Ik tel weer mee

Ik tel weer mee

26 april 2023 2 Door Marìs

Vandaag vertel ik jullie waarom ik het gevoel heb; ik tel weer mee! Een aantal jaar geleden begon ik met beleggen. Gewoon met geld dat ik langere tijd kon missen. Dat geld beschouw ik dan ook gewoon als; niet aanwezig. Maar toen werd er moeilijk gedaan…

Ik tel weer mee

Ik tel weer mee

En nu kan ik zeggen; ik tel weer mee! Want inmiddels ben ik opnieuw begonnen met beleggen. Ik leg nog even kort uit waarom ik destijds ‘hals over kop’ gestopt ben met beleggen. Destijds wilde ik heel graag officieel mijn moeders achternaam aannemen, dus dat heb ik gedaan. Daar gaat een heel proces vol wachten, geld betalen en stress aan vooraf. Dus ik was blij toen dat eindelijk achter de rug was! Daarna moet je overal je naam laten omzetten. Overal ging dat vrij gemakkelijk behalve bij het belegginsplatform, zij deden erg moeilijk en na maanden was mijn naam nog steeds niet omgezet. Inmiddels was ik zó geïrriteerd dat ik spontaan besloot om al mijn geld op te nemen (met 200 euro winst). En de rekening te laten sluiten.

Leestip: Online extra geld verdienen!

Ook dat duurde nog een aantal maanden voordat ze dat officieel gesloten hadden, maar daar had ik geen omkijken meer naar. Dat geld heb ik toen gewoon op diverse spaarrekeningen gezet. Met als doel; laat er maar even wat tijd overheen gaan, want ik ben nu boos, dus ga niet direct een nieuwe rekening openen. Ik was er gewoon even klaar mee.

Daar heb ik een hele tijd overheen laten gaan en begin dit jaar opende ik dan eindelijk een nieuwe beleggingsrekening. Ik dacht; mocht er weer een crisis komen, dan ben ik er op tijd bij. En zo kan ik nu alvast de ETF’s die ik weer wil aankopen in de gaten houden. Wat doen de koersen? Dat vind ik gewoon leuk om te zien. En omdat ik weer een beleggingsrekening geopend had, ging het natuurlijk weer kriebelen. Ik had al een mooi financieel plan gemaakt voor de aankomende 2 jaar (of anderhalf inmiddels nog), waarin ik ook opgenomen had; 2000 euro inleggen om weer te beginnen met beleggen. Destijds haalde ik er ongeveer 1600 euro uit, daarom wilde ik nu met minimaal 2000 weer starten.

Afgelopen week kreeg ik ineens een email van het platform dat ze binnenkort per transactie 1 euro gaan rekenen. In eerste instantie was mijn plan; verdeeld over diverse maanden allemaal VWRL ETF’s kopen, van die 2000 euro. Met het idee; ongeveer 3 per maand. Maar omdat ik helemaal geen zin heb om veel transactiekosten te gaan betalen, ga ik het nu anders doen.

Ik besloot om direct alvast 500 euro in te leggen en meteen 5x VWRL te kopen. Toen ik dat gedaan had, was dat zo’n heerlijk gevoel! Ik doe weer mee! Zo’n gevoel. Want ik wil natuurlijk heel graag mijn passieve inkomsten verhogen. Ook wil ik graag financieel onafhankelijk worden, en omdat ik nu weer ben begonnen met beleggen, wordt deze kans weer een stukje groter! Omdat ik nu weer ETF’s bezit, zal ik nu ook weer dividend gaan ontvangen. Per 15 mei gaan de nieuwe voorwaarden van de transactiekosten in, dus voor die tijd wil ik nog een keer 500 euro inleggen om er 5 te kopen. Zo heb ik vergeleken met mijn oude plan al 3 euro (3x 3 ETF’s kopen) bespaard. Waarschijnlijk zal ik nu ook niet meer maandelijks ETF’s gaan aankopen, maar bijvoorbeeld om de maand. Zo bespaar ik al 6 euro per jaar aan transactiekosten.

Wat betreft de overige 10 VWRL’s aankopen, want ik wil starten met 20x VWRL, ga ik die ook per 5 aanschaffen. Zo hebben 20x VWRL ETF’s mij uiteindelijk dan maar 2 euro gekost. En dat is een bedrag dat prima te doen is.

Ik tel weer mee

Zo startte ik dus in april 2023 eindelijk weer met beleggen. Ik kocht 5x VWRL voor 97,43 euro per stuk. Dat kostte mij in totaal 487,15 euro. De eerste dag eindigde ik al meteen op 50 cent in de plus, dus dat was een lekker begin. Dit kan natuurlijk zo weer veranderen, maar het geeft gewoon een lekker gevoel om zo te beginnen. Soms wordt je aangestuurd om dingen te doen door gebeurtenissen en weet je gewoon dat het voor jou het juiste moment is om te handelen. Zo wist ik dat ik gewoon nú weer moest instappen. De markt is toch niet te timen, dus wanneer je instapt maakt wat dat betreft niet veel uit. Maar hoe vroeger je begint hoe beter. Des te langer kan je portefeuille groeien.

Hoe nu verder?

