Hoe lang duurt een achternaamwijziging?

Hoe lang duurt een achternaamwijziging?

9 juni 2021 8 Door Marìs

Vandaag geef ik jullie antwoord op de vraag; Hoe lang duurt een achternaamwijziging? Want zelf heb ik dat proces ook doorlopen. Ook informeer ik jullie in dit artikel over wanneer je voor welke kosten komt te staan.

Hoe lang duurt een achternaamwijziging

Hoe lang duurt een achternaamwijziging?

Hoe lang duurt een achternaamwijziging nou eigenlijk? Je kunt op internet heel weinig informatie vinden over hoe lang een achternaamwijziging duurt. Je kunt bijvoorbeeld vinden dat ze binnen 20 weken een beslissing nemen na je aanvraag, en ook kun je vinden dat het ongeveer 6 tot 9 maanden duurt. Maar over hoe lang alle stappen duren, kun je niks vinden. En die informatie krijg je gedurende het proces ook niet. Tenzij je zelf tig keer contact opneemt, zoals ik deed omdat ik informatie wilde.

Leestip: Bekendmaking doel 2021!

Je wordt heel slecht geïnformeerd gedurende het proces. Je krijgt eerst een automatische bevestiging van je aanvraag, wanneer je aanvraag in behandeling wordt genomen krijg je een betaalverzoek met de mededeling dat ze je aanvraag in behandeling nemen. Daarna krijg je pas weer een brief als ze een beslissing genomen hebben over je verzoek, met de mededeling of het toegewezen of afgewezen is. Om tot slot het koninklijk besluit te ontvangen. Maar nooit hoor je hoe lang elke fase duurt. Vandaag ga ik jullie vertellen hoe lang alle fases bij mij duurden. In de hoop dat andere mensen iets aan mijn verhaal zullen hebben!

De aanvraag

Je kunt de aanvraag tot achternaamwijziging online indienen, of een formulier opsturen. De gegevens die je mee dient te sturen op dat moment zijn in mijn geval; natuurlijk het aanvraag formulier zelf, een kopie van mijn moeders paspoort (omdat ik haar achternaam wilde aannemen) en een toestemming formulier die mijn moeder ondertekend had. Ik deed mijn aanvraag online, waardoor je al kunt inloggen met digi-d. Dan stuur je je aanvraag op en is het wachten maar op een reactie.

Bij mij was het zo dat ik mijn aanvraag deed op 3 januari 2021 en ik ontving op 26 januari 2021 (4 weken en 2 dagen later) de bevestiging dat ze mijn aanvraag in behandeling zouden nemen. Dan lees je in diezelfde brief dat ze binnen 20 weken een beslissing nemen. Dit kan ook een stuk sneller gaan, afhankelijk van of je meteen alle gegevens mee gestuurd hebt die gevraagd werden. Let hier dus goed op! Zo ontstaat er geen vertraging omdat je dingen vergeet.

Wanneer je de brief ontvangt dat je aanvraag in behandeling genomen wordt, moet je ook direct 835,- euro (bedrag in 2021) betalen. Dit moet in 1x betaald worden, hier bestaat geen betaalregeling voor. Ze nemen je aanvraag pas in behandeling als het geld binnen is bij Justis. Dus na ontvangst van jouw geld, gaan de 20 weken pas in.

Verzoek in behandeling

Op het moment dat je verzoek in behandeling genomen wordt, gaat Justis onderzoeken of je aan alle voorwaarden voldoet. Hierbij hoort ook dat alle belanghebbenden geïnformeerd worden. Belanghebbenden, daarmee bedoelen ze degene van wie je nu de achternaam draagt. Deze persoon ontvangt een brief en krijgt de kans om te reageren. Dit is bij mij gelukkig niet gebeurt.

Je ontvangt geen enkele informatie over wanneer de belanghebbende de bewuste brief ontvangen heeft. En in eerste instantie hoor je ook niet of er op de brief gereageerd is. Pas wanneer het geheel beoordeeld is en Justis een besluit genomen heeft ontvang je weer een brief.

Deze brief ontving ik op 25 maart 2021, maar deze had een datumstempel van 19 maart 2021. Als ik uit ga van 25 maart, heeft het voor mij dus 8 weken en 2 dagen geduurd voordat ik wist dat mijn verzoek positief beoordeeld werd. Dit was gelukkig vrij vlot! Al duurt wachten natuurlijk altijd lang 😉

Leestip: Hoe betaal ik die 835 euro?!

6 weken tijd om bezwaar te maken

In deze brief stond er wanneer de brief naar de belanghebbende gestuurd is en of deze persoon hierop gereageerd heeft. Bij mij was er dus niet gereageerd op de brief. Ook staat er in deze brief dat er vanaf dit moment (vanaf de dag van de datumstempel!) 6 weken de tijd is voor alle belanghebbenden om bezwaar te maken tegen het besluit. Ook dit is bij mij niet gebeurt, maar ook hier wordt je weer niet over geïnformeerd.

Tevens staat er in de brief ook dat als de periode om bezwaar te maken voorbij is, het nog enige tijd kan duren voordat je het koninklijk besluit ontvangt. Dit is niet zulk handig taalgebruik, want ‘enige tijd’  is nogal rekbaar.

