
Hoe vaak neem jij vrij?
Hoe vaak neem jij vrij? En vind je dat zonde van je geld? Die 2e vraag is bedoeld voor mensen die als ze werken ook meer uren werken dan hun contracturen. Als je vrij bent krijg je alleen je contracturen uitbetaald bij ons.
Hoe vaak neem jij vrij?
Hoe vaak neem jij vrij? Ik vind het altijd een lastig onderwerp; vrij nemen. Dat komt omdat ik standaard 5 dagen per week werk, maar ik een contract heb van 4 dagen per week. Ik werk dus wekelijks meer dan mijn contracturen. Maar als ik vrij neem, betalen ze alleen mijn contracturen uit voor die week dat ik vrij ben. Ze kijken niet naar het gemiddelde wat je gewerkt hebt de afgelopen weken. Dat zou eerlijker zijn vind ik.
Leestip: Spaarplan hoe gaat het nu Mei 2020!
Ergens snap ik dat niet. Want des te eerder is iedereen door zijn vrije uren heen. Wat voor het bedrijf lijkt mij geen nadeel geeft. Maar van Hr-cases heb ik verder geen verstand 😉
Dat is wel gelijk de reden dat ik het lastig vind om vrij te nemen. Ik zit dan vaak thuis met het idee van; als ik gewoon gewerkt had/ doorgewerkt had, dan had ik deze week extra geld kunnen verdienen. Zo’n soort gevoel dat je jezelf benadeeld door vrij te nemen. Wat natuurlijk eigenlijk onzin is, want iedereen heeft eens in de zoveel tijd vakantie nodig om op te laden. En met vakantie bedoel ik dan; extra vrije dagen.
Heb ik lezers met dezelfde issue? En hoe pakken jullie dat aan? Genieten jullie volop van je vrije dagen en maakt het jullie niks uit dat je dan minder salaris hebt? Of balen jullie stiekem ook dat je dan ‘geld misloopt’?
En gewoon voor iedereen; hoe vaak nemen jullie vrij? Hebben jullie daar een soort van systeem voor? Er zijn namelijk mensen die gewoon random af en toe eens in de maand of zo een dag vrij nemen, maar ook mensen die zeggen ik wil elk kwartaal een week vrij hebben (bijvoorbeeld). Dus ben ik wel nieuwsgierig naar hoe jullie denken over vrij nemen van je werk.
Niemand kan altijd het hele jaar lang alleen maar doorwerken, theoretisch gezien zou het natuurlijk wel kunnen, maar gezond is het niet. We hebben nou eenmaal vrije tijd en ontspanning nodig om goed te kunnen functioneren. Maar het is voor mij wel een reden waarom ik terughoudender ben, dan wanneer ik gewoon hetzelfde salaris zou hebben elke maand. Dan maakt het niet uit of je vrij neemt of niet. Het financiële resultaat is dan toch gewoon hetzelfde.
Leestip: Vakantie- en belastinggeld 2020!
Hoe vaak neem jij vrij? En voel je je ook schuldig naar jezelf als je in dezelfde situatie zit als ik, dat je jezelf te kort doet?
Hoi Maris,
Ik heb gewoon een 40 uur contract, maar werk zelden 40 uur, zeker niet in deze coronatijd. De 50+ wordt vaak gehaald de laatste tijd. Dit zijn uren die ik nergens terug krijg of uitbetaald krijg.
Daar staat tegenover dat in rustigere periodes ik ook wel eens ervoor kan kiezen om eerder te stoppen en niemand daarover klaagt of wat van zegt.
Dit concept is iets wat ik erg belangrijk vind in werk, aantal uren werk zegt niet zoveel, het gaat om productiviteit in onze bedrijfstak en niet om contracturen, soms is het in je voordeel soms in je nadeel.
Dit gaat natuurlijk niet op voor jou soort werk, waardoor het ook lastig te vergelijken is voor vrije tijd.
In principe heb ik namelijk recht op 28 vakantiedagen + 2 verplichte dagen waar ik vrij mee kan nemen. Voor mij is dit meer dan voldoende en hou dan ook elk jaar dagen over.
Vanaf volgende maand ga ik echter gebruik maken van ouderschapsverlof waardoor ik terug ga naar 32 uur werken (maar met behoud van 40 uurig contract). Daarmee moet ik ook vakantiedagen gaan inleveren, maar dat compenseert weer voor de dag minder dat ik ga werken. (Of althans dat is het idee…. Realiteit zal zijn dat ik toch nog wel stiekem wat zal werken als de kleine aan het slapen is 😉 )
Ja idd 2 heel verschillende situaties. Wel leuk om te weten hoe dat bij jou werkt. Dat zou voor mij niks zijn. Maar hopelijk heb jij het er naar je zin!
