
Koopkracht herstellen
Wat denken jullie; zal het lukken? De koopkracht herstellen? Per 1 april gaat de accijns op brandstof omlaag. Je zou bijna denken dat het een grap is. Behalve dat er niks grappigs is als je moet betalen aan de pomp.
Koopkracht herstellen
Het kabinet wil de koopkracht herstellen. Denken jullie dat het zal gaan lukken? Er treden diverse maatregelen in werking. Zo wordt onder anderen de accijns op brandstof verlaagd, per 1 juli daalt ook de btw op gas en elektra van 21% naar 9%
Leestip: Geef jij geld uit aan de een paraplu?!
Er worden dus diverse maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat ze de koopkracht weer kunnen herstellen. Want alle prijzen zijn zo idioot hard gestegen. Dat er ook wel echt maatregelen nodig zijn. Maar of dit nu de juiste maatregelen zijn vraag ik mij af. Je kunt tijdelijk de prijzen verlagen, maar wat gebeurt er daarna? Wat gaat de olieprijs doen en wat worden de prijzen van het tanken dan? Je kunt niet eeuwig maar maatregelen blijven instellen hiervoor. Voor nu zeggen ze dat het 9,42 euro scheelt op een volle tank benzine. Toch een flink bedrag, zeker wanneer je 1x per week (of nog vaker) moet tanken.
Zo heb ik nog niks gehoord over de dure boodschappen wat voor de meeste mensen toch ook een heel groot struikelblok zal zijn. Het blijft schrikken aan de kassa. Wat betreft het tanken is het natuurlijk wel een zetje in de goede richting, dus ik ben zeker niet negatief over deze maatregelen. Maar ik vraag me wel af wat er vanaf volgend jaar dan gebeurt.
Ook de btw op de energie omlaag gooien vind ik een goed plan. Het is toch een eerste levensbehoefte dus ik snap sowieso niet dat dat onder hoog tarief valt. Maar goed, dat even ter zijde 😉 Het kabinet zegt niet iedereen te kunnen helpen en dat de rijken de rekening zullen moeten dragen. Nu zijn tanken en energie een stap in de goede richting, maar als ze ook nog iets zouden doen aan de hoge prijzen in de supermarkt zou dat het plaatje wat mij betreft pas echt compleet maken.
Hoe denken jullie over deze kunstmatige prijsverlaging/ actie van het kabinet om de koopkracht weer te herstellen? Mensen die opletten weten nu al dat deze prijsverlagingen maar tijdelijk zijn. En dus ook dat het zo kan zijn dat volgend jaar de prijzen evengoed weer omhoog gaan. Dan ga je nu toch niet alsnog extra veel kopen? Grote aankopen stel je dan evengoed nog uit als je het niet al te breed hebt. Lijkt mij. Als je tenminste een klein beetje vooruit denkt. Dat geld kun je naar mijn mening dan beter apart zetten voor volgend jaar. Mochten de prijzen dan nog steeds zo idioot hoog zijn, kun je dan tenminste ook nog je rekeningen betalen.
Niet dat ik zelf nu geen grote aankopen zou doen, maar ik kan me wel voorstellen dat als je nu krap bij kas zit door de hoge prijzen, je met deze maatregelen echt niet ineens wel grote aankopen gaat doen. Ik vraag me ook echt af wat de prijzen volgend jaar zullen gaan doen en hoe het er dan voor zal staan met onze koopkracht. Hebben jullie daar al een idee over? Of denk je dat het eraan ligt of de oorlog in Oekraïne dan voorbij is?
Leestip: Hoger boodschappenbudget!
Laat me weten hoe jij denkt over deze maatregelen van het kabinet! Herstelt dit volgens jou inderdaad de koopkracht?
Het verschuift het probleem alleen maar. Want het stimuleert nu juist om door te blijven gaan op de huidige manier van verbruik van fossiele brandstoffen. Het is nu juist een moment om door te pakken op de groene aanpak en mensen die hier al in hebben geïnvesteerd te belonen daarvoor.
Dus ja, leuk een verlaging, maar het lost niets op richting de toekomst.
Helemaal mee eens!
Het geld wat Nederland te besteden heeft, moet ergens vandaan komen. Accijns, belasting. Als dit verlaagd wordt, zullen er andere zaken niet doorgaan of met minder geld moeten doen. Bijv geen verhoging van toeslagen, of minder subsidies. Linksom of rechtsom, we betalen het uiteindelijk zelf.
Dit is niet helemaal waar… door de enorm hoge prijzen verdient de overheid momenteel veel meer aan accijns dan ‘normaal’. Daar komt nog bij dat we vergeleken met landen om ons heen buiten gewoon veel belasting betalen. Voor mensen in grensstreken is het daardoor aantrekkelijker om in het buitenland te gaan tanken en boodschappen doen. Daar verliest de overheid ook weer inkomsten.
Accijns op benzine zijn bijvoorbeeld 45 % van de totaalprijs. Als het bedrag aan de pomp stijgt, krijgt de overheid dus ook meer geld. Volgens mij komt het ze wel goed uit dat die prijzen zo hoog zijn.
Als in april de belasting omlaag gaat, zullen ze nog steeds evenveel binnenhalen als normaal.
Goed punt!