Hoe stel je een budget op?

15 november 2018 11 Door Marìs

Hoe stel je een budget op? Vorige week konden jullie meebeslissen wat er in mijn e-book moet komen.  Deze week vertel ik jullie hoe je een budget op kunt stellen.

Hoe stel je een budget op?

Hoe stel je een budget op? Wanneer je geld over wilt houden om bijvoorbeeld te sparen, kun je het beste een budget opstellen. Maar hoe doe je dat? Ten eerste moet je een goed overzicht maken van al je vaste lasten. Online kun je tot zeker een jaar terug kijken wanneer je inlogt bij je bank. Maak hier ook gebruik van zodat je zeker weet dat je geen kosten vergeet! Veel mensen vergeten bijvoorbeeld de kosten voor hun bankrekening op te schrijven.

Tip: Lees hier hoe jij ook je vaste lasten omlaag kunt brengen! 

Wanneer je je vaste lasten eenmaal op een rijtje hebt staan én zover mogelijk omlaag gebracht hebt, breekt het moment aan dat je jezelf een budget kunt gaan geven. Waarvoor? Voor alles! Denk hierbij aan; boodschappen, benzine, uitjes, cadeautjes en kleding.

Het allerbelangrijkste in dit rijtje zijn natuurlijk de boodschappen. Hier gaat vaak veel geld aan op. Een tip om deze kosten een stuk lager te houden is; maak een boodschappenlijstje en een eetlijstje! En ga nooit boodschappen doen als je honger hebt. Dan smijt je altijd extra dingen in je mandje! Je kunt ook gaan winkelen met een mandje in plaats van een kar. Deze is sneller vol waardoor je automatisch al minder snel geneigd bent om extra dingen mee te nemen. Ik neem zelf altijd zo’n mandje die je achter je aan kunt trekken en dus niet hoeft te dragen. Dit kan natuurlijk gemakkelijk omdat ik alleen voor mezelf boodschappen hoef te doen. Maar met 2 personen is dit ook zeker mogelijk.

Maar hoe bepaal je je budget?

Ga gewoon eens een lijstje maken, schrijf op wat je volgende week allemaal wilt gaan eten per dag (ja je kunt altijd nog ruilen!). En kijk dan eens wat je daarvoor nodig hebt. Ga vervolgens naar de site van je supermarkt en kijk wat het allemaal kost. Tel dit bij elkaar op et voila, je hebt een weekbudget.
Zelf doe ik boodschappen voor 25 euro per week. Dat is voor 1 persoon goed te doen. Zeker wanneer je geen frisdrank meer drinkt zoals ik. Maar gewoon thee, water en chocolademelk. En af en toe eens een verse jus. Op frisdrank kun je namelijk héél veel geld besparen en ik mis het helemaal niet. Ok in het begin was het wennen, maar nu weet ik niet meer beter. En nee, ik mis het totaal niet meer.

Voor kleding en schoenen geef ik mijzelf een budget van 300 euro per jaar. Ik hoef geen overvolle kast met de helft aan spullen die ik toch bijna nooit aan trek. Als ik gewoon genoeg kleding heb met wat keuze ben ik tevreden. En goede schoenen waar ik goed op loop. Die geen pijn aan je voeten opleveren.

Verder geef ik mezelf vanaf volgend jaar een budget van 10 euro per maand voor cadeautjes. 120 euro per jaar dus. Dat moet meer dan genoeg zijn.

Voor uitjes geef ik mezelf altijd 1x per jaar 60 euro en daarna steeds 10 euro per maand. Wat dus neer komt op 180 euro per jaar. Hiervan kan ik dan 1x naar een musical (mits er eentje draait die ik wil bezoeken) en dan hou ik nog 120 euro over voor andere leuke dingen. Ook dat is voor mij meer dan genoeg.

Tot slot houden we dan de benzine over, daar ben ik snel klaar mee want ik heb geen auto. Maar ik heb deze er wel tussen gezet omdat dit voor veel mensen wel een terugkomende kostenpost is.

Mijn ultieme tip; kijk naar wat je minimaal nodig hebt. Ga het daarvan doen en wanneer je bezig bent,  kijk je of er nog geld vanaf kan. Of dat dit budget voor jou het juiste budget is. Succes!

Tip: Zorg er altijd voor dat je beneden je stand leeft, zodat je geld over houdt.

Hoe stelde jij een budget op voor jezelf? Tips zijn welkom, wie weet help je andere lezers daar ook weer verder mee!