Huizen energieneutraal in 2050

10 april 2019 6 Door Marìs

Huizen energieneutraal in 2050. Alle huizen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Of dit gaat lukken? We zullen zien! Maar dat is in elk geval wel het streven.

Huizen energieneutraal in 2050

Huizen energieneutraal in 2050. Alle huizen moeten in 2050 energieneutraal zijn. Dat is tenminste het streven. Of dat helemaal overal gaat lukken weet ik niet, dat zullen we tegen die tijd wel zien, dat is ten slotte pas over 31 jaar. Wel vind ik het voor mezelf prettig om op een rijtje te hebben wat er dan aan huizen moet gebeuren om ze energieneutraal te krijgen. Er staan er genoeg in ons land die bij lange na niet energieneutraal zijn.

Leestip: Extra inkomsten maart 2019!

Een ding wat je kunt doen is natuurlijk je woning zo goed mogelijk isoleren. Dat is denk ik wel stap 1. Er zijn diverse vormen van isolatie mogelijk. Denk aan; vloerisolatie, muurisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Daarnaast helpen kunststof kozijnen met dubbel glas erin ook goed mee. Ook in glas heb je weer diverse gradaties. Zo heb je HR ++ of bijvoorbeeld tripple glas.

Best een beetje een warboel als je er geen verstand van hebt! Maar ik denk dan altijd; hoe meer hoe beter. Wanneer je alle vormen van isolatie hebt, kunststof kozijnen met het meest dichte glas dan ben je al aardig goed op weg.

Wanneer je dan ook zelf nog je eigen stroom kan opwekken, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen dan gaat het helemaal de goede kant op. Ook kun je ervoor zorgen dat jouw huis geen gas nodig heeft. Ook dat is alweer een goede stap in de richting.

Uiteindelijk helpen al deze dingen namelijk mee aan het krijgen van een energieneutraal huis. Dit hoef je natuurlijk niet allemaal in 1x toe te passen, dit zou denk ik voor velen onbetaalbaar zijn. Maar stukje bij beetje moet dit toch zeker wel mogelijk zijn. Zeker als er voor sommige dingen ook regelingen zijn als subsidies of dat je de btw terug krijgt wanneer je dit aanlegt. Zo krijg je voor het aanleggen van zonnepanelen je btw terug. Ideaal!

Per klus die je laat uitvoeren, of wilt laten uitvoeren is het dus zeker even de moeite waard om na te gaan of hier een subsidieregeling voor loopt! Zo laat je geen geld liggen.

Leestip: Klushuis, wat moet er gebeuren?

Hoe ver zijn jullie met je huis energieneutraal maken? Ben je hier al mee bezig? Of totaal niet?