Hoe stel je een budget op?

Hoe stel je een budget op? Vorige week konden jullie meebeslissen wat er in mijn e-book moet komen.  Deze week vertel ik jullie hoe je een budget op kunt stellen.

Hoe stel je een budget op?

Hoe stel je een budget op? Wanneer je geld over wilt houden om bijvoorbeeld te sparen, kun je het beste een budget opstellen. Maar hoe doe je dat? Ten eerste moet je een goed overzicht maken van al je vaste lasten. Online kun je tot zeker een jaar terug kijken wanneer je inlogt bij je bank. Maak hier ook gebruik van zodat je zeker weet dat je geen kosten vergeet! Veel mensen vergeten bijvoorbeeld de kosten voor hun bankrekening op te schrijven.

Tip: Lees hier hoe jij ook je vaste lasten omlaag kunt brengen! 

Wanneer je je vaste lasten eenmaal op een rijtje hebt staan én zover mogelijk omlaag gebracht hebt, breekt het moment aan dat je jezelf een budget kunt gaan geven. Waarvoor? Voor alles! Denk hierbij aan; boodschappen, benzine, uitjes, cadeautjes en kleding.

Het allerbelangrijkste in dit rijtje zijn natuurlijk de boodschappen. Hier gaat vaak veel geld aan op. Een tip om deze kosten een stuk lager te houden is; maak een boodschappenlijstje en een eetlijstje! En ga nooit boodschappen doen als je honger hebt. Dan smijt je altijd extra dingen in je mandje! Je kunt ook gaan winkelen met een mandje in plaats van een kar. Deze is sneller vol waardoor je automatisch al minder snel geneigd bent om extra dingen mee te nemen. Ik neem zelf altijd zo’n mandje die je achter je aan kunt trekken en dus niet hoeft te dragen. Dit kan natuurlijk gemakkelijk omdat ik alleen voor mezelf boodschappen hoef te doen. Maar met 2 personen is dit ook zeker mogelijk.

Maar hoe bepaal je je budget?

Ga gewoon eens een lijstje maken, schrijf op wat je volgende week allemaal wilt gaan eten per dag (ja je kunt altijd nog ruilen!). En kijk dan eens wat je daarvoor nodig hebt. Ga vervolgens naar de site van je supermarkt en kijk wat het allemaal kost. Tel dit bij elkaar op et voila, je hebt een weekbudget.
Zelf doe ik boodschappen voor 25 euro per week. Dat is voor 1 persoon goed te doen. Zeker wanneer je geen frisdrank meer drinkt zoals ik. Maar gewoon thee, water en chocolademelk. En af en toe eens een verse jus. Op frisdrank kun je namelijk héél veel geld besparen en ik mis het helemaal niet. Ok in het begin was het wennen, maar nu weet ik niet meer beter. En nee, ik mis het totaal niet meer.

Voor kleding en schoenen geef ik mijzelf een budget van 300 euro per jaar. Ik hoef geen overvolle kast met de helft aan spullen die ik toch bijna nooit aan trek. Als ik gewoon genoeg kleding heb met wat keuze ben ik tevreden. En goede schoenen waar ik goed op loop. Die geen pijn aan je voeten opleveren.

Verder geef ik mezelf vanaf volgend jaar een budget van 10 euro per maand voor cadeautjes. 120 euro per jaar dus. Dat moet meer dan genoeg zijn.

Voor uitjes geef ik mezelf altijd 1x per jaar 60 euro en daarna steeds 10 euro per maand. Wat dus neer komt op 180 euro per jaar. Hiervan kan ik dan 1x naar een musical (mits er eentje draait die ik wil bezoeken) en dan hou ik nog 120 euro over voor andere leuke dingen. Ook dat is voor mij meer dan genoeg.

Tot slot houden we dan de benzine over, daar ben ik snel klaar mee want ik heb geen auto. Maar ik heb deze er wel tussen gezet omdat dit voor veel mensen wel een terugkomende kostenpost is.

Mijn ultieme tip; kijk naar wat je minimaal nodig hebt. Ga het daarvan doen en wanneer je bezig bent,  kijk je of er nog geld vanaf kan. Of dat dit budget voor jou het juiste budget is. Succes!

