Hoe Tiny over geld denkt

Hoe Tiny over geld denkt

13 november 2020 4 Door Marìs

Vandaag kunnen jullie lezen hoe Tiny over geld denkt in dit interview. Lees je weer gezellig mee?

Hoe Tiny over geld denkt

Hoe Tiny over geld denkt

In het interview van vandaag lezen jullie hoe Tiny over geld denkt. Het zou leuk zijn als jullie ook mee willen doen aan dit interview! Dit is mogelijk door het google forms formulier met de vragen erop in te vullen. Ik zie geen persoonlijke gegevens, alleen jouw antwoorden. De link vind je onderaan dit interview.

Leestip: Nét onder de grens!

Stel jezelf voor, wie ben je, wat voor werk doe je, woon je alleen of heb je een gezin?

Hi ik ben Tiny (34) en werkzaam in online marketing. Ik woon samen met mijn man, geen kinderen en we werken beiden fulltime. Echte DINK’s dus.

Wat was jouw grootste miskoop ooit? En hoe denk jij over geld in het algemeen?

Ik kan me niet herinneren dat ik echt een grote miskoop heb gedaan. Waar het qua kleinere aankopen nog wel eens mis gaat is kleding. Dan denk ik: is best wel aardig, niet zo duur, ik koop het. Vervolgens draag ik het niet, omdat het ‘m dan toch net niet is. Eens in de zoveel tijd trap ik daar toch weer in. Wat dat betreft ben ik echt iemand van kwaliteit boven kwantiteit en dat gaat eigenlijk voor alles op. Als ik iets wil aanschaffen, vergelijk ik veel en kijk ik echt naar waar ik het beste krijg voor m’n geld. Soms is dat een dure optie en soms goedkoop.

Wat is jouw beste uitgave ooit waar je nu nog steeds blij mee bent?

Mijn beste uitgave is nog steeds gaande, en dat is de aankoop van ons huis geweest. We hopen deze binnen 20 jaar te hebben afgelost.

Wat is/ zijn jouw spaardoel(en)? Wanneer en hoe wil je deze behalen?

Ik heb geen hele specifieke doelen qua sparen. Mijn man en ik hebben allebei een eigen rekening waar we ook op sparen, maar daar maken we geen doelen van. Op het moment dat we een grote uitgave hebben, dan betalen we dat van die rekeningen. Bij nog grotere uitgaven plannen we in wanneer we die willen doen. Bijvoorbeeld de badkamer binnen 2 jaar. Dan zorgen we dat de spaarrekening extra aangroeit, zodat er altijd voldoende buffer is. Misschien dat je dat een doel zou kunnen noemen. Verder is er nog een beleggingsrekening voor later waar ik automatisch op overboek. Ik moet echter nog maar zien wanneer en wat ik met dat geld ga doen.

Spaar je via automatische overschrijving of schrijf je het gewoon lekker elke maand zelf over? En waarom?

Ik spaar automatisch, maar boek nog weleens wat extra handmatig over. In de maanden dat ik een extra uitgave heb, gaat dat handmatig van de spaarrekening af.

Welke uitgave had je liever niet gehad?

Ooit in het verleden toen we nog een huurhuis hadden, hadden we een berekening gemaakt voor de huurtoeslag op basis van bruto inkomen. We kregen toen nog redelijk wat. Achteraf bleek het bruto inkomen veel hoger, door allerlei bonussen en toeslagen die natuurlijk niet op het eerste overzicht stonden. Alles mocht dus terug. We konden dat gelukkig betalen, maar het was wel balen op dat moment.

Geef jij jezelf ook overal een budget voor per categorie? Of doe je niet aan budgetteren?

Op onze gezamenlijke rekening storten we beiden een vrij ruim bedrag voor de gezamenlijke vaste lasten en boodschappen. Anders dan dat budgetteer ik niet. Ik zou het ook echt zonde vinden om niet flink te kunnen profiteren van goede acties, omdat het budget het niet toelaat. Als bijvoorbeeld shampoo met een 1+1 aanbieding is, koop ik gerust 10-20 flessen. Scheelt echt een hoop.

Kopen of huren? Wat heeft je voorkeur, waarom & in wat voor huis woon je nu?

We hebben vrij lang gehuurd, omdat de kosten in de sociale huurwoning vrij laag waren. Kopen heeft echter de voorkeur, maar we zijn zeker 5 jaar zoekende geweest naar onze ideale plek. In die tijd hebben we veel kunnen sparen en klom ons inkomen ook. Dat gaf ons, naarmate de jaren vorderde, meer ruimte. Uiteindelijk hebben we een vrijstaande woning kunnen kopen, met veel privacy. Vooral de privacy was voor ons echt heel belangrijk, dat hadden we in de huurwoning totaal niet. Ondanks dat het huis niet goedkoop was, ben ik heel erg blij met de aankoop en zie ik het als een plek waar ik nooit meer weg wil. Toekomstige verhuiskosten verwacht ik daarom ook niet meer.

Wat is jouw zwakke plek qua uitgaven? En wat ga je er tegen doen/ wat doe je er tegen?

Mijn man en ik hebben dure hobby’s! Dit kost geld voor zowel reizen als cursussen als materiaal. Heel eerlijk gezegd doen we daar niet zoveel tegen, omdat we er samen erg van genieten en er vrij veel tijd aan besteden. Ik vind het daarom ook niet zonde van m’n geld. Het enige waar we daarin wel op besparen, is als we nieuw materiaal nodig hebben, we op zoek gaan naar een goede aanbieding daarvoor.

Hoe ziet jouw geld-toekomst eruit over 3 jaar?

Gezien er nog een paar grote uitgaven komen rondom het huis, verwacht ik geen enorme toename nog in vermogen. De buffer zal op peil blijven, en alleen aflossing op het huis en toenemen van beleggingen zullen bijdragen aan het vermogen. Na die uitgaven verwacht ik wel een aardige daling in de vaste lasten, dus dat betekent dat we daarna weer harder kunnen sparen!

Wat is de beste tip op financieel gebied die je ooit gehoord, gelezen en/ of toegepast hebt?

Lekkere dooddoener, maar: geen geld uitgeven dat je niet hebt. Dat pas ik zoveel mogelijk toe, al was een hypotheek wel nodig.

Leestip: De financiële wereld van René van H!

Bedankt voor het interview Tiny! Leuk om te lezen dat je kwaliteit van producten net zo belangrijk vind als ik! Het was leuk om met je mee te lezen en te zien hoe jij over geld denkt. Hopelijk zullen nog veel mensen jouw voorbeeld volgen en meedoen!

Wil je ook meedoen met dit interview? Dat kan! Je kunt het formulier invullen via Google forms. Dan zie ik de antwoorden verschijnen. Ik zie verder geen persoonlijke gegevens van je, zoals je mailadres of wat dan ook. Dus je kunt het geheel anoniem invullen. Zou je dan wel een naam met een Initiaal van een achternaam willen opgeven? Zo kan ik de diverse interviews op mijn blog makkelijker onderscheiden. Alvast bedankt!

Wat vonden jullie van het interview? Doe ook mee en laat weten hoe jij over geld denkt!

Hoe Tiny over geld denkt