Hoe Ikkelien over geld denkt

Hoe Ikkelien over geld denkt

8 januari 2021 4 Door Marìs

Vandaag in dit interview lezen jullie hoe Ikkelien over geld denkt. Het is een paar weken terug dat het laatste interview online kwam, vanwege de feestdagen. Maar vandaag is er weer eentje! Hopelijk willen meer mensen nog meedoen, want anders moet deze rubriek helaas alweer stoppen. Je kunt onderaan zien hoe je mee kunt doen.

Hoe Ikkelien over geld denkt

Hoe Ikkelien over geld denkt

In het interview van vandaag lezen jullie hoe Ikkelien over geld denkt. Het zou leuk zijn als jullie ook mee willen doen aan dit interview! Dit is mogelijk door het google forms formulier met de vragen erop in te vullen. Ik zie geen persoonlijke gegevens, alleen jouw antwoorden. De link vind je onderaan dit interview.

Leestip: Nét onder de grens!

Stel jezelf voor, wie ben je, wat voor werk doe je, woon je alleen of heb je een gezin?

Ik ben Ikkelien, 55 jaar, woon in het noorden van het land en heb samen met mijn man een samengesteld gezin, met 5 volwassen kinderen die niet meer thuis wonen. Ik heb meer dan 30 jaar gewerkt en heb toen zelf ontslag genomen.

Wat was jouw grootste miskoop ooit? En hoe denk jij over geld in het algemeen?

Mijn grootste miskoop ooit was heel lang geleden een zonnehemel. Het was een hele toestand om het ding steeds weer in en uit te klappen, en na een paar weken stond het apparaat in een hoekje te verstoffen. Uiteindelijk heb ik de zonnehemel weggegeven.

Mijn eerste gedachte over geld is dat het een noodzakelijk iets is. Immers, zonder geld kun je niet wonen en eten. Verder vind ik het een intrigerende gedachte dat de vaste waarde van bijvoorbeeld vijf euro, toch voor ieder mens anders is. Voor een dakloze betekent 5 euro dat hij een nacht in de daklozenopvang terecht kan en daar zijn kleren kan wassen, maar voor een miljonair is diezelfde 5 euro niets waard.

Wat is jouw beste uitgave ooit waar je nu nog steeds blij mee bent?

We kopen heel bewust en zijn dus blij met heel veel dingen. Maar ik denk dat ik dan toch kies voor onze volkstuin. We wonen in een middelgrote stad en hebben een klein stadstuintje. Op 100 meter van ons huis huren we een moestuin op een volkstuinencomplex. Het is heerlijk om daar aan het werk te zijn en ‘s ochtends even naar de tuin te lopen om te kijken wat we die dag gaan eten.

Wat is/ zijn jouw spaardoel(en)? Wanneer en hoe wil je deze behalen?

Mijn man is sinds 12 jaar ZZP-er en bouwt geen pensioen meer op. Ik heb in de jaren dat ik werkte weinig pensioen opgebouwd. Ons spaardoel is: zoveel mogelijk extra aflossen op de hypotheek. Zodat we als we met pensioen zijn, gewoon kunnen blijven leven. We zijn hier 7 jaar geleden mee begonnen. Alle extraatjes gaan naar de hypotheek. Inmiddels is het verschil 400 euro per maand, wat natuurlijk ook weer naar de hypotheek gaat. Over 7 jaar hopen we nog slechts een klein deel van (het aflossingsvrije deel van) de hypotheek over te hebben waarvoor we dan nog 100 euro per maand moeten betalen. Mijn man is dan 65 jaar.

Spaar je via automatische overschrijving of schrijf je het gewoon lekker elke maand zelf over? En waarom?

Ik spaar voornamelijk via automatische afschrijvingen. Mijn man keert zichzelf maandelijks een vast salaris uit. Dit verdeel ik meteen over verschillende potjes, waaronder een paar spaarrekeningen. 2 keer per jaar kijk ik of alles nog steeds uit de betreffende potjes betaald kan worden. Indien nodig, pas ik de bedragen aan. Alleen het bedrag wat extra naar de hypotheek gaat doe ik handmatig, omdat dit per maand verschilt.

