Hoe kom ik rond met mijn weekgeld

Hoe kom ik rond met mijn weekgeld

1 oktober 2020 13 Door Marìs

Hoe kom ik rond met mijn weekgeld is wat ik jullie vandaag ga vertellen. Met mijn weekgeld bedoel ik dan mijn boodschappengeld. Dat is 30 euro per week op dit moment.

Hoe kom ik rond met mijn weekgeld

Hoe kom ik rond met mijn weekgeld?

Veel mensen vragen zich soms wel eens af; hoe kom ik rond met mijn weekgeld? Sommigen omdat ze zichzelf de uitdaging gegeven hebben met weinig rond te komen en anderen omdat het moet, want ze hebben niet meer.

Leestip: In crisistijd geld anders uitgeven?

Zelf vind ik het zonde om heel veel geld uit te geven aan boodschappen. Natuurlijk moet je goed eten en niet bezuinigen op je gezondheid, maar het is ook niet nodig om te overdrijven en idioot veel te kopen. Ik ben een eenpersoonshuishouden, dat moet ik erbij zeggen. Dat werkt natuurlijk alweer anders dan wanneer je kinderen hebt. Want die kosten nou eenmaal geld 😉

De dingen waarop ik het meeste geld bespaar is vooral; ik koop geen vlees, het enige wat ik soms aan vlees koop ik kipballetjes van de Ikea. En dan ook gelijk een goede voorraad, zodat ik het liefst maar 1x per jaar hoef te kopen, dat scheelt weer wat kilometers naar de Ikea rijden. Vlees vervangers heb ik in de vriezer liggen, die koop ik alleen als ze in de aanbieding zijn. En natuurlijk liggen er ook gewoon kroketten in mijn vriezer. Maar geen vlees kopen scheelt gewoon heel veel geld. Wat ik daarvoor in de plaats eet? Niks. Ik eet gewoon mijn eten zonder vlees of vervanger. Dus net een iets voller bord dan iemand die wel vlees eet denk ik dan.

Daarnaast koop ik ook geen frisdrank. Ook dat scheelt bakken met geld. Vroeger dronk ik het wel maar toen wij thuis krap in het geld kwamen te zitten ging mijn moeder over naar Lidl huismerk frisdrank en toen dronk ik dat een hele tijd. Ook niks mis mee en een stuk goedkoper, maar nog steeds kost het een hoop geld. Zeker omdat ik het dagelijks dronk. Uiteindelijk heb ik het afgebouwd naar 1 glas per dag, daarna alleen het weekend en daarna stopte ik er helemaal mee. Nu heb ik er geen behoefte meer aan. Wel koop ik soms appelsap of verse jus, maar ook dat drink ik bijna nooit. Ik drink voornamelijk water en thee.

Aanbiedingen

Verder let ik heel bewust op aanbiedingen. Ik heb overal mijn vaste merken van, soms is dat een huismerk en soms een a-merk. Maar wanneer mijn vaste merken in de aanbieding zijn. En dan bedoel ik ook een góéde aanbieding, zoals bijvoorbeeld de tweede gratis, dan maak ik daar gebruik van en sla ik de houdbare dingen in.

Zo koop ik dingen als wc papier, deodorant, shampoo of douchegel nooit voor de volle mep, maar altijd alleen maar in de aanbieding. Ik kan vrij goed inschatten hoe lang ik nog met het restant thuis kan doen. En daarom weet ik ook wanneer ik van een aanbieding gebruik maak en wanneer niet. Want ja ik sla ze ook over.

Wat fruit betreft ontvang ik nog weleens wat via mijn moeder. Haar vriend heeft namelijk allerlei fruit in zijn tuin groeien wat zij met zijn 2en niet op krijgen. En dus wordt er uitgedeeld. Daarnaast koop ik ook mijn beetje fruit wat ik wel in de supermarkt koop, meestal in de aanbieding. Of ik zoek iets goedkoops uit wat in het seizoen is.

Leestip: Wat ga je doen na je pensioen?