Voor 15 mei koop ik dus nogmaals 5x VWRL ETF’s aan, zodat ik er in totaal op dat moment 10 bezit. Daarna ga ik weer verder met het volgen van mijn oude spaarschema, totdat ik op het punt kom waarop ik weer zou starten met beleggen. Dan leg ik 2 maanden lang 500 euro in op mijn account. De eerste maand koop ik dan weer 5x VWRL en de maand daarop ook weer. Dan ben ik op het punt aangekomen dat ik 20x VWRL bezit. Hoe ik dan verder ga daar ga ik pas op dat moment naar kijken.

Leestip: Eilandtips gevraagd!

Wat ik sowieso wil gaan bijhouden is hoeveel dividend dat mij oplevert in een jaar tijd. Maar dat bekijk ik wel echt per kalenderjaar. Dus als ik alles aangekocht heb; hoeveel dividend levert mij dat dan op in 2023. Dat ik wel niet echt een compleet jaar, maar daar ben ik wel erg benieuwd naar. Dat wil ik voor mezelf gaan bijhouden per jaar. Ik weet nog dat ik vorige keer per kwartaal iets ontving. Voorlopig hou ik dat geld in elk geval even apart.

Als ik weet hoeveel het is eind 2023, dan beslis ik wat ik hiermee ga doen. Of ik gebruik het als inkomsten. Of het is zo’n leuk bedrag dat ik er de nieuwe aankopen van kan doen. Hoe dan ook wil ik uiteindelijk als ik mijn spaarrekeningen weer aangevuld heb starten met 50 euro per maand inleggen. Dan hoef ik niet maandelijks iets te kopen, maar staat het een maandje in mijn vrije ruimte. Prima. Ik ga me namelijk wel houden aan om de maand iets kopen, want die transactiekosten zijn anders gewoon zonde.

Beleggen en investeren doe ik puur op gevoel. Ik geef geen financieel advies en luister ook niet naar advies 😉 Ik doe puur wat voor mij op dat moment goed voelt, waarbij ik vooral naar mijn gevoel luister. Naast mijn verstand gebruiken uiteraard. Dat bleek in het verleden altijd een goede combinatie, dus dat is het nu nog steeds. Ik weet heel goed wat ik in mijn leven op dat moment wel en beter niet kan doen. Vooral omdat ik een goed financieel overzicht voor mezelf heb. Ik heb daarom ook alle vertrouwen in mijn eigen handelen.

Waar haalde ik die 500 euro ineens vandaan?

Zoals ik eerder in dit artikel al vertelde, had ik een spaarschema gemaakt voor 2023 en 2024. Hierin heb ik wat geschoven. Dat wil zeggen; ik heb nu wat geld van mijn vakantierekening afgehaald, omdat het beleggen nu nog niet in dat schema stond. Maar omdat de omstandigheden ernaar vroegen om nú te starten om wat transactiekosten te voorkomen, ben ik toch gestart. Zo kan ik mijn ETF’s iets meer gespreid aankopen.

Dat geld van de vakantierekening had ik toch nog niet nodig, dus daarom was dat geen enkel probleem om het zo aan te pakken. Hoewel het wellicht een beetje impulsief of warrig klinkt, was dit voor mij de enige juiste keuze op dit moment. Dit soort acties van mij worden uiteindelijk altijd beloond. Ik weet wanneer ik kansen moet pakken die zich voordoen. Je kunt dit ook alleen maar zo doen, wanneer je een goed financieel overzicht hebt.

Zo’n spaarschema die ik maakte voor 2 jaar lang is voor mij weer een heel nieuwe manier van sparen. Daarom maakt het dat ook extra leuk. Zo heb ik in dat schema bijvoorbeeld geen rekening gehouden met extra geld dat ik zou kunnen ontvangen, zoals verjaardagsgeld of geld van volle AH spaarboekjes. Of noem maar op. Het geeft een stukje rust om al ver vooraf te weten wat je kunt bereiken. En het is fijn om indien nodig nog te kunnen schuiven in je planning, zoals nu.

In de toekomst blijf ik natuurlijk niet alleen maar VWRL aankopen, maar ik heb ook alweer wat andere ETF’s tussen mijn favorieten gezet. Zoals TDIV, (VanEck Morningstar developed markets dividend leaders) en IDVY (iShares euro dividend UCITS). En ook een ROBO (L&G Robo GI robotics and Automation UCITS). Wellicht zegt het je niks, maar dit zijn ETF’s die bij beleggingsplatform ‘DeGiro’ te koop zijn. Dit vind ik persoonlijk een fijn platform, begrijpelijk en overzichtelijk. Ik zal jullie weer regelmatig op de hoogte gaan houden van hoe het ervoor staat met beleggen!

Leestip: Dingen waar ik geen geld aan uitgeef!

Doe jij ook aan beleggen? Over welke ETF’s ben jij te spreken en waarom is dat zo? Welke ETF’s vind jij dat een lekker dividend opleveren? En ja je kunt ook kiezen voor iets anders wat meer dividend oplevert, maar ik voel me hier het lekkerst bij. 

Dit artikel bevat affiliate links. Indien je iets koopt via een link, krijg ik hier een vergoeding voor. Jij betaald gewoon de normale prijs. Mocht je iets kopen via een van mijn links; heel erg bedankt! Zo kan ik voor jullie blijven bloggen.

Ik tel weer mee