Tip: Zorg er altijd voor dat je beneden je stand leeft, zodat je geld over houdt.

Hoe stelde jij een budget op voor jezelf? Tips zijn welkom, wie weet help je andere lezers daar ook weer verder mee!

8 thoughts on “Hoe stel je een budget op?”

 1. Ik kan dit niet goed zelf…
  Ik heb nu hulp van een budgetcoach.
  Overzicht had ik altijd wel, maar altijd ging al het geld op. Een buffer hadden we nooit. Zo moesten we altijd lenen of op afbetaling iets kopen wanneer we iets nodig hadden.
  Nu blijkt dat met alle vaste lasten + een boodschappenbudget van 650 euro per maand we ruim 500 euro overhouden.
  Daar gaat 25 euro van naar onze jongste zijn spaarrekening, 47,50 naar de cadeautjes rekening (dit heb ik dus met de bc besproken. Alle verjaardagen, kijken hoeveel euro per persoon, en dat dan gedeeld door 12) en de rest op de gewone spaarrekeningen.
  Ik ben niet zo van 20 doelen stellen.
  Eerst maar eens gewoon leren sparen (nooit geleerd vroeger… helaas).
  Jij wel?

  1. Wat goed en fijn dat je nu hulp krijgt van een budgetcoach! Jammer dat jullie nooit een buffer hadden, tot voor kort had ik die zelf ook niet. Maar toen mijn wasmachine kapot ging en ik geld van mijn moeder moest lenen om een nieuwe te kunnen kopen was ik daar toch wel klaar mee. Dat vond ik zo stom en vervelend. Inmiddels is die gewoon weer terugbetaald en heb ik dus wel een buffer kunnen opbouwen, daar ben ik zó blij mee!
   Ik leerde vroeger wel om te sparen, maar dat was dan als ik iets wilde hebben of doen, bijvoorbeeld om naar musicals te gaan of op vakantie, of om iets te kopen wat ik wilde hebben. Sparen voor de lange termijn leerde ik niet echt jammer genoeg! Dan had mijn buffer nu wel wat groter geweest.
   Maar tijdens dat incident met de wasmachine was ik het zat en ging bij mij de knop om dat ik ook voor dat soort dingen spaargeld wilde hebben.
   Klinkt alsof jij nu ook al goed bezig bent met sparen! Zo kom je er vanzelf wel!
   Wow 650 als boodschappenbudget, koop je daar dan echt alleen boodschappen van? En voor hoeveel mensen? Of zitten daar ook uitgaven bij in als kleding en uitjes?

 2. Dat is eigenlijk ook stom, een volwassen vrouw die geld bij haar moeder moet lenen 😉
  Heel goed dat die knop omgegaan is en je dingen hebt veranderd!
  Ik denk dat veel kinderen/mensen wel leren sparen voor de korte termijn maar niet voor de lange termijn.
  Als kind zijnde is dat ook wel lastig.
  Ik ben begin vorig jaar met onze financiën aan de slag gegaan.
  En inmiddels is er al veel verbeterd.
  Wij zijn met zijn vieren (2 knullen van 11 en 18) en een poes van 1 en 160 euro gaat er gewoon doorheen.
  En het kan, dus het is niet erg.
  Ik wil niet op alles hoeven beknibbelen.. en we houden ook van een extraatje, dus het is goed zo.

  Het zijn echt alleen de boodschappen, geen andere dingen.

  Mijn man en ik hebben beide zakgeld (100 euro per maand) waar we ook kleding van moeten kopen.
  Onze jongste krijgt kleding van de kinderbijslag en de oudste betaald het zelf.

  1. Ah dat verklaart al een hoop, groot verschil tussen jou en mij dan inderdaad! Aangezien mijn budget echt voor mij alleen is (ook puur en alleen boodschappen). En fijn ook dat je daar gewoon alles mee kunt en er verder niet over na hoeft te denken, lijkt me heerlijk!
   Wat goed ook dat je oudste zelf zijn kleding betaald, zo leert hij ook weer sneller de waarde van geld, kan nooit kwaad. Gezellig ook dat jullie een huisdier hebben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *