Hogere hypotheek mogelijk voor 2 verdieners?

Hogere hypotheek mogelijk voor 2 verdieners?

29 juli 2020 1 Door Marìs

Hogere hypotheek mogelijk voor 2 verdieners? Er is een wetsvoorstel ingediend waardoor het straks wellicht mogelijk is om als 2 verdiener-zijnde een hogere hypotheek te krijgen dan je nu kunt krijgen.

Hogere hypotheek mogelijk voor 2 verdieners

Hogere hypotheek mogelijk voor 2 verdieners?

Hogere hypotheek mogelijk voor 2 verdieners? Recent heeft de minister van financiën Wopke Hoekstra een voorstel tot wetswijziging ingediend voor hypotheken. In het voorstel staat dat het partnerinkomen (laagste inkomen) voor 90% meegeteld wordt, in plaats van de huidige 80 procent.

Leestip: Wat overwerken mij in 6 maanden opleverde!

Het is nog niet bekend wanneer we hier meer over zullen horen. Maar ik ben heel benieuwd of dit wetsvoorstel (de wijziging ervan) aangenomen wordt of niet. Zelf ben ik er nog niet over uit of ik het nou een goed voorstel vind of niet.

Je kunt natuurlijk als partners sowieso al een hogere hypotheek krijgen, maar er is ook weer kans dat 1 van de inkomens wegvallen. Dan hou je als nog maar 1 inkomen over. En hierdoor worden de woonlasten voor die ene persoon die nog wel werk heeft bijna verdubbeld. Of stel de partners gaan uit elkaar, zullen ze ook eerder moeten verhuizen (beiden).

Alleenverdieners?

En je hoort niks over een hypotheek voor alleenstaanden of alleenverdieners. Terwijl zij het juist het moeilijkste hebben om een huis te (kunnen) kopen. Ik vind dan zelf dat daar als eerste iets aan gedaan moet worden. Door bijvoorbeeld een soort starterslening voor alleenstaanden in het leven te roepen. En dan niet voor partners, want die kunnen al veel gemakkelijker kopen. Zo trek je het een klein beetje recht dat stellen wel een huis kunnen kopen en alleenstaanden niet omdat ze nét te weinig verdienen volgens de berekeningen van de hypotheekverstrekkers.

Want door dit nieuwe wetsvoorstel ontstaat er een nóg grotere kloof tussen tweeverdieners en alleenstaanden. Zelf val ik onder de laatste groep, daarom vind ik dat deze groep wel eens wat meer geholpen mogen worden. Ik hoor namelijk genoeg verhalen van mensen die alleenverdieners zijn en graag een huis willen kopen, maar dat nu nét niet kunnen.

Aan de andere kant krijg je hierdoor wellicht wel een betere doorstroming van mensen met huizen. Dat huurders eerder doorstromen naar koophuizen. Als ze tweeverdiener zijn.

Wat vinden jullie van het voorstel tot wetswijziging die is ingediend? Het partnerinkomen voor 90% meetellen in plaats van 80%?

Hogere hypotheek mogelijk voor 2 verdieners