Ah ja ik snap de constructie idd vh ouderschapsverlof. Lekker dat je dat volgende maand gaat doen. Ideaal dat je je salaris behoud. Geniet ervan!
Nou. Salaris ga ik ook 20% op achteruit hoor. Immers ik werk ook 20% minder. Enige wat blijft is je contract die 40 uur telt (invloed op bonus/leasevergoeding etc)
Wat het maar zo een feest dat ik ook geld krijg voor quality time voor mijn kind! Dan zou iedereen wel kinderen willen.
Nou nee, dan zou ik nog steeds geen kinderen willen 😉 Mij te druk.
Tja ik weet natuurlijk niet wat voor werk je doet. Dus ook niks over jouw bonusregelingen. Jij schreef dat je 40 uur werkt en tijdelijk 32 uur gaat werken maar wel 40 uur betaald blijft krijgen. Dan ga ik er vanuit dat je hetzelfde salaris houdt. Toch jammer dat dat in jouw branche dan niet zo is. Maar je krijgt er vast mooie herinneringen voor terug!
Wij hebben een jaaruren systematiek, mijn contract is voor 28 uur. Maal het aantal weken dat je moet werken in een kalender jaar. Extra werken mag, deze uren spaar je en kun je opnemen wanneer het werk het toelaat of wanneer je het nodig hebt, bijv. Voor het bijwonen van een activiteit van de kinderen op school. Wij hebben het wettelijk aantal vakantiedagen, niets meer. Daarvan kan ik 3 weken zomervakantie nemen en 1 week rondom kerst. Dat is weinig en daarom werk ik elke week extra uren om te sparen.
Soms vind ik het lastig om een vrije dag te nemen, heb dan wel het idee dat het nuttig moet worden besteed, omdat ik aan het eind niet te weinig over wil hebben.
Ik vergat nog te zeggen dat ik elke maand hetzelfde salaris heb, of ik nou vrij neem of niet.
Fijn dat je gewoon elke maand hetzelfde salaris hebt ongeacht of je vrij bent! Lijkt me heerlijk!
Bij ons kun je kiezen wat je met je overuren wilt; laten uitbetalen of opsparen als vrije uren. Maar omdat de meeste mensen part time werken laten ze het uitbetalen. Standaard wordt het uitbetaald, wil je anders, dan kun je het laten omzetten via de leidinggevende.
Wij krijgen standaard 4x je contracturen aan vrije tijd per jaar, wat dus gelijk staat aan 4 weken. Plus als je overwerkt komt daar ook nog iets extra’s bij dat wordt per maand bijgeschreven en kan ik zien in de app. Is handig voor af en toe een losse dag vrij nemen.
Ik snap je punt idd, ik ben dus niet de enige. Hier is het ook goed rekenen ‘als ik dan ook vrij neem hoeveel uren moet ik dan over houden voor mijn vakantie’ (bijvoorbeeld). Normaal geef je je vakantie op via de app bij ons en als het goedgekeurd is dan schrijven ze die vrije uren meteen af van je vakantieuren. Maar je kunt niet langer dan 20 dagen vrij vragen in de app. En ik ben 4 weken vrij rond mijn vakantie, dus moet ik het nu zelf uitrekenen. Tegen die tijd zet de leidinggevende het in het systeem want die kan het wel invoeren.
Als zzp’er krijg ik alleen betaald voor de uren die ik werk. Dus als ik eens een dagje vrij heb krijg ik niets betaald, een week vakantie: ook niets betaald, 4 weken zomervakantie: geen inkomen. Als het druk is met opdrachten heb ik een fijn inkomen, maar geen tijd om vrije dagen op te nemen.
Als het rustig is met opdrachten heb ik geen/weinig inkomen, maar heel veel vrije tijd.
Daar heb ik mee moeten leren omgaan en iedere keer is het weer spannend in een rustige tijd: kan ik nog even wat dagen vrij nemen of moet ik toch die opdracht aannemen omdat er straks misschien geen werk weer. En als ik wel een beetje klaar ben met niet werken en er komt nog niets voorbij dan is het soms ook balen.
Tja het hoort erbij, ik ben hier blijer mee dan het gegoogel met de vrije dagen als je in loondienst bent…
Wat heerlijk dat je 4 dagen op contractbasis kunt werken en dan nog een extra dag kunt overwerken om extra geld te verdienen. Dit hoef je natuurlijk niet te doen. Ik zou in jouw geval gaan omdenken: wil ik een dag extra werken voor het extra inkomen of werk ik deze periode 4 dagen. Dan voelt die 5e dag als extra en hoef je je niet schuldig te voelen als je vrij neemt…
Ja als zzp’er werken dat soort dingen weer heel anders. Hoe doe jij dat dan met salaris? Keer je jezelf wel maandelijks een vast bedrag uit? Of een bepaald aantal procent van wat je die maand ervoor verdiende? Want als je jezelf wel een vast bedrag uitkeert merk je er in financieel opzicht ook niet veel van. Behalve dat je op dat moment niet werkt aan opdrachten. Maar als het goed loopt en je kunt jezelf een heel jaar door maandelijks hetzelfde bedrag uitkeren dan ga je er ook niet op achteruit.
