Hoe sta ik er financieel voor

Hoe sta ik er financieel voor. Dat vroeg ik mij af, want er waren prijzen nog niet duidelijk en er kwam een factuur voor de badkamer voor het materiaal aan die veel hoger was dan ik ingeschat had.

Hoe sta ik er financieel voor

Hoe sta ik er financieel voor. Dat wilde ik weten. Verbouwen is hectisch. Dus het is belangrijk om zo goed mogelijk overzicht te houden. Ik had te weinig overzicht naar mijn zin. Dus tijd om orde op zaken te stellen!

Leestip: nieuwe beslissing!

Recent sprak ik al een bedrag af voor het plaatsen van de kozijnen incl de materiaalkosten. Dat was belangrijke stap nr 1. Want je kozijnen kun je niet even ergens opslaan en je klus stil zetten. Dus dat was noodzaak.

Toen was de badkamer aan de beurt voor wat meer duidelijkheid. Ik kreeg alvast een factuur waar álle materialen op staan, dus materiaalkosten komen er niet meer bij. Wel was dat echt veel meer dan ik verwacht had. Ik dacht dat het rond de 1600 euro zou zijn, maar het bleek 2420 euro te zijn. Au!

Omdat ik echt het eind van mijn budget nu in zicht heb, ben ik zelf even een rekensom gaan maken van het aantal dagen/ uren die er nog in gaan zitten om de badkamer af te krijgen. Hierbij heb ik echt grof gerekend, eigenlijk per persoon per dag 2 uur extra. Ze zijn meestal met zijn 2en maar soms ook met 3. Daarnaast is er in de eindfase nog een keer een elektriciën aanwezig en natuurlijk de loodgieter om de kranen en wc te monteren. Dus ook daarvoor heb ik een bedrag uitgerekend.

Hierdoor kwam ik erachter dat het wel erg krap wordt met het geld wat er nu is. De reparatie van mijn dakkapel laatst was ook al een paar honderd euro duurder uitgevallen dan waar ik op gerekend had. Dus ja daar gaat je geld. Maar het was gewoon noodzakelijk. Daarom ben ik gaan kijken waar ik nog geld vandaan kan trekken mocht het nodig zijn. Zo is mijn bufferrekening inmiddels ook weer leeg getrokken om de factuur te kunnen betalen van de badkamer. Dan is dat alvast afgehandeld.

Leestip: 2e project of toch niet?

Nu het geld voor de uren nog. Hiervoor heb ik ook geleend van mijn vakantierekening. Dat geld is toch nog even niet nodig dat kan ik dan mooi eind van het jaar gewoon weer terug zetten, maar nu móét die badkamer gewoon zo snel mogelijk af en dus moet ik dat geld nú hebben.
Ik leegde ook de portemonnee met meeneemgeld voor mijn vakantie en mijn moeder leverde wat volle zegelboekjes in van de ah wat voor haar meeneem geld is voor de vakantie. Maar dat fixen we wel weer als de badkamer klaar is. Zo maakten we een lijstje waar we overal nog wat geld vandaan konden trekken. Wellicht is dit lang niet allemaal nodig en is er wel genoeg, maar het geeft een hoop rust om te kijken hoeveel er écht maximaal is voor nu.

Daarom ben ik ook heel blij dat ik al betaald heb voor de plaatsing van de kozijnen, dan kan dat tenminste zonder stress verlopen. Ook daarvoor is namelijk al het materiaal al in rekening gebracht op mijn verzoek, en dat geeft een hoop rust in mijn hoofd. Ik hou van overzicht en controle. En dat begin ik nu heel langzaam aan weer een heel klein beetje terug te krijgen. Dat voelt goed!

De reden dat ik de klussers op uurbasis laat werken en niet van tevoren een bedrag afspreek is dat dit voor mij goedkoper is. Wanneer ik een bedrag met hun afspreek, gaan zij berekenen hoeveel uren zij nodig denken te hebben, maar dan rekenen ze altijd een bedrag extra, mocht het dan tegen vallen voor ze, dat ze geen geld mis lopen. Hebben ze dan minder uren nodig, dan heb ik dus pech en heb ik teveel betaald. Even simpel uitgelegd. Dus kan ik ze beter op urenbasis laten werken.

