Jezelf gelukkig kopen

18 december 2019 0 Door Marìs

Jezelf gelukkig kopen. Is het mogelijk om jezelf gelukkig te kopen? Je kunt veel dingen kopen/ betalen met geld. Ook een stukje geluk? Of toch niet?

Jezelf gelukkig kopen

Jezelf gelukkig kopen. Iemand in mijn familie probeert zichzelf gelukkig te kopen. Door een huisje te nemen in het buitenland voor een jaar om te verhuren voor extra inkomsten. En zodat ze er zelf af en toe heen kan. Maar ook door haar eigen huis te verbouwen. Alweer. Tevreden is ze bijna nooit. Altijd is er wel weer iets waar ze geld aan uitgeeft. Ze werkt dan ook erg veel. Het enige wat haar gelukkig maakt zijn haar huisdieren. Kort samengevat.

Al jaren lang zie ik bij haar een patroon van zichzelf gelukkig proberen te kopen. Mensen jaagt ze weg, want na een tijdje is ze iedereen weer zat. Eerst is iemand geweldig en daarna heeft ze langzamerhand steeds meer commentaar op de mensen.

Leestip: Mijn spaardoelen van 2020!

Jezelf gelukkig proberen te kopen vind ik oprecht triest

Ik vind het best triest om te zien dat er mensen zijn die zichzelf gelukkig proberen te kopen. Ze is goed in haar werk en werkt heel veel. Ze maakt lange dagen, want naast haar freelance werk heeft ze ook nog een eigen praktijk. In de avonduren na haar gewone werk helpt ze dus ook nog klanten. Nu zei ze rond mijn verjaardag dat ze er niks meer aan vind, maar ja ze blijft het maar doen, voor het geld. Net als haar freelance werk. Ze wil het liefst niet werken, maar vrijwilligerswerk gaan doen. Iets met dieren, want daar is ze gek op.

Maar in plaats van dat ze ernaar gaat kijken hoe ze haar levensstijl kan veranderen waardoor ze minder geld nodig heeft, en dús dat kan gaan doen waar haar hart ligt, geeft ze alleen maar heel veel geld uit. En zit ze dus vast in haar patroon van veel geld uitgeven. Om zichzelf maar gelukkig proberen te kopen.

Ik vind het oprecht triest. Ik had haar natuurlijk ook haar geluk gegund. Maar ze lijkt niet te zien dat ze dat zelf kan creëren. Dat hoef je haar ook niet te vertellen, want ze is gigantisch koppig en behoorlijk veeleisend. Waar dat vandaan komt weet ik niet zo goed.

Leestip: Zo spaar ik een buffer van 2500 euro!

Hier wordt veel geld aan uitgegeven

Woonlasten. Diverse dure (foto)reizen gemaakt naar Afrika en Azië en meerdere vakanties per jaar. Dure laptop, dure computer, dure kleding, dure camera met meerdere lenzen. Een duur beestenkleedje op de vloer, waar je vooral toch niet op mag staan met je ‘vieze’ schoenen. Als het niet gebruikt mag worden, waarom koop je het dan? Mensen lopen nou eenmaal over kleden heen.

Binnenkort komt er een hele grote verbouwing aan. De tweede in een paar jaar tijd, want er is al het een en ander verbouwd. Ze is wel goed in sparen, dat doet ze ook voor later. En ze kan ook eens in de paar jaar een nieuwe auto kopen. Dat heeft ze dan gewoon bij elkaar gespaard. Maar daar werkt ze dan ook zoveel voor. Maar ze spaart vooral om het ook weer uit te geven aan dure dingen.

Goed recht

Allemaal haar goed recht, iedereen doet dingen op zijn of haar eigen manier, maar klaag dan ook niet dat je zoveel moet werken om je dure levensstijl te bekostigen. Want dat doe je dus echt helemaal zelf. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn of haar eigen keuzes. En als zij tig dingen aan haar huis wil verbouwen en alle andere dingen wil doen/ kopen is het gewoon een feit dat ze daar veel voor zal moeten werken. En geef dan ook niet af op anderen die niet zoveel werken als jij. Want dat is hun goed recht.

Ze had ook goedkoper kunnen gaan wonen, heeft ze ook wel eens voor gekeken, maar ze kan niks vinden wat aan haar eisen voldoet. Ze is echt geen vreselijk of slecht persoon, maar het is zo jammer dat ze zelf niet in ziet waar ze mee bezig is. Als ze dat zou zien is de weg naar geluk een stuk dichterbij. Eigenlijk staat ze zichzelf nu in de weg.

Leestip: Reken nooit op geld wat je (nog) niet hebt!

Het sneue aan dit alles is; hoeveel geld ze ook uitgeeft, ze is er nog steeds niet gelukkig van geworden. Dat vind ik echt sneu voor haar. Maar ik weet ook; ik ben niet verantwoordelijk voor haar geluk. De enige die daar verantwoordelijk voor is, is zij zelf. Geluk zit in jezelf. Dat moet je zelf in je eentje naar boven kunnen halen.

En ik?

Zelf ga ik eens per 2 jaar graag naar mijn vriendinnen toe op Gran Canaria, wat betekend dat ik dus ook minder geld kan sparen/ investeren dan wanneer ik dat niet zou doen. Maar ik word gelukkig van ervaringen. Mooie herinneringen maken met mijn vriendinnen daar en mijn moeder samen. Dus dat heb ik er graag voor over. Dan klaag ik er ook niet over dat ik dan minder kan sparen voor de huidige verbouwing.

Natuurlijk is dat jammer en zou ik willen dat het sneller zou gaan, maar hey je kan niet alles tegelijk doen in het leven. En die ervaringen zijn mij meer waard dan wat dan ook. Als ik namelijk nu op dit moment aan de mooie momenten denk die ik al met hun samen beleefd heb, dan krijg ik daar oprecht een gelukkig en blij gevoel van. Zeker omdat ik weet dat ik nog veel meer mooie herinneringen met ze ga maken de komende keer. En dat we samen weer lekker veel gaan lachen. Daar verheug ik mij nu al enorm op!

Leestip: Volg deze regels en hou grip op je geld!

Ken jij ook iemand die zichzelf gelukkig probeert te kopen? Waar geeft hij of zij veel geld aan uit?