Hoeveel geld heb je nodig als je uit huis gaat?

17 mei 2018 6 Door Marìs

Hoeveel geld heb je nodig als je uit huis gaat? Vorige week schreef ik over hoe je stress kunt verminderen. Deze week over hoeveel geld je nodig hebt als je uit huis gaat en voor het eerst op jezelf gaat wonen.

Hoeveel geld heb je nodig als je uit huis gaat?

Hoeveel geld heb je nodig als je uit huis gaat? Dat is wat veel mensen zich afvragen. Andere mensen denken er eigenlijk überhaupt niet over na en gaan gewoon. Sowieso vind ik dit zelf een lastig onderwerp want wat versta je onder ‘nodig hebben’. Daar denkt iedereen anders over.

Want de een is zielsgelukkig met spullen uit de kringloop, maar de ander wil direct zoveel mogelijk nieuw hebben. En dan heb je nog mensen die wel en niet voor hun uitzet gespaard hebben qua spullen. Maar als we nou de gemiddelde persoon nemen, die graag nieuwe spullen koopt, dan komen we er denk ik wel zo ongeveer uit.

Het Nibud

Volgens het Nibud heeft een persoon die uit huis gaat en Single is (en alleen gaat wonen) 7439 euro nodig. Voor 2 personen zou dit 8489 euro zijn. Dan wordt er gerekend op meubels, gordijnen en apparatuur die allemaal gekocht moet worden. Wellicht een nieuwe vloer in je woning.

Nu moet ik zeggen dat ik destijds maar rond de 1600 euro had en ook met mij is het goed gekomen. Dan moet ik er wel bij zeggen dat ik destijds ook veel gekregen heb. De vloer en een keukenblokje met fornuis incl oven en koel/vries combi zaten er al in en de afzuigkap hing er ook al. Ook lag er al een vloer door de hele woning die nieuw was en die ik gewoon kon laten liggen, ook omdat het gelukkig mijn smaak was.

Je krijgt altijd wel dingen

Gordijnen heb ik deels gekregen, de eettafel en stoelen heb ik gekregen van mijn tante. Een tv meubel kocht ik destijds zo’n kleine slappe van de Ikea voor 10 euro. Het enige wat ik nieuw kocht was een vaatwasser, een 2e keukenblok omdat die ene wel héél klein was (welgeteld 3 kastjes). En verder kocht ik een bank en nog 2 bijzettafeltjes van Ikea die ik tegen elkaar aan schoof als Salontafel. Van mijn oma kreeg ik 2 fauteuils die ik zelf mocht uitzoeken in de winkel.

Pas later kocht ik echt een salontafel en een dressoir en tv meubel. Dus het bedrag wat door het Nibud genoemd wordt vind ik zelf wel erg hoog. Daar zou ik zeker geld aan over gehouden hebben. Daar tegenover staat dat mijn budget wel echt véél te laag was. Want servies heb ik allemaal nog gekregen en ik kreeg van mijn moeder haar oude pannen. Want mijn budget was op. Letterlijk op. En daar had ik dus wel echt goed te kort aan.

Budget, mijn advies

Mijn eigen streven is altijd geweest om 3000 euro te hebben als ik uit huis zou gaan. Maar soms moet je kansen grijpen die onverwachts voorbij komen. En dus ging ik uit huis voordat ik die 3000 euro had omdat ik kon gaan wonen waar ik heel graag wilde wonen.

3000 euro zou denk ik ook nog een beetje krap geweest zijn, maar als je tussen de 3500 en 5500 hebt kom je wel echt een heel eind! En wellicht hou je daar nog aan over. Je hoeft natuurlijk niet direct helemaal compleet te zijn. En je moet uitzoeken wat je smaak is, dus wellicht ben je je eerste meubels na 1 jaar alweer zat.

Hoeveel geld had jij toen je uit huis ging? En heb jij destijds veel gekregen of ook eerst veel goedkope dingen gekocht en later pas uitgezocht wat je echt graag wilde hebben?