Ik ga zelf kweken

Ik ga zelf kweken

30 april 2021 8 Door Marìs

Vandaag vertel ik jullie naar aanleiding van mijn palmboom zaden; Ik ga zelf kweken! In totaal heb ik nu 3 verschillende soorten zaden, want ik kreeg 1 soort er gratis bij.

Ik ga zelf kweken

Ik ga zelf kweken

Ik ga zelf kweken, palmbomen wel te verstaan! In mijn vakantie van 2018 kocht ik al zaadjes voor de Canarische palm, of terwijl de; Phoenix Canariensis. Deze zocht ik onlangs weer op, want ik wil nu wel eens weten of deze zaadjes het gaan doen. En aangezien de tuin dit najaar in orde wordt gemaakt, vond ik nu wel een goed moment.

Leestip: Tussendoel voor de buffer is behaald!

Onlangs kocht ik ook zaden van de Jubaea Chilensis, de meest winterharde vederpalm die er is. Want ja dit is ten slotte Nederland. In Frankrijk heeft deze soort -17 graden overleefd, dus in Nederland moeten we er ook een heel eind mee kunnen komen!

Toen ik de bestelling deed van de zaden en de zaaigrond en palmen potgrond plus palm potten, kreeg ik gratis zaadjes erbij. Van de Butia Catarinensis, ook weer een palmsoort met vederbladeren. Heel fijn, want dat zijn de palmsoorten die ik het mooiste vind. Ik kan nu dus 3 soorten palmbomen gaan kweken. En dan maar eens kijken welke soort het eerste opkomt. Palmbomen worden meer winterhard naar mate ze ouder worden. Bij een palmboom kun je niet zien hoe oud hij is, daarom heb ik er een sticker op gedaan met de soort én de datum waarop het zaadje geplant is. Zo weet ik altijd hoe oud hij is.

Eerst

Om te beginnen moest ik de zaden minimaal 48 uur laten weken, het liefst 2 tot 3 dagen. Het liefst ook nog in constant warm water van 30 graden. En om de halve dag het water verschonen zodat zich geen schimmel kan gaan vormen. Uhm ja, die temperatuur gaat dus niet als simpele particulier. Ik heb daarom regelmatig het water ververst zodat het weer warm was. Een hele klus, maar het is gelukt.

Bij de Phoenix Canariensis zag je echt dat het naadje in de 2 zaadjes die ik had een stukje meer open zijn gaan staan. Daarom heb ik gisteren 1 zaadje geplant, en de andere plant ik vanavond. Dan wil ik zien wat voor verschil het maakt als ik de zaden plant nadat ze 48 uur geweekt hebben, of nadat ze 3 dagen geweekt hebben. Daarom heb ik gisteren van alle soorten 1 zaadje geplant. Vandaag de rest. Ik had 7 potten besteld in totaal, dus vandaag plant ik nog 4 zaadjes.

Binnen 2 weken tot 6 maanden is het de bedoeling dat ze zullen gaan groeien. Een palmboom groeit zo’n 10 a 15 centimeter per jaar, dus heel hard zal het niet gaan. Maar ik zou het erg leuk vinden als ik uiteindelijk nog meer zelfgekweekte palmbomen in mijn tuin kan hebben (naast de ene grote die ik ga kopen). Ik kweek normaal nooit iets, ook geen tijd voor gehad. 1x kocht ik een aardbeienplantje, maar die kreeg luizen, dus heb ik nooit meer iets levends in huis gehad. Ik heb verder niet zoveel met planten. Maar natuurlijk wel met palmbomen, dus dit vind ik wel een leuke uitdaging! Daar wil ik best wat tijd in steken om te kijken wat het gaat worden.

Leestip: Dit kost een (nieuwe) tuin aanleggen!

Heb jij wel eens zelf iets gekweekt? Of doe je dat momenteel? Vertel over jouw kweek-ervaringen! 

Ik ga zelf kweken