Hoe sta ik er financieel voor

15 september 2019 9 Door Marìs

Hoe sta ik er financieel voor. Dat vroeg ik mij af, want er waren prijzen nog niet duidelijk en er kwam een factuur voor de badkamer voor het materiaal aan die veel hoger was dan ik ingeschat had.

Hoe sta ik er financieel voor

Hoe sta ik er financieel voor. Dat wilde ik weten. Verbouwen is hectisch. Dus het is belangrijk om zo goed mogelijk overzicht te houden. Ik had te weinig overzicht naar mijn zin. Dus tijd om orde op zaken te stellen!

Leestip: nieuwe beslissing!

Recent sprak ik al een bedrag af voor het plaatsen van de kozijnen incl de materiaalkosten. Dat was belangrijke stap nr 1. Want je kozijnen kun je niet even ergens opslaan en je klus stil zetten. Dus dat was noodzaak.

Toen was de badkamer aan de beurt voor wat meer duidelijkheid. Ik kreeg alvast een factuur waar álle materialen op staan, dus materiaalkosten komen er niet meer bij. Wel was dat echt veel meer dan ik verwacht had. Ik dacht dat het rond de 1600 euro zou zijn, maar het bleek 2420 euro te zijn. Au!

Omdat ik echt het eind van mijn budget nu in zicht heb, ben ik zelf even een rekensom gaan maken van het aantal dagen/ uren die er nog in gaan zitten om de badkamer af te krijgen. Hierbij heb ik echt grof gerekend, eigenlijk per persoon per dag 2 uur extra. Ze zijn meestal met zijn 2en maar soms ook met 3. Daarnaast is er in de eindfase nog een keer een elektriciën aanwezig en natuurlijk de loodgieter om de kranen en wc te monteren. Dus ook daarvoor heb ik een bedrag uitgerekend.

Hierdoor kwam ik erachter dat het wel erg krap wordt met het geld wat er nu is. De reparatie van mijn dakkapel laatst was ook al een paar honderd euro duurder uitgevallen dan waar ik op gerekend had. Dus ja daar gaat je geld. Maar het was gewoon noodzakelijk. Daarom ben ik gaan kijken waar ik nog geld vandaan kan trekken mocht het nodig zijn. Zo is mijn bufferrekening inmiddels ook weer leeg getrokken om de factuur te kunnen betalen van de badkamer. Dan is dat alvast afgehandeld.

Leestip: 2e project of toch niet?

Nu het geld voor de uren nog. Hiervoor heb ik ook geleend van mijn vakantierekening. Dat geld is toch nog even niet nodig dat kan ik dan mooi eind van het jaar gewoon weer terug zetten, maar nu móét die badkamer gewoon zo snel mogelijk af en dus moet ik dat geld nú hebben.
Ik leegde ook de portemonnee met meeneemgeld voor mijn vakantie en mijn moeder leverde wat volle zegelboekjes in van de AH wat voor haar meeneem geld is voor de vakantie. Maar dat fixen we wel weer als de badkamer klaar is. Zo maakten we een lijstje waar we overal nog wat geld vandaan konden trekken. Wellicht is dit lang niet allemaal nodig en is er wel genoeg, maar het geeft een hoop rust om te kijken hoeveel er écht maximaal is voor nu.

Daarom ben ik ook heel blij dat ik al betaald heb voor de plaatsing van de kozijnen, dan kan dat tenminste zonder stress verlopen. Ook daarvoor is namelijk al het materiaal al in rekening gebracht op mijn verzoek, en dat geeft een hoop rust in mijn hoofd. Ik hou van overzicht en controle. En dat begin ik nu heel langzaam aan weer een heel klein beetje terug te krijgen. Dat voelt goed!

De reden dat ik de klussers op uurbasis laat werken en niet van tevoren een bedrag afspreek is dat dit voor mij goedkoper is. Wanneer ik een bedrag met hun afspreek, gaan zij berekenen hoeveel uren zij nodig denken te hebben, maar dan rekenen ze altijd een bedrag extra, mocht het dan tegen vallen voor ze, dat ze geen geld mis lopen. Hebben ze dan minder uren nodig, dan heb ik dus pech en heb ik teveel betaald. Even simpel uitgelegd. Dus kan ik ze beter op urenbasis laten werken.

Voor de kozijnen heb ik dus wel een bedrag afgesproken, gewoon omdat ik moest weten hoe ik uit zou komen met het geld wat er nu nog is. Het is ook zo shit als ze dan de laatste keer zeggen; dit is het bedrag van vandaag en dat je dan zegt; oh shit, ik heb 150 euro te weinig. Dan heb ik een probleem.

Leestip: Zo spaar ik jaarlijks een paar honderd euro extra geld!

Wat zou jij doen? Toch een vast bedrag afspreken met het risico dat je dus teveel betaald, of op urenbasis laten werken?

Dit artikel bevat affiliate links. Indien je iets koopt via een van mijn links, ontvang ik hier een vergoeding voor. Jij betaald gewoon het normale bedrag. Mocht je iets kopen via een van mijn links; heel erg bedankt! Zo kan ik voor jullie blijven bloggen.