Voor de kozijnen heb ik dus wel een bedrag afgesproken, gewoon omdat ik moest weten hoe ik uit zou komen met het geld wat er nu nog is. Het is ook zo shit als ze dan de laatste keer zeggen; dit is het bedrag van vandaag en dat je dan zegt; oh shit, ik heb 150 euro te weinig. Dan heb ik een probleem.

Leestip: Zo spaar ik jaarlijks een paar honderd euro extra geld!

Wat zou jij doen? Toch een vast bedrag afspreken met het risico dat je dus teveel betaald, of op urenbasis laten werken?

9 thoughts on “Hoe sta ik er financieel voor”

 1. Wij zijn ook aan het verbouwen en vragen altijd een offerte met materiaalkosten en beraamde uurprijzen aan, dan weten we ongeveer wat het gaat kosten. Soms lopen de dingen anders dan beraamd en dan zijn we meer of minder kwijt. Dat vinden we niet zo erg, want we houden daar van te v oren rekening mee. Het lijkt me dat als je an overzicht en controle houdt dat je dan graag van te voren wilt weten wat je ongeveer gaat uitgeven. Zorgt de manier zoals je het nu doet niet voor heel veel onrust? 50% meer uitgaven voor materiaal is trouwens erg veel, weet je zeker dat dat klopt?

  1. Er is nu 1 persoon die hier alle verbouwingen doet. Die is van alle markten thuis. Zoals ik al uitgelegd heb, als ik van tevoren een prijs wil, gaan ze zichzelf indekken en dús een hoger bedrag rekenen waardoor ik duurder uit ben.
   Wat de materiaalkosten betreft, dat klopt gewoon. Maar ik kan het gewoon niet inschatten. Het is gewoon veel duurder dan dat ik steeds denk. Laatst was daar toevallig nog een item over bij het nieuws, dat omdat iedereen nu gaat verbouwen in plaats van verhuizen, materialen bijna 2x zo duur geworden zijn en dat het daarom nu ook veel meer geld kost om te verbouwen dan bijvoorbeeld in de crisis. En de persoon die dit voor mij doet ken ik ook persoonlijk. Ik krijg zelfs dat materiaal nog tegen inkoopprijs, het enige wat hij doet is de prijs afronden op hele euro’s. Dus laatst zei hij al; ik heb hier 16 cent winst op gemaakt! Daar kan je dus geen buil aan vallen 😉
   Het verbouwen zorgt sowieso wel voor veel onrust, want er gebeurt natuurlijk steeds van alles om me heen (in huis). Daardoor kan ik sowieso geen rust vinden en dat is wel uitputtend. Ik merk dat ik steeds minder energie heb. Dus voor nu wordt het eind oktober eventjes stoppen. Ook is het geld dan gewoon even op en moet er eerst weer verder gespaard worden. Maar dan zitten wel alle kozijnen/ deuren erin en is de badkamer af.

 2. Ik vroeg me af, heb je nagedacht over het aanvragen/aanpassen van een voorlopige teruggaaf van de inkomensbelasting? Omdat dit jaar de notariskosten en de afsluitkosten gemaakt zijn etc, en die (deels) aftrekbaar zijn, hoef je niet noodzakelijk te wachten tot volgend voorjaar begin zomer voor je het geld van de aftrek terugkrijgt.
  Sterkte met alle drukte en het doseren ervan. Misschien helpt deze tip om meer rust/minder stress creëren.

  1. Bedankt voor je tip. Zelf vind ik het nooit zo prettig om een voorschot te krijgen, als het dan achteraf minder blijkt te zijn waar je recht op had moet je als nog weer terugbetalen. Dat houdt mij dan tegen. Dan wacht ik liever wat langer.

   1. Wat betreft toeslagen kan ik je begrijpen, wat betreft inkomstenbelasting niet.
    De aftrekposten van betaalde rente en de kosten om financiering te krijgen zijn al grotendeels betaald en fluctueren niet meer. Misschien fluctueren je inkomsten, maar onmogelijk dat die zo erg fluctueren dat het je teruggave enorm beïnvloedt. We wonen niet in een bananenrepubliek. En het is beter voor je gezondheid.
    Desnoods zet je alles wat je krijgt een spaarrekening (alleen jammer dat dat weinig meer oplevert).
    Als je beter wilt slapen, kun je altijd nog je inkomsten iets te hoog inschatten of nog niet alle aftrekbare bedragen invullen, zodat je nog wat extra’s terugkrijgt eerste helft 2020.
    Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *