Hoe startte jij met beleggen?

Hoe startte jij met beleggen?

4 februari 2022 12 Door Marìs

Recent denk ik weer na over beleggen en vroeg ik mij af; Hoe startte jij met beleggen? En dan bedoel ik qua inleg.

Hoe startte jij met beleggen

Hoe startte jij met beleggen?

Omdat ik erover nadenk wanneer ik weer zal beginnen met beleggen vroeg ik mij af; Hoe startte jij met beleggen? Op welk moment besloot jij dat je wilde gaan beleggen? Of hebben jouw ouders misschien ooit een beleggingsrekening voor je geopend die jij hebt overgenomen? En met welk bedrag leg jij in en waarom dat bedrag?

Leestip: Mijn inkomstenbronnen!

Beleggen blijft mij toch erg aantrekken. Een tijd geleden was ik nog volop bezig met én investeren én beleggen. Ik was op de goede weg en was trots op wat ik al opgebouwd had. Maar toen het platform moeilijk deed over het wijzigen van mijn achternaam, zei ik mijn account op. Ik liet al het geld wat erop stond uitbetalen en verdeelde dat over diverse spaardoelen. Op dat moment voor mij een prima keuze met in mijn achterhoofd; als ik klaar ben met verbouwen, dan start ik gewoon weer opnieuw met beleggen!

Nu het zover lijkt te komen dit jaar dat mijn huis écht helemaal af komt, begin ik dus ook weer rustig aan na te denken over beleggen. Als ik weer begin, wil ik eigenlijk in 1x een groot bedrag inleggen, zodat ik niet écht vanaf nul hoef te beginnen, maar gelijk weer iets opgebouwd heb. Zelf zit ik te denken aan 2000 euro, omdat ik destijds zo’n 1600 euro uit mijn portefeuille opnam. Dan heb ik het voor mijn gevoel weer een beetje goedgemaakt 😉 Het duurt mij te lang om weer een hoog totaalbedrag op te bouwen als ik weer begin met 100 euro per maand. Dan duurt het 20 maanden om de 2000 euro te bereiken. Zo even grof geschat als de markt een beetje stabiel is.

Zelf zit ik ook na te denken over wat voor maandbedrag ik dan zal gaan inleggen en wat ik zal gaan doen met investeren. Op dit moment leveren mijn investeringen mij zo’n 146 euro per maand op, als ze allemaal uitbetalen (sommige zitten nog in hun aflossingsvrije maanden). Een leuk bedrag, maar nog niet mega hoog. Ik kan er dus voor kiezen om de gehele 146 euro per eind dit jaar te gaan beleggen, elke maand dat bedrag inleggen en dan helemaal niet meer investeren. Dat is 1 optie.

Nog een optie is, eerst het investeren nog wat verder opbouwen, zodat het maandbedrag wat ik daarvan op mijn rekening gestort krijg hoger is. Zo wil ik dan doorwerken naar bijvoorbeeld 300 euro per maand. Dan kan ik 100 euro gebruiken om te beleggen en daarnaast ook een bedrag om te blijven investeren in nieuwe projecten én nog een klein beetje gebruiken voor spaardoelen.

Wanneer ik voor optie 1 kies, wil ik dan doen mét daarnaast een eenmalige grote inleg. Dan wil ik ook het dividend wat ik opbouw gebruiken om te herinvesteren. Net zo lang tot het echt een leuk maandbedrag is wat ik kan investeren in beleggen. En als ik dan tevreden ben met het maandbedrag wat ik kan beleggen wil ik daarnaast ook een deel kunnen gebruiken om mijn toekomstige spaardoelen te behalen.

Als jij deze 2 opties hebt, welke van de 2 zou jij dan kiezen om zo snel mogelijk een hoog maandbedrag te ontvangen, zodat je dit kunt gebruiken om te beleggen én een stukje voor je spaardoelen? Gevoelsmatig zeg ik dat investeren mij sneller dat gewilde maandbedrag oplevert dan beleggen. Maar het is natuurlijk lastig te vergelijken omdat je niet weet hoe groot het rendement is wat je kunt behalen met beleggen. Is iemand goed in dit soort rekensommetjes maken? Ik zelf totaal niet namelijk! Als ik investeer en ik leg 750 euro in, krijg ik ongeveer zo’n 18 euro per maand op mijn rekening gestort. Per project van 750 euro.

Puur gezien wat je wilt bereiken, risico’s buiten beschouwing gelaten! Welke weg zou jij kiezen? Zo snel mogelijk weer beginnen met beleggen? Of eerst je inkomsten van het investeren verder opbouwen om daar vervolgens mee te gaan beleggen? Beide wegen zouden op zich wel bij mij passen. Alleen vraag ik mij dus af via welke weg ik het snelste mijn doel bereik. Zelf heb ik ook geen idee hoe snel je dividend kunt opbouwen en welke ETF’s daar het beste op gericht zijn. Omdat ik puur en alleen in ETF’s beleg.

Leestip: Mijn weg met investeren en beleggen!

Hoe begon jij met beleggen? Eenmalig een groot bedrag en daarna maandelijks geld inleggen? Of gelijk maandelijks een vast bedrag inleggen? Leg jij nu een vast bedrag per maand in, of bekijk je per maand hoeveel je wilt inleggen? Zelf zou ik sowieso voor een vast maandbedrag gaan, met soms wellicht een extra bedrag erbij als dat zo uit komt. Met welke ETF’s bouw jij veel dividend op? Van welk platform zijn die? Ik vraag geen advies, maar ben benieuwd naar jullie mening als je risico buiten beschouwing laat, en benieuwd naar jullie ervaringen!!

Hoe startte jij met beleggen