, dan moet je dat kunnen vervangen. Als iemand het slot van je deur vernachelt door een poging tot inbraak, dan moet je je slot kunnen vervangen. Even daar gelaten of je verzekering dat vergoed of niet. Het gaat erom dat je een noodpotje moet hebben. Zo schiet je nooit in paniek wanneer je een keer toch iets zelf moet betalen omdat bijvoorbeeld je verzekering het niet vergoed.

Inmiddels krijgen we gelukkig ook weer een klein beetje rente op onze spaarrekeningen en daar ben ik blij om! Ik heb zelf diverse spaarrekeningen en op elke spaarrekening wordt maandelijks rente gestort. Elke eerste van de maand wordt het bijgeschreven. In augustus was het alles bij elkaar 38 cent. Niet mega veel dus, maar alle kleine beetjes helpen! Ik laat die paar centen nooit staan op de diverse spaarrekeningen, ik verzamel de rente bij elkaar en dat gaat naar 1 spaardoel, meestal is dat het doel waar ik op dat moment zoveel mogelijk geld voor wil verzamelen. Zo gaat het sparen weer nét even iets sneller. Als je dat een paar maanden doet, wordt het namelijk wel ineens een paar euro.

Investeren en beleggen

Zoals jullie weten investeer ik in crowdfunding projecten. Momenteel heb ik nog maar 11 projecten lopen, dit zijn er een stuk meer geweest, maar die zijn afbetaald. Sommigen versneld, anderen door een faillissement. Maar ik ben nog nooit geld kwijtgeraakt. Gelukkig heb ik er altijd winst uit kunnen halen en daar ben ik blij om! Wat mij betreft valt het daarom met het risico ook best wel mee. Het is bij Horeca crowdfunding Nederland gewoon goed geregeld. En ja natuurlijk kun je altijd een keer pech hebben, maar zo is het leven.

Het liefst wil ik voor het eind van het jaar nog investeren in 1 nieuw project, zodat ik dan in totaal 12 projecten heb lopen. Maar ik weet nog even niet in hoeverre dat nu handig is, omdat ik natuurlijk ook nieuwe meubels moet betalen. Aan de ene kant is het; 750 euro uitgeven en dan zo’n 18 euro per maand extra inkomsten ontvangen, de komende 4 jaar. Lekker en erg welkom! Aan de andere kant is het misschien juist fijner om die 750 euro wél bij de meubels te leggen. Maar om dit een mooie inkomstenbron te laten blijven moet ik regelmatig investeren. Dus ik beslis hier pas in december over. En nee, ik ben niet op zoek naar advies 😉 Ik deel alleen even mijn gedachten. Naar advies luisteren doe ik toch niet, ik doe altijd wat voor mij op dat moment goed voelt.

Wat betreft beleggen! Het inleggen staat momenteel eventjes helemaal stil. Dus ook vanwege de meubels. En omdat beleggen natuurlijk meer voor op de langere termijn is, heb ik daar ook even niet zo’n spoedgevoel bij. Het heeft geen haast. Hoewel het ook hiervoor wel lekker is om gewoon een flink bedrag te hebben staan, zodat het lekker kan gaan groeien. Maar hierin heb ik mijn rust wel gevonden.

Op moment van schrijven (zaterdag 2 september), sta ik 88,99 euro in de plus in mijn beleggingsportefeuille. Een leuk bedrag dus. Dit kan na het weekend natuurlijk weer zo veranderen, dus ik kijk er eigenlijk bijna nooit naar. Meestal als ik inlog om mijn beleggingen te bekijken dan kijk ik gewoon naar hoe de ETF’s er op dat moment voorstaan, wat is de aankoopprijs op dat moment. Zo leer ik wat meer over wanneer het laag staat en wanneer het aan de hoge kant is. Verder let ik ook op het dividend dat eraan zit te komen. Helaas kan ik nu nog niet zien hoeveel ik komend kwartaal ga ontvangen. Als ik dat wel weet, of ontvangen heb, dan komt daar natuurlijk weer een artikel over.

Leestip: Het dividend van juni 2023!

Hoe ga jij met sparen, investeren en beleggen?!

Hoe gaat het met investeren en beleggen