Hypotheek aangevraagd

19 mei 2019 5 Door Marìs

Hypotheek aangevraagd. Vorige week werd de hypotheek voor mijn nieuwe huis aangevraagd. Destijds zeiden mijn moeder en ik beiden; we blijven, nu zijn we toch weg!

Hypotheek aangevraagd

Hypotheek aangevraagd. Destijds waren wij van plan om bij de ING te blijven met de hypotheek. Want in principe waren we gewoon tevreden. Uiteindelijk zaten we toch via onze makelaar aan tafel (geheel vrijblijvend) met een financieel adviseur waarbij we al meteen een heel goed gevoel hadden. Dus die ging voor ons aan de slag.

Dit stukje deden wij samen aangezien mijn moeder de hypotheek regelt voor mijn huis. Die staat op haar naam. Even kort door de bocht gezegd. Voor uitgebreide uitleg lees de leestip onder deze alinea waarom we dit zo doen.
Wel doen wij alles in overleg, want ooit ga ik het natuurlijk overnemen. Zodra dit financieel mogelijk is. Beiden hadden wij het plan om bij ING te blijven, uiteindelijk na wat rondkijken bleek dat dit per maand 20 euro meer zou gaan kosten dan waar we nu uitgekomen zijn.

Leestip: Waarom wij extra aflossen!

Aangezien mijn moeder binnen 10 jaar met pensioen gaat, kijken ze ook al naar het bedrag wat zij dan kan lenen. Daardoor is een hypotheek van 190.000 euro nu niet mogelijk, maar maximaal 160.000 euro. Wel zit er dan nog een stukje in van 7850 euro die versneld afgelost moet worden binnen 6 jaar en 2 maanden.
Bij ING was dit een bedrag van rond de 10.000 euro en daar zaten dús hogere maandlasten aan vast van zo’n 20 euro meer per maand. Uiteindelijk kwamen wij uit bij Nationale Nederlanden. De maandlast voor het nieuwe huis wordt dan straks rond de 760 euro bruto. Voor de eerste 6 jaar en 2 maanden. Daarna zakt hij naar rond de 649 euro bruto.

Ik kan straks gewoon weer extra gaan aflossen. Vanaf een minimumbedrag van 250 euro per extra aflossing. Dus dat is prima te doen. De rente hebben ik voor 20 jaar vast gezet (behalve dat stukje wat versneld afgelost moet worden, die staat natuurlijk gewoon 6 jaar vast). De rente die 20 jaar vast staat, staat op 2,27 procent. Dit is allemaal met NHG.
Voor het stukje wat versneld afgelost moet worden staat de rente 6 jaar vast op 1,64 procent.

Tevens kwamen wij uit bij Nationale Nederlanden omdat de huidige woning pas definitief verkocht is op het moment dat de sleuteloverdracht voor mijn nieuwe woning al plaatsgevonden heeft. Daarom had ik een hypotheek verstrekker nodig die gewoon met 100% van de opbrengst rekent bij voorlopige verkoop van het huidige appartement. Die data lopen namelijk net een weekje scheef. En op deze manier komt de sleuteloverdracht van mijn nieuwe huis niet in gevaar. Wel zo prettig!

Leestip: Zo krijg ik mijn vaste lasten omlaag!

Voor nu ben ik heel blij dat het zo geregeld is! Maar wat een ingewikkeld gedoe als je een hypotheek wilt krijgen terwijl je binnen nu en 10 jaar met pensioen gaat. Daar had ik geen idee van. Maar ergens op zich logisch, want het inkomen daalt op dat moment natuurlijk.

Wanneer alle klussen aan de nieuwe woning afgerond zijn, ga ik mijn moeder weer net zoals ik bij deze woning eerst deed een bedrag per maand betalen wat we dan extra aflossen eens in de zoveel tijd. Tevens zet mijn moeder het geld van belastingteruggave ook weg als extra aflossing. Dat is ten slotte toch al geld wat betaald is en wat niet meer in haar bezit was. Zo gaat het nét even iets sneller. Wanneer wij beginnen met extra aflossen op mijn nieuwe huis willen we ook gebruik gaan maken van het sneeuwbaleffect. Zo worden de aflossingen uiteindelijk steeds een beetje groter.

Ik ben heel dankbaar dat het op deze manier geregeld kan worden. Zo kom ik tenminste goed terecht, ondanks dat ik niet helemaal gezond ben en daar dus zelf niet voor kan zorgen. Dit is voor mij (en mijn familie) een hele geruststelling. Aangezien huren alleen maar duurder wordt en op een gegeven moment gewoon niet meer te betalen is. Plus je bouwt dan helemaal niks op. Je betaald dan voor een huis wat nooit van jou wordt. Zonde van het geld! Wij gaan gewoon de hypotheek lekker omlaag brengen tot een mooi laag bedrag per maand! Maar eerst verbouwen en ervoor zorgen dat het huis helemaal af komt.

Leestip: Sneeuwbaleffect helpt je veel aflossen op je hypotheek!

Ik heb er onwijs veel zin in om in mijn nieuwe huis te gaan wonen! Over 6 weken ben ik gewoon al verhuisd, zo gek om te beseffen! Dus ik tel af, in die 6 weken gaat er nog zoveel gebeuren in huis dat is bijna niet te beseffen.

Als jullie een klushuis hadden, kon jij dan beseffen dat je huis en heel snel zo anders uit kon gaan zien?