Maar ik ken het dat het altijd spannend is wanneer je weer nieuw werk krijgt. Ik heb een tante die ook zzp’er is, dus heb daar veel verhalen over gehoord. Fijn dat je hier blijer mee bent! Je hebt wel heerlijk de vrijheid om je werkuren in te delen hoe jij dat wilt. Ook prettig!
Ik haal iedere maand hetzelfde bedrag van de zakelijke rekening voor het betalen van de vaste lasten en om van te leven. De rest gaat op aan zakelijke kosten, pensioen etc. en wat over blijft blijft staan als buffer voor mindere maanden. Feitelijk merk ik er privé dus niets van of ik veel of minder werk, maar zakelijk wel.
Kijk dat was waar mijn vraag ook eigenlijk op doelde. Of je er privé op achteruit gaat of niet. Fijn om te lezen dat dat dus idd niet zo is. Zakelijk gezien, ja logisch. Dat zal denk ik voor een werkgever ook wel gelden. Als ik vrij ben moeten andere mensen het werk dat ik normaal doe doen, dus zullen zij langer werken dan wanneer ik er wel geweest was. Dat kost de werkgever geld. In mijn geval 😉 Je hebt natuurlijk ook gewoon zat banen waar je gewoon je werktijden werkt en wat niet gedaan is blijft liggen tot de volgende dag, dus dan zal het wellicht weer anders zijn.
Ik werk 22,5 uur en krijg dat ook uitbetaald. Wanneer ik iets langer werk, dan bouw ik dat als adv uren op die ik dan later weer opneem als ik eerder wegga of een dag vrij neem. Ik neem bijna geen vrij. Dan moet er een reden zijn ( kind naar de ortho oid ). Heb altijd wel 3 weken zomervakantie en heel soms de herfst- of voorjaarsvakantie als we dan ook weggaan. Tussen kerst en oud en nieuw zijn we altijd vrij ( dit kost ons dan wel eigen verlofuren).
Fijn dat je altijd je 22,5 uur uitbetaald krijgt! Ik vind het altijd zo’n raar systeem dat je dan verplicht vrij bent en het je ook nog je eigen uren kost. Mijn moeder heeft dat ook weleens, b.v. de dag na hemelvaart op een vrijdag waren ze dicht. Dat noemen ze daar dan een brugdag. Of krijg je die uren extra er van tevoren bovenop bij je gewone vakantie uren begin van het nieuwe jaar? Ik vind het wettelijk zo raar dat je iemand verplicht vakantie-uren op bepaalde dagen kunt laten opnemen. Dat moet toch niet mogen (zou ik dan denken).
Ik werk in de gehandicaptenzorg en wij werken met een jaarurensysteem. In de zomer (juni tm september) werken we allemaal standaard extra, dus bijna niemand heeft minuren. En als er gaten zijn in het rooster, komt iedereen wel een paar keer terug. Ik heb een contract van 20uur, dat komt neer op 2dagen doordeweeks werken en om het weekend werken. In de vakantieweken dat mijn kids bij hun vader zijn, werk ik vaak wat extra. Ik ben in principe vrij op de dagen dat ik mijn 2 kinderen heb. Als ik vrij ben, heb ik tijd voor mijn kids, ik kan sporten, ik kan lezen, ik kan gewoon mijn ding doen. De afgelopen weken vond ik ook heerlijk met de kids. Ik ben zelfs een post-hbo-thuisstudie begonnen. Ik heb 4 weken aan vakantie, maar we krijgen ook elk jaar 1.5/2weken Persoonlijk Budget Levensfase uren (PBL) die we 5jr kunnen laten staan als we ze niet meteen opnemen. Ik neem daar vaak een extra weekje van vrij. Ik neem vaak in de meivakantie 1 week, 3 weken zomervakantie en de herfstvakantie vrij. En evt een weekje kerstvakantie als dat mogelijk is op het werk. Gewoon tussendoor vrij nemen, is in mijn geval niet echt nodig aangezien ik parttime werk. Af en toe gebeurt het wel dat ik vrij geroosterd wordt.
Aha! Fijn dat je zoveel bij je kids kunt zijn, zo krijg je lekker veel mee van ze. En fijn ook om voldoende tijd voor jezelf te hebben, mooie verdeling van werk en privé!
[…] Leestip: Hoe vaak neem jij vrij? […]
[…] Leestip: Hoe vaak neem jij vrij? […]