Welke uitgave had je liever niet gehad?

Een bekeuring van 249 euro. Een paar weken geleden reed mijn man door oranje, maar een agent beweerde dat het rood was. Er hing geen camera dus mijn man kan niet bewijzen dat de agent ongelijk had. In bezwaar gaan heeft dan geen zin.

Geef jij jezelf ook overal een budget voor per categorie? Of doe je niet aan budgetteren?

Ik budgetteer niet alles, maar er zijn een paar dingen waar ik ongemerkt veel geld aan uitgeef als ik niet oplet. Dat zijn goede doelen en knutsel-/ handwerkspullen. Daarom heb ik voor 2021 daar een budgettering voor gemaakt.

Kopen of huren? Wat heeft je voorkeur, waarom & in wat voor huis woon je nu?

Als het kan: kopen. Als je huurt geef je elke maand geld uit aan een huis wat nooit van jou wordt. De maandelijkse lasten worden nooit lager. Als je koopt kun je extra aflossen, waardoor je steeds minder gaat betalen.

We wonen in een tussenwoning. Toen we gingen samenwonen was mijn man net begonnen als ZZP-er en hadden we nog geen idee hoe zijn bedrijf zou gaan lopen. Bovendien waren de kinderen toen pubers die allemaal gingen studeren. We hebben er daarom voor gekozen om een huis te kopen waarvan we de hypotheek zonder zorgen zouden kunnen betalen.

Wat is jouw zwakke plek qua uitgaven? En wat ga je er tegen doen/ wat doe je er tegen?

Dat zijn dus goede doelen en knutsel-/ handwerkspullen én de kinderen. Een paar van onze kinderen zijn financieel hard getroffen door de coronacrisis. Ik ben dan gauw geneigd om bij te springen en blijf dat ook zeker doen. Voor goede doelen en knutsel-/ handwerkspullen heb ik mezelf een budget gegeven voor 2021.

Hoe ziet jouw geld-toekomst eruit over 3 jaar?

Als alles blijft gaan zoals het nu gaat, hebben we dan minstens 15.000 extra op de hypotheek afgelost (5000 euro per jaar), en zijn de vaste lasten dus weer lager geworden. Ik hoop dat de economie zich dan hersteld heeft van de coronacrisis, en de financiën van onze kinderen weer onder controle zijn.

Wat is de beste tip op financieel gebied die je ooit gehoord, gelezen en/ of toegepast hebt?

Begin met sparen, ook al is het eerst maar 5 euro per maand. En doe dat meteen als je je salaris hebt gekregen, en niet pas nadat alles betaald is. Maak zichtbaar waar je voor spaart en hoeveel je daarvoor nodig hebt (bijvoorbeeld met ruitjespapier). En kleur elke keer een hokje of meerdere hokjes in.

Leestip: De financiële wereld van René van H!

Bedankt voor het leuke interview Ikkelien! Leuk om te lezen hoe jullie het doen en een mooie tip op het laatst! Want een spaarpotje achter de hand hebben is gewoon belangrijk. Het was erg leuk om met je mee te lezen en te zien hoe jij over geld denkt. Hopelijk zullen nog veel mensen jouw voorbeeld volgen en meedoen!

Wil je ook meedoen met dit interview? Dat kan! Je kunt het formulier invullen via Google forms. Dan zie ik de antwoorden verschijnen. Ik zie verder geen persoonlijke gegevens van je, zoals je mailadres of wat dan ook. Dus je kunt het geheel anoniem invullen. Zou je dan wel een naam met een Initiaal van een achternaam willen opgeven? Zo kan ik de diverse interviews op mijn blog makkelijker onderscheiden. Alvast bedankt!

Wat vonden jullie van het interview? Doe ook mee en laat weten hoe jij over geld denkt!

Hoe Ikkelien over geld denkt