Hoe Maris B over geld denkt

9 november 2019 8 Door Marìs

Hoe Maris B over geld denkt. Dit is interview nr 2. In dit interview stel ik vragen aan de lezers om erachter te komen hoe zij over geld denken! Dit is voor de mensen die liever geen persoonlijke cijfers delen.

Hoe Maris B over geld denkt

Hoe Maris B over geld denkt

Hoe Maris B over geld denkt. In dit interview stel ik vragen om erachter te komen hoe jullie, mijn lezers over geld denken. Omdat niet iedereen zijn persoonlijke financiële cijfers wil delen, vraag ik daar niet om in dit interview. Mocht je mee willen doen en dus geen cijfers delen, dan kan dat gewoon! Vandaag begin ik, dan weten jullie wat voor vragen je kunt verwachten. Dit interview zal 1x per maand online verschijnen.

Leestip: Leer kleine bedragen waarderen!

Stel jezelf voor, wie ben je, wat voor werk doe je, woon je alleen of heb je een gezin?

Ik ben Maris B, 31 en de eigenaresse van deze blog. Ik schrijf over alles wat met geld te maken heeft en daarnaast werk ik bij de post als voorbereider. Verder woon ik alleen, ik ben wel close met mijn moeder die hier nog wel vaak komt eten of slapen. Gewoon voor de gezelligheid!

Wat was jouw grootste miskoop ooit? En hoe denk jij over geld in het algemeen?

Mijn grootste miskoop ooit was mijn oude HP laptop. Deze kocht ik ooit via bol, maar nog voordat de garantie verlopen was  crashte mijn laptop. Gelukkig zit er een it’er tussen mijn vrienden die hem weer aan de praat kon krijgen, want opstarten lukte niet. Toen hij hem gerepareerd had deed de laptop het weer prima, maar even later was er weer wat mis, de hele harde schijf was kapot en deed niks meer! En dat was uiteraard nét nadat de garantie verlopen was. Gelukkig had ik mijn belangrijke gegevens door de vorige crash nu wel opgeslagen, dus het was geen wereldramp. Wel was ik even mijn laptop kwijt, want die vriend zette er een nieuwe harde schijf in voor mij. Ik vertrouwde dat ding voor geen meter meer, dus ik ging sparen voor een Macbook. Terecht ook, want inmiddels kon de laptop ook alleen nog maar op de stroom gebruikt worden. Ik heb echt nog nooit zo’n slechte aankoop gedaan!

Wat is jouw beste uitgave ooit waar je nu nog steeds blij mee bent?

De tegenhanger van de vorige vraag, maar dat is absoluut mijn Macbook! Ik heb deze nu Sinds 2016 en ben er nog elke keer dat ik op mijn laptop zit zó ontzettend blij mee dat ik de keuze gemaakt heb om voor een Apple te gaan. Ik ging me steeds meer ergeren aan windows, dus ik ben zó blij en dankbaar dat ik daar vanaf ben en niks meer mee te maken heb!

Wat is/ zijn jouw spaardoel(en)? Wanneer en hoe wil je deze behalen?

Momenteel heb ik er meerdere die nu voor mij het meest belangrijk zijn. Op nr 1; eind november (deze maand dus) de klusser terugbetalen, die schoot 1500 euro voor zodat het asbest uit de kozijnen verwijderd kon worden, anders had ik nu in deze kou nog steeds met een houten noodpui gezeten. Daarna is mijn spaardoel, de minstand die ik aanvroeg op mijn lopende rekening weer opheffen. Ik sta nog zo’n 500 euro in de min nadat ik de klusser betaald heb. Dit was voor het afmaken van de badkamer. Dus dat wil ik eind december weer in de plus hebben!

Tot slot heb ik als doel om mijn bufferrekening weer op te bouwen. Hier hád ik 1000 euro op staan, wat ik nog niet genoeg vond, maar door de vele extra kosten tijdens de verbouwing heb ik deze ook leeg moeten halen. Doel is dus om er zo snel mogelijk weer een mooi bedrag op te hebben staan, hiermee wil ik in januari gaan starten! Gelijk het merendeel van mijn salaris gaat daarheen in januari!

Spaar je via automatische overschrijving of schrijf je het gewoon lekker elke maand zelf over? En waarom?