Omdat ik het zo idioot lang vond duren voordat ik eindelijk iets hoorde, ben ik gaan bellen met Justis. Toen kreeg ik te horen dat het MINIMAAL 10(!!!!) weken duurt tot het koninklijk besluit volgt. Vanuit Justis wordt het naar het kabinet van de koning gestuurd, waar het ondertekend moet worden. Blijkbaar is een handtekening zetten erg moeilijk en moet men daar dus minimaal 10 weken over doen. Er staat géén maximale termijn voor hoe lang ze hierover doen. Wat héél vervelend is als je erop zit te wachten. Het proces neemt al zoveel tijd in beslag en kost veel stress, dus hier is zeker mogelijkheid tot verbetering. Het zou al fijn zijn als men in de brief vermeld dat het minimaal 10 weken duurt.

Omdat ik dit niet wist en het op de website ook niet te vinden is, rende ik dus al 2 weken voor niks naar de brievenbus omdat ik vond dat het wel eens tijd was om het besluit te ontvangen. Ik bleek dus voor niks te rennen want ik zat pas op 5 weken.

De periode van 10 weken is voor mij voorbij op 9 juli 2021. Vanaf dan kan het besluit komen. Wanneer ik mijn koninklijk besluit ontvang, zal ik dit artikel vanaf dit stuk nog updaten over hoe lang dit geduurd heeft voor mij.

Leestip: 10 tips om sneller te sparen!

Koninklijk besluit ontvangen en dan?

Wanneer het koninklijk besluit ondertekend is, wordt het teruggestuurd naar Justis. Daarna stuurt Justis het naar jou én naar je geboortegemeente toe. Ik ontving dit vrij snel als je na gaat welke termijn hier minimaal voor staat. Met 10 weken en 1 dag ontving ik namelijk het besluit terwijl er minimaal 10 weken voor staan. Dus dat is netjes.

Hierna worden je gegevens gewijzigd bij zo wel de gemeente als de overheid (denk aan bijvoorbeeld je digi-d!). Op internet is te vinden dat dit 4 tot 6 weken duurt. Je geboortegemeente past het aan in je geboorteakte. Dit duurde bij mij ongeveer 1,5 week vanaf dat ik het koninklijk besluit ontving, voordat zij dit gedaan hadden. Dit weet ik omdat ik gebeld heb naar mijn geboortegemeente met de vraag mij op de hoogte te houden wanneer mijn achternaamwijziging verwerkt was. Ik werd hier netjes over gebeld toen de afdeling het ontvangen had, en zij vertelden dit binnen 2 dagen te verwerken op mijn geboorteakte. De dag waarop het verwerkt wordt in je geboorteakte, wordt het meteen digitaal naar de gemeente waar je woont verstuurt. Althans, zo werkt mijn geboortegemeente. Ik weet niet of dit landelijk zo gaat.

Daarna sturen zij het door naar de gemeente waar je woont, die passen het dan aan in de basisregistratie personen. Daarna is het automatisch ook aangepast bij de overheid, want die gebruiken de gegevens vanuit de basisregistratie personen. De gemeente waar ik woon paste dit binnen een week aan nadat ze bericht van mijn geboortegemeente ontvingen. Dat ging dus erg snel!

Wel even een dingetje; je kunt je gemeente bellen om te vragen of het verwerkt is, want het kan een paar dagen duren voordat het zichtbaar is bij ‘mijn overheid’. Zo kun je alvast een afspraak maken voor het aanvragen van je nieuwe documenten. Bij mij was het ook pas later zichtbaar. Bij mijn overheid wordt het eerst zichtbaar als je klikt op ‘identiteit’ en daarna gaat er nog eventjes overheen voordat ook het ‘welkom’ bericht aangepast is naar de goede naam.

Als de gemeente jouw gegevens aangepast heeft, kun je eindelijk je nieuwe paspoort aanvragen! En gaan genieten van je nieuwe achternaam. Dit is het moment waarop het hele proces je weer geld gaat kosten. In mijn geval kostte het mij 181,60 euro in totaal. Dit was het totaalbedrag voor nieuwe pasfoto’s, een nieuw paspoort en een nieuw rijbewijs. Dit bedrag verschilt per gemeente. In mijn geval was het zo duur, omdat ik van de aanvraag van mijn nieuwe paspoort een spoedprocedure maakte.

Tot slot

Heb je natuurlijk nog de mogelijkheid om je diploma’s te vervangen. Voor je middelbare school diploma kost dit 72,- euro. Dit betreft een VOD en moet persoonlijk worden opgehaald in Groningen. VOD staat voor; Vervangend Opleidingsdocument. Dit ziet er hetzelfde uit als je oude cijferlijst en je diploma. Tot slot ligt het eraan welke hogere opleidingen je nog hebt dan de middelbare school en wat daar de kosten voor zijn. Dit verschilt per instelling. Voor mij zijn de kosten voor mijn mbo diploma bijvoorbeeld 35,- euro. Maar ook wil ik diverse certificaten laten vervangen zodat ik nooit meer iets met mijn oude achternaam te maken heb. Hiervan moet ik de kosten nog uitzoeken. Daarom zal ik ook deze kosten later nog updaten.

Tussen het moment van de aanvraag op 3 januari 2021 en tot ik mijn nieuwe paspoort in handen had op 30 juli 2021, duurde het 6 maanden en 25 dagen. Als ik mijn paspoort zonder spoed had aangevraagd was dit dus 7 maanden en 1 dag geweest. Ik heb ervoor gezorgd dat ik eerst de 835,- euro bij elkaar had voordat ik de aanvraag deed. Daarna ben ik meteen verder gaan sparen voor de overige kosten.

Leestip: Zo kun jij ook online wat extra geld verdienen!

In dit artikel gaf ik antwoord op de vraag; Hoe lang duurt een achternaamwijziging? Hoe lang duurde jouw achternaamwijziging in totaal van begin tot het eind?

Hoe lang duurt een achternaamwijziging