Hoe vaak maak jij de balans op?

Hoe vaak maak jij de balans op?

3 juli 2020 10 Door Marìs

Hoe vaak maak jij de balans op? Sommige mensen doen het maandelijks, andere per kwartaal en weer anderen eens per jaar. Hun financiële balans opmaken.

Hoe vaak maak jij de balans op

Hoe vaak maak jij de balans op?

Hoe vaak maak jij de balans op? Veel mensen vinden het fijn om hun financiële balans op te maken eens in de zoveel tijd. Hoeveel spaargeld heb ik, hoeveel schulden (inclusief hypotheek) heb ik? Komen er nog grote uitgaven aan en zo ja wat gaat dat kosten, of wat moet ik reserveren? Je kunt het zo gek niet bedenken en mensen houden het bij. Want we hebben nou eenmaal graag de controle over onze uitgaven. Wel zo handig.

Leestip: Makkelijk geld verdienen!

De financiën bijhouden doe ik zowel dagelijks (welke stortingen er bijgekomen zijn en welke rekeningen eraf gegaan zijn). Ofterwijl de inkomsten en uitgaven hou ik dagelijks bij. Maar maandelijks kijk ik nog een keer extra naar de inkomsten en uitgaven, op de manier van; wat ik er afgelopen maand binnen gekomen en wat ga ik uitgeven/ sparen.

Per keer kijk ik dan ook naar hoe mijn spaarrekeningen ervoor staan en wanneer ik welke rekening gevuld wil hebben. Vaak gebruik ik eind van het jaar om een planning te maken voor het volgende nieuwe jaar. Dan kijk ik naar of ik standaard maandelijkse spaarbedragen wil aanpassen, of er nog dingen goedkoper kunnen en hoeveel er op welke spaarrekening staat op dat moment.

Ik zit er dus best wel bovenop. Ook hebben mijn moeder en ik qua verbouwen van mijn huis samen nu al zitten kijken naar wat we volgend jaar willen aanpakken en hoeveel geld we volgend jaar beschikbaar gaan hebben hiervoor, aangezien we dit samen doen. We hebben een minimaal bedrag uitgerekend wat we sowieso te besteden hebben en daarnaast kijken we hoeveel extra we nog kunnen sparen voor eind juni. Ons verbouwjaar loopt namelijk van juni t/m juni, want ik ben hier in juni (2019) komen wonen.

Helaas is er een klus die voor eind juni dit jaar stond inmiddels wat uitgelopen, omdat er een zieke was op moment dat het zou gebeuren. En je kunt niet in je eentje een mega zware klus doen waarbij met 2 mensen getild moet worden. Maar anders was ik voor dit jaar op dit moment al klaar geweest. Ook zijn er bestellingen geplaatst voor materiaal, waar nu wat langer op gewacht moet worden omdat niet alle fabrieken op volle toeren hebben kunnen draaien door Corona, dus ze hebben achterstand opgelopen wat eerst ingelopen moet worden. En sommigen kunnen nog steeds niet op volle toeren draaien omdat ze gewoon met minder man op de werkvloer aanwezig mogen zijn vanwege de afstand.

Over het algemeen maak ik dus 1x per jaar een grote balans op, maar soms tussendoor als de situatie daarom vraagt. Stel ik weer wat mijn jaarcontract in maart 2022 afloopt, dan zou ik wel beginnen met een jaarplanning, maar die maar maken t/m de maand maart, om vanaf april t/m dec weer een andere planning te maken. Want je moet ook plannen naar je inkomsten. Dus in zo’n geval kan het zijn dat ik tussendoor opnieuw de balans opmaak.

Leestip: Hoe krijg ik mijn vaste lasten omlaag?

Nu ben ik benieuwd naar wanneer jullie je balans opmaken? Doe je dit meerdere keren per jaar? Of kijk je ook 1x per jaar naar hoe je de dingen in het nieuwe jaar weer wilt aanpakken?

Hoe vaak maak jij de balans op