Ik schrijf het elke maand zelf over! Ten eerst vind ik een automatische overschrijving suf/ saai. Dat geeft mij niet de motivatie om dan echt zoveel mogelijk geld te sparen. Ik vind het veel leuker om het zelf over te maken naar mijn spaarrekening. Dat geeft veel meer een trots gevoel.
Ten tweede zijn mijn inkomsten ook geen maand hetzelfde, dus ik moet elke maand opnieuw bekijken hoeveel geld ik voor welk doel kan sparen.

Welke uitgave had je liever niet gehad?

De reparatie van de paar maanden oude dakkapel en natuurlijk ook de uitgaven voor het verwijderen van het asbest waar de kozijnen in vast zitten. Echt zonde van mijn geld! Maar het moet wel gebeuren.

Geef jij jezelf ook overal een budget voor per categorie? Of doe je niet aan budgetteren?

Yep! Ik budgetteer altijd al mijn uitgaven. De boodschappen, kapper, uitjes, vakantie. Wat je je maar kunt bedenken. Dat geeft mij een goed overzicht van mijn uitgaven en zo sta je ook niet snel voor verrassingen in je maandelijkse uitgaven.

Kopen of huren? Wat heeft je voorkeur, waarom & in wat voor huis woon je nu?

Sowieso kopen! Ik heb jaren lang in een huurhuis gewoond. Ik groeide op in een koophuis, wat ideaal was. Na de scheiding van mijn ouders woonde ik met mijn moeder in een huurhuis en dat vond ik waardeloos. Die lui die langs moeten komen voor reparaties of wat dan ook communiceren slecht en denken dat je altijd maar thuis bent. Er werd gewoon heel grof elke keer weer opnieuw zonder overleg een afspraak ingepland als er wat moest gebeuren en dan moest je maar zorgen dat er iemand thuis was. In plaats van dat er in normaal overleg een afspraak gepland werd. Daar kan ik zó slecht tegen. Als je de afspraak wilde wijzigen kon dat wel als je belde, maar zie die lui maar eens aan de telefoon te krijgen.

Wat is jouw zwakke plek qua uitgaven? En wat ga je er tegen doen/ wat doe je er tegen?

Die heb ik eigenlijk bijna niet. Behalve Gran Canaria. Ik heb Canarische vriendinnen die zelf te weinig verdienen om te reizen. En ik wil ze natuurlijk wel heel graag regelmatig zien. Dus ga ik standaard 1x per 2 jaar naar Gran Canaria toe. Dat kost best wel wat, want ik wil dan natuurlijk ook niet maar 1 weekje daar blijven, dat is gewoon te kort. Voorheen had ik nog wel eens moeite ermee om het bedrag bij elkaar te krijgen omdat ik dan altijd pas op het laatst ging sparen. Maar nu zet ik per maand een vast bedrag weg, waardoor ik zeker weet dat ik het gewoon kan betalen.

Hoe ziet jouw geld-toekomst eruit over 3 jaar?

Over 3 jaar heb ik een lekkere buffer opgebouwd, ben ik klaar met verbouwen in huis waardoor er meer ruimte is om maandelijks extra af te lossen, eerst op de lening die afgesloten is voor de verbouwing en uiteindelijk (over langer dan 3 jaar) weer om extra af te lossen op de hypotheek zodat de maandlasten blijven dalen!
Ook heb ik over 3 jaar al een leuk bedrag in beleggingen zitten én geïnvesteerd in minimaal een tweede crowdfunding project.

Wat is de beste tip op financieel gebied die je ooit gehoord, gelezen en/ of toegepast hebt?

Heel saai misschien, maar; budgetteren. Jezelf overal voor elke categorie een budget geven. En natuurlijk ook; pay yourself first. Zorg ervoor dat je altijd eerst jezelf betaald en daarna pas geld uitgeeft aan ‘overige’ dingen. Wel natuurlijk eerst gewoon je rekeningen betalen 😉

Leestip: Zo krijg je je vaste lasten omlaag!

Wie van jullie volgt? Je kunt de vragenlijst invullen via deze link. Dan kom je terecht bij een online formulier. De vragen staan gewoon in het Nederlands, dus lekker makkelijk. Het is natuurlijk helemáál leuk als je mee wilt doen aan beide interviews! Als je ervoor zorgt dat vraag nr 1 voor beide interviews precies hetzelfde is, dan weet ik dat je mee doet aan beiden!
Hopelijk doen jullie massaal mee, bedankt alvast als je mee doet!

Wat vinden jullie van dit interview? Jullie zijn toppers als jullie ook mee willen doen, ik zou het erg leuk vinden om nog veel meer meningen te lezen en te weten hoe jullie over deze vragen denken!

Hoe Maris B over geld denkt