Dan het brood, dat is niet zo duur en wordt gewoon bij de supermarkt gekocht. Qua beleg varieer ik niet zoveel, dat is meestal gewoon kaas. En dan niet een hele plak op 1 broodje die ik toch dubbel klap, maar gewoon 1 stukje wat er precies tussen past wanneer je het dubbelklapt. Dat is meer dan genoeg. Boter eet ik niet, dus ook daar geef ik geen geld aan uit. Wel haal ik heel soms roomboter, de goedkoopste ongezouten versie die er is, voor als ik een keer luxere broodjes uit de oven eet. Ik vind het heerlijk om een broodje uit de oven te eten met alleen roomboter erop. Maar dit doe ik niet te vaak. Zo ook haal ik dan soms een zak pistoletjes voor in de vriezer, zodat ik altijd een luxe broodje in huis heb.

Boodschappenlijstje

Wat ik vooral doe is eerst mijn basisdingen op het lijstje schrijven die ik die week wil kopen, want ik haal alleen boodschappen met mijn lijstje erbij. Ik kom dus ook niet in de gangpaden waar ik niks te zoeken heb. En als ik toch door een gangpad moet lopen waar ik niet hoef te wezen om ergens te komen waar ik wél moet zijn, kies ik een pad uit die ik niet interessant vind, zoals bijvoorbeeld het pad met alcohol. Want dat drink ik niet.

Maar terug naar het boodschappenlijstje. Ik zet dus eerst alle basisdingen erop, dan reken ik grofweg uit wat dat kost, dat zet ik erachter. Bijvoorbeeld een banaan kost nog geen euro, maar ik schrijf er dan achter 1 euro. Ik rond alles af op hele euro’s. Ik weet altijd wel ongeveer wat iets kost. En mocht je dan ergens een beetje mis gokken, dan vangt dat het wel weer op bij waar je goed gegokt hebt. Stel iets kost 2,50, dan schrijf ik dus 3 euro op mijn lijstje.

Als ik dan het totaal opgeteld heb van de dingen die ik die week écht nodig heb, kijk ik hoeveel ruimte er nog over is voor aanbiedingen/ voorraad/ extra aankopen. En dan zet ik er dingen bij op het lijstje die in die categorie vallen. Ook daarmee zet ik er weer een prijs achter. Mocht je het nou écht niet weten kun je ook op je site van je supermarkt kijken. Uiteindelijk heb ik het geleerd door altijd mijn bonnetje mee te nemen en thuis te bekijken wat alles gekost heeft. Daardoor kan ik alles nu vrij goed inschatten en kan ik ook snel zien of iets duurder geworden is.

Dit zijn de dingen die ik dus doe om mijn boodschappen betaalbaar te houden. Het draait grotendeels om keuzes maken. Hoe vaker je dat doet, hoe beter je daarin wordt. Veel of luxe boodschappen kopen maakt mij niet gelukkig en daarom doe ik dat dus ook niet.

Klein detail; ik heb apart nog een ‘extra’ potje waaruit ik dingen betaal die ik bijna nooit nodig heb zoals shampoo, deodorant (koop ik zelden omdat ik in bulk koop), wc papier, dagcrème, tandpasta en zo. Hier gaat op dit moment 10 euro per maand naartoe en soms een extra bedrag.

Wat koken betreft maak ik ook vaak maaltijden waar ik 2 of 3x van kan eten, daardoor ben ik met boodschappen doen vaak ook goedkoper uit dan wanneer je echt elke 7 dagen van de week iets anders wilt eten. Ook eet ik heel soms bij mijn oma. En als ik dat doe, dan maakt ze altijd een beetje extra zodat ik voor nog 1x avondeten extra mee naar huis kan nemen. Maar dit is niet op maandelijkse basis. Mijn ‘avondeten’ eet ik trouwens altijd tussen de middag. Ik heb het gewoon nét iets anders verdeeld over de dag dan de gemiddelde Nederlander.

Leestip: Boodschappen budget omhoog!

Hoe hou jij jouw boodschappen betaalbaar? Wat is jouw weekbudget en ben je daar tevreden over of niet? Zelf overweeg ik nog of ik er nog 5 euro per week bij ga doen, of niet.

Dit artikel bevat affiliate links. Indien je iets koopt via een link, krijg ik hier een vergoeding voor. Jij betaald gewoon de normale prijs. Mocht je iets kopen via een van mijn links; heel erg bedankt! Zo kan ik voor jullie blijven bloggen.

Hoe kom ik rond met mijn weekgeld