Inflatie

Inflatie

10 april 2022 3 Door Marìs

De inflatie is enorm. Eind maart 2022 is bekend gemaakt dat de inflatie op 11,9% staat. Zo hoog heb ik het in mijn herinnering nog niet eerder meegemaakt.

Inflatie

Inflatie

De inflatie is naar een hoogtepunt gestegen, namelijk 11,9 procent, eind maart 2022. Sinds corona werden de dingen stukje bij beetje steeds een stuk duurder. Daarna deed de oorlog in Oekraïne er nog een schepje bovenop, met als resultaat dat de kosten voor levensonderhoud naar een idioot hoogtepunt gestegen zijn.

Leestip: De badkamer en wc kosten!

Waar je voor corona een stuk goedkoper allerlei klussen in en rondom je huis kon laten doen, of zelf doen wanneer je heel handig bent, is dat nu een heel stuk duurder geworden. Sinds corona zijn er natuurlijk al problemen met containers waardoor bepaalde materialen lastiger te krijgen zijn. Daarnaast speelt ook corona zelf een rol, omdat men in de fabrieken met strenge regels te maken kreeg over het aanwezig zijn. En dat soort dingen werkt helaas flink door in de prijzen. Ook de oorlog doet daar nog eens een extra schepje bovenop. En al is het misschien niet voor alles letterlijk zo, de prijzen worden gewoon opgehoogd. En flink ook.

Wanneer je zelf handig genoeg bent om allerlei verbouwklussen aan te pakken, zit je een stuk beter dan wanneer je dat niet kunt, zoals ik. Zelf ben ik nou eenmaal afhankelijk van vaklui. En ook die vaklui hebben hun prijskaartje flink laten stijgen, want ja, die willen er ook niet op achteruit gaan. Waar men zo’n 15 jaar geleden nog bijna moest smeken om een klus en moest stunten met prijzen vanwege de crisis, worden ze er nu mee doodgegooid. Uiteraard kiezen ze dan vaak voor klussen die hun het meeste oplevert. Want mensen willen nou eenmaal graag geld verdienen.

En wanneer je dan nog een hele lijst met verbouwklussen hebt, ontkom je niet aan hoge prijzen. Dat huis moet gewoon af. Ik ben inmiddels alweer 3 jaar verder en zou nu graag zien dat de klussen afgerond worden. Vandaar natuurlijk ook het recente ophogen van de hypotheek, zodat er budget vrij kwam. Want tegen de prijzen van nu kun je gewoon niet op sparen. Uiteraard valt er altijd nog wel weer iets te onderhandelen over de prijs, maar er zit ook niet heel veel rek meer in.

Inmiddels zijn de herstelwerkzaamheden van de badkamer afgerond en is ook de wc beneden eindelijk toonbaar geworden na 3 jaar! Dat is al zo fijn! Binnenkort start de klusser met vele klussen in en rond het huis om de afwerking ook echt netjes te maken (om het maar even kort samen te vatten). Zo krijgen de muren en plafonds eindelijk een likje verf (want nee, dat kan ik niet zelf met de klachten die mijn lichaam geeft), en ook komen er plinten door het hele huis, ook wel zo netjes. En nog veel meer dingen. Als deze klusronde dan eindelijk afgerond is, wat ergens in mei het geval is, dan kan ik kijken hoe het ervoor staat met het budget.

Helaas is ook het isolatiemateriaal wat voor diverse dingen gebruikt gaat worden alweer 15% in prijs gestegen. Komt voor mijn offerte neer op 500 euro. Het is niks als je naar het totaalbedrag kijkt, maar een groot bedrag op zich! Maar ik ga zeker niet inleveren op kwaliteit. Dan maar wat meer geld betalen. Kwaliteit staat voor mij altijd boven de prijs! Natuurlijk moet het ook niet overdreven worden, maar jullie snappen wel wat ik bedoel 😉

Leestip: Makkelijk online wat extra geld verdienen kan zo!

In hoeverre heb jij last van de inflatie-gevolgen? Heb jij ook al door dat zzp’ers en veel bedrijven hun prijzen flink omhoog gedaan hebben?

Inflatie