Laat je niet gratis gebruiken!

18 april 2019 1 Door Marìs

Laat je niet gratis gebruiken! Soms willen bedrijven met jou samenwerken als blogger. Zodat je voor hun reclame kunt maken. Maar er zijn erbij die je gewoon gebruiken, laat dit niet gebeuren!!

Laat je niet gratis gebruiken

Laat je niet gratis gebruiken!

Laat je niet gratis gebruiken! Als blogger kun je de vraag krijgen van bedrijven of je met hun wilt samenwerken. Maar er zijn genoeg bedrijven tussen die jou gewoon willen gebruiken om gratis reclame voor hun bedrijf te maken. Trap daar niet in! Laat je niet gebruiken!

Veel bedrijven hebben de neiging om jou gratis spullen aan te bieden. Allemaal leuk en aardig, maar zodra ze daar eisen aan vast pinnen heb jij gewoon recht op geld. Dan heb jij het recht om daarvoor betaald te worden, want dat is gewoon reclame maken. En daar hebben bedrijven gewoon een budget voor. Alleen proberen ze het gratis, want dan houden ze het geld in hun eigen zakken.

Wanneer een bedrijf jou een gratis product aanbied en daar geen verdere eisen bij stelt is dat natuurlijk prima. Dan hopen ze natuurlijk wel dat je reclame voor hun gaat maken, maar hopen staat iedereen vrij. Ook als je denkt dat je als blogger misschien niet groot genoeg bent moet je je nooit gratis laten gebruiken. Je hoeft hier namelijk helemaal niet groot voor te zijn.

Mocht jij niet je geld verdienen met bloggen en het gewoon voor je hobby doen, allemaal prima. Maar dan verzoek ik jullie bij deze om rekening te houden met collega-bloggers die wél hun geld hiermee verdienen. En dus ook om geen gratis reclame te maken wanneer bedrijven dat van je vragen in ruil voor alleen een gratis product. Zo lopen bloggers die hier wel hun brood mee verdienen inkomsten mis. Want bedrijven lopen dan weg naar bloggers die het wel gratis willen doen. Dus wees coulant naar je collega’s toe en vraag er altijd (een klein) bedrag voor! Al is het maar 100 euro incl. btw.

Leestip: Jouw keuzes en gevolgen

Dat is voor zo’n bedrijf echt een koopje. Want bedenk je maar eens wat het kost om te adverteren in bladen, kranten of op tv. Daar betalen ze echt tig keer meer voor!
En zo lang jij er tijd in steekt om voor hun een artikel over hun product (gratis of niet) te schrijven, horen zij jou daar gewoon netjes voor te betalen. Want dat is linkbuilding. Hoe vaker hun link op een andere website genoemd wordt, hoe hoger zij in de zoekmachines komen te staan met hun website. Zo verdienen zij uiteindelijk meer geld omdat ze sneller gevonden worden. Dus reken maar van yes dat dat gewoon geld waard is!

Ik heb recent zelf ook nee gezegd tegen een samenwerking omdat dat bedrijf alleen maar een gratis product wilde opsturen, maar wel eiste dat ik 2x een link zou plaatsen in mijn artikel. Ja dikke doei mensen, van een gratis product kun je je rekeningen niet betalen!

Heb jij wel eens nee gezegd tegen een samenwerking? Of juist ja gezegd en iets gratis gedaan?