Inflatie en een recessie op komst

Inflatie en een recessie op komst

16 juni 2022 2 Door Marìs

Inflatie en een recessie op komst, er is van alles aan de hand in de wereld. Er heerst een enorme inflatie en ook wordt er voorspelt dat er begin volgend jaar een kort durende recessie aan zal komen.

Inflatie en een recessie op komst

Inflatie en een recessie op komst

Dat er iets heerst is duidelijk, er is inflatie en een recessie op komst. Tenminste dat wordt voorspeld door een van de grotere banken. Recent heeft de ECB besloten om de rente omhoog te doen, dit zal pas volgende maand ingaan, en we hebben er niet meteen profijt van. De ECB heeft besloten om de rente te verhogen van -0,50% naar -0,25% We krijgen dus niet meteen weer rente op ons spaargeld, maar het is een stap in de goede richting.

Leestip: Spijt van niet sparen!

Dit zorgt er namelijk voor dat het hebben van spaargeld (boven de ton) je weer minder geld gaat kosten. Als de rest van de grote banken tenminste volgen en hun rente op spaargeld ook verlagen. Zo willen ze de vraag naar dingen afremmen waardoor de prijzen uiteindelijk weer gaan zakken. In september komt er dan nog een tweede stap, dan wordt de rente wederom verlaagd, maar met hoeveel procent is nog niet bekend gemaakt.

Recessie?

Een van de grote banken heeft dus voorspeld dat er begin volgend jaar een kortdurende recessie aan zit te komen. Ik moet eerlijk zeggen; daar zit ik al een hele tijd op te wachten. Het is gewoon onvermijdelijk dat de economie weer een keer in elkaar stort. Dat gaat ten slotte al jaren zo. Door de inflatie is alles zo idioot duur geworden en dat moet een keer opgelost gaan worden. En wellicht is dat voor mij wel weer een mooi moment om dan opnieuw in te stappen in de belegginswereld. Maar voor dat het zover is, wil ik daar eerst een leuk bedrag voor sparen, zodat ik niet weer met praktisch niks hoef te beginnen. Als ik de eerste paar maanden grote bedragen kan inleggen, dan zit ik weer wat sneller op het oude niveau, in elk geval met het totaalbedrag in mijn portefeuille!

Nu ben ik wel benieuwd naar hoe jullie de inflatie van dit moment ervaren. Van welke prijsstijgingen merk jij het meeste en wat doe je daaraan? Zijn er dingen waar jij bijvoorbeeld nu op dit moment geen geld meer aan uitgeeft omdat het gewoon te duur geworden is? Of haal je minder luxe boodschappen? Of laat jij misschien de auto vaker staan, omdat de benzine zo duur geworden is? Of nog iets anders wat ik hier nog niet benoemd heb? Ik ben er heel benieuwd naar!

Alles is duurder

Zelf doe ik eigenlijk niet echt iets anders dan normaal. Mijn boodschappen budget heb ik opgehoogd, omdat ik anders gewoon niet meer uit kwam. Maar verder is er eigenlijk niks veranderd bij mij. Autorijden doe ik nu automatisch al minder omdat ik niet meer bij de post werk, dus hoef ik nóg minder te tanken dan voorheen. En voorheen hoefde dat al maar eens in de 5 a 6 weken. Dus daar bof ik mee. Door de inflatie zijn ook diverse uitgaven duurder geworden, zoals bijvoorbeeld de pakketten voor mijn blogs (en aangezien ik er 3 heb, tikt dat nogal aan). Maar dat heb ik er wel voor over. Ik stop daar natuurlijk niet ineens mee omdat het duurder geworden is.

Helaas is ook het internet weer 1,50 euro duurder geworden en ik verwacht dat binnen niet al te lange tijd mijn telefoon abonnement ook nog wel weer omhoog zal gaan. Want zij blijven daar ook nooit bij achter. Dat zijn altijd prijsstijgingen die ik wel jammer vind, want ik vind het al duur genoeg en ze verdienen zat. Maar goed, niemand wil natuurlijk winst mislopen door prijsstijgingen, dat snap ik ook wel.

Leestip: Extra goedkoop wonen!

Van welke prijsstijgingen heb jij het meeste last en hoe los je dat op?

Inflatie en een recessie op komst