ING zegt nee tegen generatie hypotheek

ING zegt nee tegen generatie hypotheek. Vorige week konden jullie lezen hoe je 30.000 euro kunt sparen. Deze week vertel ik jullie hoe ons hypotheekgesprek bij de ING ging.

ING zegt nee tegen generatie hypotheek

ING zegt nee tegen generatie hypotheek. Laatst gingen wij naar de bank, mijn moeder en ik om te informeren naar de mogelijkheden voor het kopen van een andere woning. Momenteel is het nog een appartement, maar daar maken wij graag een eengezinswoning van.

Wij hadden het idee om samen te tekenen voor de hypotheek, zodat het huis ook gelijk (deels) op mijn naam staat. Het is ten slotte de bedoeling dat ik uiteindelijk de woning helemaal over ga nemen in de toekomst. Met de huidige hypotheek zitten wij bij de ING dus vroegen we daar een gesprek aan.

Daar werd ons al gelijk vertelt dat ING dit niet doet. Ze vinden het risico te groot dat 1 van ons na een jaar al het huis uit gaat. Echt te belachelijk voor woorden. Want wat als je partners bent en na een jaar gaat scheiden/ uit elkaar gaat? Dit gebeurt echt vele malen vaker. En familie laat elkaar financieel gezien niet in de steek, partners wel. Althans, die kans is vele malen groter! En daarbij vind ik het ook discriminatie. Ik denk eerder dat ze bang zijn dat ze er niet genoeg winst uit kunnen halen en dat dit de verkapte smoes is.

Enorm teleurstellend dus. Want wij hadden hier helemaal op gerekend en ik had er zelf nooit aan gedacht dat banken hier niet aan mee willen werken. Juist omdat het riekt naar discriminatie. En dat is ten slotte verboden.

Maar goed, de man zelf was wel erg aardig en gaf ons op het laatst nog een goede tip mee dat we met de notaris kunnen bespreken hoe het huis zo goedkoop mogelijk naar mij over kan gaan in de toekomst. Want dat daar wel trucjes voor zijn. Dus dat vond ik wel sympathiek. Dat had hij ten slotte niet hoeven zeggen.

Het verdere gesprek hebben we gebruikt om uit te laten rekenen wat mijn moeder dan alleen aan hypotheek zou kunnen krijgen. Er werd gerekend met een opbrengst van de huidige woning van 175.000 euro. Dan zouden wij een huis van 2 ton kunnen kopen. Wat wij steeds zien en mooi vinden zijn huizen van 215.000 a 225.000 euro. Dus daar zit dan toch wel een klein probleempje. Nu geldt er tegenwoordig natuurlijk een bieden vanaf prijs, wanneer hij op de markt gaat voor bieden vanaf 175.000 euro valt er wellicht nog een stukje van dat gat te dichten met een goede opbrengst, want de locatie is erg populair en er staat verder niks anders te koop in dit gebouw.

Nu vinden wij het een lastig puntje. Wij zouden graag bij de ING blijven omdat we daar gewoon tevreden over zijn en het extra aflossen gaat gewoon heel gemakkelijk. Even inloggen, bedrag invullen en hop het is van je rekening afgeschreven. Ideaal! We mogen per jaar zo’n 15.000 euro (10%) aflossen op deze woning. Wat we op dit moment lang niet halen.

Nu willen we wel gaan informeren waar het eventueel wel mogelijk is om de generatie hypotheek af te sluiten. Zoals ze dat zo mooi noemen. Maar eigenlijk willen wij ook liever geen andere bankrekening openen en ik hoor hier en daar al zeggen dat dat vaak wel verplicht is.

Daarbij willen wij ook goed informeren naar de mogelijkheden voor extra aflossen op de hypotheek. Want dat dit snel en makkelijk gaat is voor ons ook een vereiste. Aangezien wij gewoon de nieuwe woonlasten ook zo snel mogelijk weer omlaag willen brengen.

Een andere optie is; wachten en héél hard proberen te sparen zodat we dat gat kunnen dichten. Maar eigenlijk willen we uiterlijk maart volgend jaar weg zijn. En in de tussentijd gaan wij zeker weten geen 25.000 euro kunnen sparen om even van het duurste uit te gaan. Dus stiekem is dat eigenlijk niet echt een optie. Tenzij het écht niet anders kan. Maar liever niet!

Voor nu is er nog wel een héél klein budget om nét iets boven de 2 ton te kunnen bieden, dus een bieden vanaf 2 ton is in principe ook een mogelijkheid. Mits die woning dan verder aan onze eisen voldoet. Want dit is wel echt de laatste keer dat ik wil verhuizen dus het moet wel echt een huis zijn gericht op de toekomst.

Hebben jullie nog tips? Weten jullie waar ze de generatie hypotheek allemaal verstrekken én waar het makkelijk en snel aflossen is? Een beetje zoals we nu hebben? Ik hoor het graag!

6 Replies to “ING zegt nee tegen generatie hypotheek”

  1. Ik weet niet of ze er een generatiehypotheek aanbieden, maar extra aflossen gaat bij de Rabobank wel heel handig. Wij mogen jaarlijks 20% extra aflossen en dit is ook zo uitgevoerd via de site of app. Je kunt hier volgens mij wel een hypotheek afsluiten zonder er een rekening te hebben maar dan ben je wel duurder uit (in de vorm van een iets hogere hypotheekrente).

    Succes met de verdere zoektocht!

  2. Wij hebben goede ervaringen met deRabobank, maar dat ging niet echt over een generatie hypotheek, wel over een lastige kwestie. Ik zou echt verder kijken dan de iNG want een extra rekening openen is toch geen reden om bij de ING te blijven. Wij hebben al jaren de ABN als lopende bank, hier komen onze inkomsten etc op. Hypotheek echter bij Rabobank met gekoppeld 1 rekening, dat kost geloof ik 1,50 per maand. Maar diezelfde Rabobank gaf ons wel precies de hypotheek die wij wilden. !x per maand wordt automatisch het te betalen hypotheekbedrag van de ABN naar de lopende rekening van de Rabo gestort. Aflossen gaat daar ook vrij simpel, zoals bij de meeste banken. Dus gewoon rondkijken of evt naar een onafhankelijk hypotheekadviseur die kan weet ws wel wat waar evt mogelijk is. Succes!

    1. Hypotheekadviseur hebben we idd al gebeld, maar voor onze vakantie helaas nog geen contact mee gehad, dus die was denk ik zelf ook op vakantie. Na onze vakantie pakken we dat uiteraard weer op en gaan we even goed rond kijken! Thanks voor de info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *